13. juni 2021
Der er 15 måneder til borgerne i Hillerød skal sammensætte et nyt byråd. Nu er Nye Borgerlige og Konservative klar med et valgforbund.
Der er 15 måneder til borgerne i Hillerød skal sammensætte et nyt byråd. Nu er Nye Borgerlige og Konservative klar med et valgforbund.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Små blå partier vil undgå stemmespild

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Små blå partier vil undgå stemmespild

To af de små blå i Hillerød har fundet hinanden. 15 måneder inden kommunalvalget indgår Nye Borgerlige og Konservative valgforbund

Hillerød - 28. august 2020 kl. 05:33
Af Janne Mulvad

I juni 2017 lukkede Mette Thiesen døren meget hårdt efter sig, da hun forlod Konservative til fordele for Nye Borgerlige.

arrow Læs også: Liberal Alliance med i valgforbund

- Der er kun ét konservativt parti i Hillerød, og det er Nye Borgerlige, sagde hun i oktober 2017, få uger inden kommunalvalget, hvor Konservative endte med at stå uden for valgforbund.

Borgmesterpartiet Konservative fik et katastrofalt dårligt valg, tabte borgmesterposten og blev reduceret fra tre mandater til et enkelt. Mette Thiesen, som var i valgforbund med Venstre og DF, fik et godt valg og som landets eneste kandidat fra Nye Borgerlige opnåede hun valg til et byråd.

Men nu har Konservative og Nye Borgerlige i Hillerød fundet hinanden, og partierne besluttede onsdag aften at indgå aftale om valgforbund til kommunalvalget i 2021.

- Der er løbet meget vand under broen siden. Det var en hård valgkamp, og vi stod i en anden situation. Nu skal vi videre og se på det næste valg, der kommer, siger Brian Nedergaard, som er formand for Konservative i Hillerød, og sammen med Nye Borgerliges formand Morten Bille har lavet aftalen om valgforbundet.

- Når politikere skifter parti, kan der ofte opstå utilfredshed, men det er tre år siden, og vi vælger at kigge fremad. De blå vælgere i Hillerød fortjener, at vi opfører os voksent, siger Morten Bille.

Enige om mange ting

Valgforbundet mellem NB og K er valgteknisk. Det betyder, at når stemmerne tælles op, og mandaterne i byrådet skal fordeles, regnes valgforbundet teknisk som et parti, og mandaterne fordeles blandt valgforbundets partier. Men derudover forpligter de to partier sig ikke til noget.

- Det er vigtigt at pointere, at det er et valgteknisk samarbejde. Vi ønsker at sende et stærkt signal til de borgerlige vælgere om, at vi vil mindske stemmespil. Det er ingen grund til, at vi riskerer at miste et eller to borgerlige mandater, siger Morten Bille og fortsætter:

- Vi vil gerne styrke det borgerlige samarbejde i byrådet. I første omgang ved at lave et valgteknisk forbund for at minimere stemmespild.

Brian Nedergaard finder det ganske naturligt, at de to små partier går sammen.

- Vi står i en nogenlunde ens situation i byrådet, hvor begge partier kun har et enkelt mandat i dag. Forventningen er, at samarbejdet giver ekstra mandater ved næste valg, siger han og fortsætter:

- På mange områder er vores politik den samme. Vi har måske en mindre skærpet retorik i forhold til udlændinge, men ellers er vi enige om rigtig mange ting, siger han.

Selv om valgforbundet kun er teknisk, kan det betyde, at de to partier nærmer sig hinanden.

- Valgforbundet betyder noget på den måde, at man måske får et tættere samarbejde, end man ellers ville have haft, siger Brian Nedergaard.

Blå borgmester

De øvrige borgerlige partier i Hillerød Byråd, V og DF, er ifølge Morten Bille orienteret om det nye valgforbund, og inviteret til at være med, dog uden at der er truffet aftaler. Men det er vigtig at få et valgforbund på plads allerede nu, mener Morten Bille.

- Hvis man skal have et godt valg, skal der også arbejdes mellem valgene. Når vi indgår et valgteknisk samarbejde nu, kan vi koncentrere os om at erobre så mange stemmer som muligt, og der er ingen, der behøver at være bekymrede for, om NB og K kunne ende uden for et valgforbund og miste stemmer, siger Morten Bille, som understreger, at NB ønsker borgerlig politik og gerne samarbejde i byrådet, men ikke som i dag, hvor socialdemokratiske Kirsten Jensen står i spidsen for Hillerød.

- Vi skal have en blå borgmester i Hillerød, siger han.

Venstre: De er tidligt ude

Det store borgerlige parti i Hillerød, Venstre, er ikke gået ind i valgforbundet, men formand for Venstre i Hillerød, Jakob Bring Truelsen, afviser ikke, at det kan ske - men så langt er Venstre slet ikke nået endnu.

- De er jo lidt tidligt ude. Vi skal også nok komme ud med et valgforbund fra vores side, men alting til sin tid, siger han.

Da Venstre i 2017 indgik valgforbund med DF og NB var det ikke kun et teknisk valgforbund. De tre partier enedes også om en række politiske pejlemærker, og sådan et valgforbund giver mening, mener Venstreformanden.

- Vi vil gerne tænke os om, om vi vil have en politisk dimension i et valgforbund, eller om det bare skal være teknikken i det. En del af det at gå til et kommunalvalg er også at have en politik på plads. Når man møder vælgerne, skal man have styr på, hvad det er for et politisk projekt, man tilbyder. Og så må man se, hvor mange, der kan samles om det, og så kan man jo lave et valgforbund, siger han og tilføjer:

- Jeg synes, man skylder at gøre de overvejelser færdige om, hvad det er for et politisk projekt man har, når man melder ud om, at man går sammen med andre, siger Jakob Bring Truelsen, som ikke afviser, at Venstre kan indgå i valgforbund med Konservative igen.

- Jeg ser ikke noget til hinder for, at vi kan være sammen med de konservative. Der er måske noget historisk, men det er efterhånden ved at være så gammelt, at vi kan se bort fra det, siger han.

arrow SF og Enhedslisten indgår valgforbund i Hillerød
16. april 2021 kl. 18:25 Opdateret: kl. 16:12
arrow Socialdemokratiet og Radikale indgår valgforbund
06. april 2021 kl. 15:46 Opdateret: kl. 15:46
arrow Blå partier i valgforbund
27. august 2020 kl. 10:44 Opdateret: kl. 10:44
Hvor langt tror du Danmark når ved EM