26. september 2021
Fotografi fra omkring 1890 viser Torvet 5 med H. Hansens Gæstgiveri. Fotograf Carl Rathsach. Tilhører Lokalhistorisk Arkiv.
gallery icon

Se billedserie

Fotografi fra omkring 1890 viser Torvet 5 med H. Hansens Gæstgiveri. Fotograf Carl Rathsach. Tilhører Lokalhistorisk Arkiv.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stedet at mødes - det syvkantede torv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stedet at mødes - det syvkantede torv

Historien siger, at der har været over 50 værtshuse i Hillerød. Det skal nok passe - lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek er ved at gennemgå listen over byens gamle værtshuse i tekst og billeder, og vi bringer dem her i avisen. Hvis du har tilføjelser så send dem endelig til Lokalhistorisk Arkiv på Hillerød Bibliotek på mail: lha@hillerod.dk

Hillerød - 23. juli 2021 kl. 08:08
Af Lennart Weber

Vi ved det godt. Det er på Torvet, man mødes. Sådan er det over hele verden, og naturligvis også i Hillerød.

arrow Læs også: Mindetavle for spaniensfrivillige bliver genindviet

Der er dog en lille vigtig forskel. Torvet i Hillerød er ikke firkantet som alle de andre torve. Det er syvkantet, formet af fortidens vejføring og de store brande midt i 1800-tallet.

Det ændrer dog ikke ved fakta. Det er på Torvet man mødes til fest og hygge.

Lad os først se på husrækken med de ulige numre, hvor der altid har været mange værtshuse og gode spisesteder.

I nr. 1 lå i mange år Borellas Kælder, opkaldt efter det møbelfirma, som i mange årtier prægede huset. I nyere tid også en god italiensk restaurant og i kælderen Fox and Hounds, som i dag har overladt den gode plads til baren Crane Brothers.

I nr. 5 lå Hotel Kronprindsen og tidligere H. Hansens Gæstgiveri. Gæstgiver Hansen boede privat tæt på forretningen, og han fik opkaldt en gade efter sig, nemlig Hansensvej. I stueplan har der været restaurant, og i nyere tid værtshusene Kong Albert og Louise. I kælderen var der i gamle dage keglebane og værtshus. Det har heddet både Kronprindsens Kælder, N. T. Knudsen, B.C. Andersen og Ole H. Sørensen efter ejerne. I nyere tid har kælderen været brugt til at byens mange diskoteker.

I nr. 7 ligger et af byens ældste værtshuse, Postgården. I midten af 1700'tallet var der posthus i ejendommen og en hestestald hvor de ridende postbude og postdiligencer kunne skifte hest. Men de ridende postbude havde også brug for hvile, så derfor blev der etableret gæstgiveri og restaurant hvor de kunne overnatte og få sig en hyggelig aften med god mad og drikke.

Der har været flere andre restauranter i denne bygning. Udover Postgården, så kendes navne som Frederik Larsen, Torve-Cafeen og Ole Larsens Kælder.

arrow Hillerøds Jomfru Ane Gade
02. august 2021 kl. 12:31 Opdateret: kl. 19:09
arrow Lokale slægtsforskere giver tips og tricks
01. august 2021 kl. 09:00 Opdateret: kl. 13:59
Stemmer du til kommunalvalget i år?