12. august 2020
Fra 1. april næste år må man selv køre sit haveaffald til genbrugsstationen på Lyngevej.Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Fra 1. april næste år må man selv køre sit haveaffald til genbrugsstationen på Lyngevej.Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stopper nu: For få bruger haveaffaldsordning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stopper nu: For få bruger haveaffaldsordning
Hillerød - 01. oktober 2018 kl. 06:07
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Vi henter dit haveaffald og laver flis - en sidste gang«.

arrow Læs også: Ny haveaffaldsordning: Haveejere skal lære at kompostere

Sådan lød en besked fra Hillerød Forsyning den 14. september på sms og på forsyningens hjemmeside. Forsyningen skriver videre: »Genbrugsstationen i Solrødgård Klima- og Miljøpark har givet så gode muligheder for at aflevere haveaffald, at færre og færre bruger flis- og haveaffaldsordningen. Det har givet mulighed for at gentænke indsamlingsordningerne, og på den baggrund bliver flis- og haveaffaldsordningen nedlagt«.

Men den beslutning undrer borgerne. Avisen har modtaget flere læserbreve om sagen, for eksempel fra en gruppe beboere på Vinkelvej, der kalder beslutningen for »en bombe under husejerne i Hillerød Kommune«.

»Ændringen betyder reelt, at byens haveejere fra næste år pålægges masser af besvær og ekstraudgifter til leje af trailer, når haveaffaldet skal væk. Og dem uden bil med anhængertræk bliver ladt fuldstændig i stikken«, skriver de i et læserbrev.

Kun brugt af 10 procent
Men beslutningen er taget, da meget få bruger afhentningsordningen, forklarer Peter Maltha Larsen, der er chef for Affald, Kunder, IT og Facility i Hillerød Forsyning.

- Under 10 procent af dem, der kan bruge den, bruger den, siger han og forklarer, at Forsyningen var nødt til at gentænke ordningen nu.

- Aftalen om den nuværende ordning stopper nu, og vi skal ud og lave udbud på ny. Den ordning, vi har, kan vi ikke videreføre, for der er ikke nogen, der vil videreføre den. Når vognmændene kører ud, ved ingen, hvor meget haveaffald, der faktisk er. Vognmændene har ingen anelse om, hvad der er af mængder, for man kan i princippet have ryddet hele ens have. Når vognmanden så har kørt første læs og kommer tilbage, kan bunken være vokset til tre gange størrelsen, fordi naboerne også har været ude og smide deres haveaffald oveni. Det er en rigtig svær ordning, vi har, som ingen vil overtage, forklarer Peter Maltha Larsen.

Besværligt alternativ
Man har derfor overvejet et alternativ, der går ud på at bundte haveaffaldet og putte det i poser - en ordning som man har i København.

- Det ville blive meget besværligt og dyrere, og det er der ikke nogen, der har glæde af, siger han.

- Vi har en stor og velfungerende genbrugsstation, og lige nu bruger ganske få en meget avanceret ordning, som alle betaler til. Så sparer vi de penge, og det er med til at finansiere de nye sorteringsordninger, der kommer med blandt andet pap, metal og plast, siger Peter Maltha Larsen.

Hvad folk uden bil eller trailer så skal gøre, må være op til dem selv, siger han:

- Det kan vi grundlæggende ikke blande os i. Måske kan man låne, eller man kan kompostere i hjørnet af haven. Der er altid en mulighed for at låne, så problemerne løser sig, siger han,

Bedre kommunikation
Beslutningen om at nedlægge haveaffaldsordningen er taget af Hillerød Forsynings bestyrelse og godkendt af politikerne i Natur-, Miljø og Klimaudvalget i august.

Formanden for Hillerød Forsynings bestyrelse, viceborgmester Klaus Markussen (V), forstår godt, at beslutningen ærgrer borgerne.

- Det har jeg stor forståelse for. Det er altid ærgerligt, når der er en ordning, som bliver brugt - ikke af mange men af nogle - som bliver nedlagt. Vi er godt klar over, at nogle vil være stillet i en vanskeligere situation omkring afhentning, men vi gør ikke det her for at genere nogen, men for at sikre, at vi får mest miljø for de penge, der er til rådighed, siger han.

Han erkender at kommunikationen omkring beslutningen kunne have været bedre.

- På de indre linier vil jeg tage op, hvordan vi kommunikerer omkring det her. Bestyrelsen i Hillerød Forsyning har besluttet, at vi også skal være mere til stede på for eksempel Facebook. Jeg tror på, at vi den vej igennem hurtigere og mere effektivt kan ramme forbrugerne med relevant information uden at erstatte kundeservice, siger han.

Få tilmeldte men mange reelle brugere?

I flere af de læserbreve, som avisen har modtaget, går det igen, at naboerne ofte laver en stor bunke på vejen, når der skal hentes haveaffald. For eksempel skriver Gert Holm-Larsen:

»For at undgå at kommunen skal samle en masse små bunker op, og at der skal ligge bunker alle vegne, til gene for alle bilerne på vejen, tror jeg at rigtigt mange rundt på vejene gør som nogen gør på Hjulmagervej. Nederst på vejen er der en husejer der "plejer" at tilmelde afhentningen og som samtidig mailer til og snakker sammen med husejerne omkring. Derudover er der naturligvis også andre, der ser og bruger bunken«, skriver Gert Holm-Larsen.

Klaus Markussen, er de 10 procent i virkeligheden skyggetal, fordi mange flere bruger ordningen i forhold til, hvor mange, der er tilmeldt?

- Mit indtryk er, at rammerne omkring haveaffaldsordningen er klart oplyst. Man skal sørge for, at man er registreret, så affaldet bliver hentet i det tidsrum. Jeg vil ikke udelukke, at nogle lægger sit haveaffald i naboens bunke. Men det er en ordning, der har været kørende i mange år, og der er klare regler for den, siger Klaus Markussen.

Den nuværende aftale om afhentning af haveaffald og flis udløber den 31. marts 2019.

arrow Det skal være gratis at få hentet haveaffald
06. november 2019 kl. 15:21 Opdateret: kl. 15:21
arrow Stor affalds-regning til borgerne
17. juni 2019 kl. 09:53 Opdateret: kl. 09:53
arrow Haveaffaldsordning fortsætter med brugerbetaling
14. juni 2019 kl. 13:46 Opdateret: kl. 00:26
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?