23. september 2021
Amanda Bach, Johan Hald, Anna Feodora Haulund Larsen, Petrea C. Bové Wagner, Anton Schou-Pedersen, Anton Sønderby Vegenfeldt og Mathilde Hebsgaard Lund går på Grundtvigs Højskole. De arbejder på at få omdannet den 200 meter lange, grimme væg på tennishallen til Danmarks længste kunstvæg. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Amanda Bach, Johan Hald, Anna Feodora Haulund Larsen, Petrea C. Bové Wagner, Anton Schou-Pedersen, Anton Sønderby Vegenfeldt og Mathilde Hebsgaard Lund går på Grundtvigs Højskole. De arbejder på at få omdannet den 200 meter lange, grimme væg på tennishallen til Danmarks længste kunstvæg. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Street-Lab og højskole vil lave kæmpe kunstvæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Street-Lab og højskole vil lave kæmpe kunstvæg
Hillerød - 11. februar 2019 kl. 03:44
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Hillerød tennishal på Milnersvej har igennem årtier været overmalet med ulovlig graffiti, som af kommunen betegnes som hærværk. Men nu skal det være slut.

arrow Læs også: DEBAT: Den frie kunstvæg

Sammen med Street-Lab har syv unge fra Grundtvigs Højskoles kursushold »Gør en forskel« sat sig for at for at omdanne den 200 meter lange halvæg til Danmarks største lovlige kunstvæg, og tilladelsen fra kommunen er givet.

- Vi er meget motiveret af, at de unge får et forum, hvor de kan udtrykke sig kreativt på lovlig vis uden at skulle gemme sig, fortæller Johan Hald, der er en af de unge bag projektet.

- Vi ville gerne lave et projekt med street art, og så var vi rundt og se på nogle af de gamle faldefærdige bygninger. Så faldt vi over den her grafftivæg, og den synes vi kunne være god at lave om til Danmarks største kunstvæg, fortæller en anden af de unge, Anton Sønderby Vegenfeldt.

Projektet starter til marts, men allerede i fredags malede graffitikunstneren Dato de første meter af muren. I løbet af fire timer voksede der en fisk frem på væggen. Fra den 8. marts kan alle male på den lange murvæg. I hver ende af tennishallen vil der blive skrevet en række regler for, hvad man må og ikke må.

- Der er en meget stor respekt inden for street art, så man ikke maler ovenpå noget, som allerede er malet, med mindre man synes, at man kan gøre det bedre. Derudover må man selvfølgelig ikke lave noget, der er hadfyldt, homofobisk eller voldeligt, fortæller Johan Hald.

Wall of Change
På den bagerste endegavl skal gadekunstneren Miki Pau Otkjær male et stort portræt af Greta Thunberg. Miki Lau Otkjær er især kendt for at have malet et portræt af Kim Larsen på et plankeværkved Christiania, da Kim Larsen døde. Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg blev for nylig kendt verden over, da hun talte ved FNs klimakonference COP24.

Gavlen er otte en halv meter høj, og Miki Lau Otkjær kan male portrættet i op til seks meter. Uden om portrættet skal den tyske kunstner Loomit sammen med en gruppe unge fra Danmark udsmykke resten af gavlen, der får navnet »Wall of Change«.

- Vi opfordrer alle til, at man maler klimavenlige budskaber. Miljøet er meget aktuelt, og vi synes, at wall of change er et stærkt budskab, der symboliserer unges kamp for klimaet, fortæller Mathilde Hebsgaard Lund.

Wall of Change vil komme til live mellem den 8. og den 16. marts, hvor endegavlen skal være færdig. Men de unge håber, at resten af væggen vil udvikle sig hele tiden og få sit eget liv. Det vil være Street-Lab, der står for driften af væggen.

De unge fra højskolen håber, at området omkring tennishallen vil få en opblomstring.

- Vi vil gerne være med til at området blomstrer op herude. Der er snak om en ny sportsbane her ved hallen, og ungdomskulturhuset har også nogle planer for området, så udover at det bliver et megafedt kunstværk, så håber vi, at det bliver starten på et nyt tilhørssted. Vi håber, at det er noget, folk vil tale om, og som man lægger mærke til, når man kører forbi med toget, siger Amanda Bach.

Street-Lab og Grundtvigs Højskole vil desuden samarbejde med Ungdomshuset i Hillerød i fremtiden og planlægge begivenheder omkring væggen i fællesskab.

15.000 fra pulje
I Hillerød Kommune er politikerne begejstret for ideen med kunstværket, og Kultur- og Fritidsudvalget bevilgede i sidste uge 15.000 kroner fra Kulturpuljen til projektet.

- Jeg synes, det er en supergod og en sjov ide. Jeg er glad for at se, at det er forskellige, der samarbejder om at gennemføre projektet. Graffiti er ikke nødvendigvis noget, der behøver at være grimt og skæmmer en bygnng. Det kan faktisk være kunst. Jeg håber, at at væggen kan få lov til at bestå, siger udvalgsformand Rikke Macholm (SF).

Men maling, stilladser og honorar til kunstnerne koster mange penge, og derfor er de unge gået i gang med at finde sponsorater og donorer. Flügger Farver i Hillerød har blandt andet doneret 120 liter maling. Der er desuden oprettet en indsamling, hvor alle kan donere et valgfrit beløb til projektet. Det gøres på www.gofundme.com. Søg på »Kunststøtte til kamp for klimaet«.

arrow Gaza-statements på kommunal væg skabte vrede blandt politikere
02. juni 2021 kl. 05:00 Opdateret: kl. 14:56
arrow Se billederne: Elever satte farve på kæmpe kunstvæg
11. marts 2019 kl. 07:13 Opdateret: kl. 21:42
Stemmer du til kommunalvalget i år?