17. april 2021
Slotsgade kan i fremtiden komme til at se sådan ud, efter et kæmpe kloakeringsprojekt er gennemført. Illustration: STED By- og Landskabsarkitekter
Slotsgade kan i fremtiden komme til at se sådan ud, efter et kæmpe kloakeringsprojekt er gennemført. Illustration: STED By- og Landskabsarkitekter
Foto: Mette Dolmer Thygesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Store planer: Slotsgade kan fornyes med vandkunst, blomster og byrumsmøbler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Store planer: Slotsgade kan fornyes med vandkunst, blomster og byrumsmøbler

Ny rapport kommer med kreative forslag til, hvordan Slotsgade skal se ud efter et stort kloakprojekt

Hillerød - 24. februar 2021 kl. 05:00
Af Mette Dolmer Thygesen

Beplantning, som er inspireret af barokhaven, rødlige teglklinker i gågaden - og fontæner med regnvand som skulpturer i gaden.

arrow Læs også: Kom med på aftenvandretur i slotsparken

Sådan kan Hillerøds centrale gågade Slotsgade komme til at se ud, efter et kæmpe kloakprojekt er blevet gennemført. Det lukker bymidten ned i etaper hen over de næste mange år.

Byrådet skal på deres møde onsdag debattere nye ideer til, hvordan Slotsgade skal se ud i fremtiden - og hvordan den centrale gade kan tydeliggøre fortællingen om Hillerød som slotsby. Derudover skal politikerne diskutere, hvilken belægning der skal investeres i, efter seperatkloakeringsprojektet er overstået.

Forslagene var først til debat i kommunens Arkitektur, Byplan og Trafikudvalg, og formand Dan Riise (V) glæder sig over de nye tiltag i Slotsgade.

"Slotsgade er vores gågade og forbindelse til Frederiksborg Slot - og så ender den i vores flotte torv. Så det skal være en del af det at handle i Hillerød, at man går igennem en flot gågade, som ses i sammenhæng med barokhaven, søstien og slottet. Gaden er vigtig for os alle og for byens identitet," siger han.

Hænge mere sammen

Endnu er intet besluttet i forhold til, hvordan Slotsgade skal se ud, men ifølge et nyt forslag, som tegnestuen STED By- og Landskabsarkitekter har udarbejdet for kommunen, skal Slotsgade hænge mere sammen med Frederiksborg Slot, Barokhaven og slotsparken. Slotsgade blev oprindeligt anlagt for at betjene slottet - og når gaden nu skal renoveres, er der gode muligheder for at gøre forbindelsen mellem Slotsgade og slottet tydeligere.

Det kan for eksempel ske ved at mikse typer af planter, blomster og træer, som kan spores tilbage til slotsparken, og etablere nye bænke i gaden, hvor man kan sidde og nyde blomsterne eller møde mennesker.

"Ved at anvende klare designreferencer til slottet og slotsparken får Slotsgade en tydelig identitet, en høj materialemæssig kvalitet og en helt særlig fortælling for byen, som kun findes på dette sted i hele verden. En fortælling som skal danne rammen for byen fremadrettet, og som binder slot, sø og midtby sammen," står der i forslaget.

Her foreslås det også at etablere nogle nye såkaldte byrumsmøbler, som kan give "gaderummet magi samt kunstnerisk og æstetisk variation". De skal skabe plads til ophold og leg og "pirre nysgerrigheden, når man bevæger sig ned gennem gaden," står der.

Det kan for eksempel være en slags liggemøbler, tribuner, bænke eller broer, som man kan sidde på eller opholde sig ved.

Slotsgade skal have ny belægning - men hvilken? Arkivfoto

Vandkunst

Tanken er også, at når bymidten bliver koblet af det nuværende kloaksystem, så kan regnvandet løbe over i for eksempel fontæner eller broer, som samtidig er vandkunstelementer i gågaden.

"Det kan for eksempel være skulpturer, som lokale kunstnere kan stå for. Men intet er besluttet endnu - det her er blot de indledende øvelser," siger Dan Riise.

Ideen er, at hverdagsregnen skal ophøjes til en reel oplevelsesværdi, samtidig med at de store mængder af regn, der kommer ved et skybrud, kan håndteres i gaden, står der i forslaget.

Vandet skal blandt andet ledes fra tagene ned i særlige træplantehuller, som placeres ud for hvert nedløb. Regnvand fra belægningerne ledes til en gennemgående regnvandsrende, og det kan skabe en oplevelse af rislende vand i gaden, står der blandt andet. Ved større regnskyl vil det opstuvede vand føres til det underliggende linjedræn.

Kommunen vil undersøge, om det er muligt at søge om ekstern finansiering til de såkaldte 'byrumsperler', for eksempel fra fonde.

Om der skal teglklinker, chaussésten, granit- eller betonfliser i gaden, har politikerne heller ikke besluttet endnu, understreger Dan Riise.

"Vi går efter noget, der er pænt og smukt, og som har holdbarhed på den lange bane, også når lastbiler, som læsser varer af, skal køre på det. Det nemmeste er bare at lægge asfalt, men det har ingen af os lyst til. Nu lytter vi til eksperterne, og så tager vi stilling bagefter. Det her er noget, vi har sat penge af til igennem mange år - og så er det udskudt, så det kunne passe med seperatkloakeringen. Så jeg glæder mig meget, til vi engang er færdige. Jeg håber, gaden bliver både praktisk og smuk, så den i sig selv kan tiltrække mennesker, som vil handle og gå en tur," siger han.

Byrådet afsatte i november en million kroner til rådgiverhonorarer i forbindelse med fornyelsen af Slotsgade.

Udgiften til de forskellige belægninger ligger mellem tre og syv millioner kroner.

Ifølge den foreløbige tidsplan skal kloakeringens første etape, fra Slangerupgade til og med Køjes Bugt, begynde til oktober i år.

arrow Par vandt tv-program - nu vil de have os offline og med ud i naturen
31. oktober 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 12:47
arrow Se fotos: Her er den mystiske ø
08. oktober 2018 kl. 10:49 Opdateret: kl. 11:50
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?