12. maj 2021
Ordstrømmen er blevet sådan en stor succes, at undervisningsmaterialet nu er blevet samlet i en portal, som tilbydes til alle landets skoler. Foto: Ordstrømmen
gallery icon

Se billedserie

Ordstrømmen er blevet sådan en stor succes, at undervisningsmaterialet nu er blevet samlet i en portal, som tilbydes til alle landets skoler. Foto: Ordstrømmen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Succesfuld bogstavleg spredes ud til alle skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Succesfuld bogstavleg spredes ud til alle skoler
Hillerød - 12. juli 2019 kl. 02:24
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Det er nemmere at huske bogstaverne og deres lyde, hvis de bliver leget, rappet og sunget ind.

Det ved musikskolelærer gennem 25 år, Thomas Mehr, der står bag Ordstrømmen, som de seneste fire år har været en stor succes på Hillerødsholmskolen.

Målet med Ordstrømmen er at få børnehaveklasseelever til at få en solid grundforståelse for bogstavlyde og deres sammenhæng med bogstavformer. Det handler om at lære børn at læse og skrive på en lettere måde som supplement til den almindelige danskundervisning.

Portal klar
De sidste par år har Thomas Mehr arbejdet sammen med de to iværksættere fra forlagsbranchen, David Nejrup og Bo Lauenborg, og sammen har de udviklet videre på Ordstrømmen i et startup, som i marts blev til en online portal. Portalen indeholder introvideoforløb til elever og børnehaveklasseledere, lærervejledninger og ikke mindst de næsten 80 sange og raps, der er skrevet og komponeret af Thomas Mehr, også kaldet Musik Thomas. Alt foregår i fællesskab ude på gulvet.

- Vi har forsøgt at få mig ind i en portal som en ekstra lyd- og bogstavlærer i 0. klasse. Vi har optaget nogle videoer, hvor jeg står og synger og fortæller til børnene, så de kan lærer systemet. Til vokalerne er der en overordnet sang, der handler om vokaltrappen, og så er der sange og bevægelser til hvert bogstav, der bygger på samme melodi. Der er også en overordnet rap til alle konsonanter og deres lyde, og sammen forklarer de tydeligt, hvilken rolle konsonanter har, og hvilke roller vokalerne har i sproget, siger Thomas Mehr.

Sangunivers hjælper
Ordstrømmen har fået stor ros af både elever og lærere.

- Børnene på Hillerødholmskolen synes det er sjovt. Børnene bliver bedre til at huske bogstaver og deres lyde. Man tager hele musikkens måde og huske og lære på og fører den over til at lære bogstaver og deres lyde. Når man skal lære en sang, så bliver man nødt til at øve til man kan den, og i det man øver, så får man også øvet bogstavlydene og sammenhængen mellem, hvordan bogstavet ser ud og den bevægelse, som hører til konsonanterne. Det gør, at børn, der f.eks. er ordblinde eller har svært ved at lære bogstaverne, har stor glæde af den her måde at lære på, siger Thomas Mehr.

Alle sangene og raps er indspillet af Hillerød Musikskoles børnekor og 0. klasse på Hillerødsholmskolen.

Ordstrømmen på Hillerødsholmskolen startede som et samarbejde mellem Hillerød Kommune og Hillerød Musikskole, men nu er Ordstrømmen-portalen altså blevet en selvstændig udgivelse og virksomhed, Ordstrømmen IVS, og tilbydes nu til alle skoler i hele landet.

Gode erfaringer
Hillerød Kommune har købt adgang til portalen til alle 0. klasser i de næste to år, og det glæder formanden for Børne-, Familie- og Ungeudvalget, Peter Frederiksen (V).

- Vi har haft gode erfaringer fra Hillerødsholmskolen, som har gennemført det, og vi ved, at musik, rytme og bevægelse giver noget. Jeg kan næsten huske det fra min egen skolestart, hvor vi sad og klappede ordlydene. Det er en effektivt og en sjov måde for børnene at få bogstavlydene ind på. Nu skal det ud og rulle i større skala, og det skal vi selvfølgelig finde ud af, hvordan går, men det går sikkert rigtig fint, siger Peter Frederiksen.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?