17. april 2021
Arbejdet med at grave de tusindvis af buksbom op skal klares med håndkraft og mindre rendegravere.
gallery icon

Se billedserie

Arbejdet med at grave de tusindvis af buksbom op skal klares med håndkraft og mindre rendegravere.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slotshave hærget af orme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slotshave hærget af orme
Opdateret 28. marts 2019 kl. 09:28
Hillerød - 28. marts 2019 kl. 02:11
Af Camilla Bjørkman Aagaard

De kongelige monogrammer i Barokhaven ved Frederiksborg Slot i Hillerød skal restaureres, da buksbommene er hærget af en slags mikroskopiske orme, såkaldte nematoder, der æder planternes rødder. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Efter ormeangreb: Kongelige monogrammer ryddet i barokhave

De fire monogrammer skal derfor fjernes, og der skal sættes nye planter.

Slots- og Kulturstyrelsen har kendt til angrebet i omkring seks år og har de seneste år forsøgt at finde løsninger på problemet med hjælp fra eksperter fra både Danmark og udlandet. Men uden held. Et stort antal af planterne er allerede døde eller kraftigt hærget af orme, og derfor skal arbejdet i gang nu, inden vækstsæsonen går i gang.

- Vi har gennemgået alle mulige løsninger og forsøgt at lave forskellige former for jordforbedring og gødningstyper, men det har ikke hjulpet. Så nu må vi gøre det, selvom det ikke er rart, fortæller slotsgartner John Nørgaard Nielsen fra Slots- og Kulturstyrelsen, der selv var med til at plante broderiparterret i Barokhaven i 1996 i forbindelse med genskabelsen af Frederik IVs oprindelige have fra 1720'erne.

Når planterne er væk, skal jorden ligge brak i et år, før der kan sættes nye planter, for at være sikker på at ormene er døde. Herefter går arbejdet i gang med de to monogrammer på den nedre del af parterret, og de skal også ligge brak i et år. Dermed er arbejdet først forventet færdigt i forsommeren 2021. Det vil koste Slots- og Kulturstyrelsen tre-fire millioner kroner at genplante monogrammerne og de omkringliggende blomsterbede.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?