15. april 2021
Listen er lang over budgetønsker på ejendomsområdet, hvor man skal indhente et efterslæb på over en halv milliard kroner. Foto: Allan Nørregaard
Listen er lang over budgetønsker på ejendomsområdet, hvor man skal indhente et efterslæb på over en halv milliard kroner. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skoler, belægninger og legepladser er i dårlig stand: Byråd skal have pungen op af lommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoler, belægninger og legepladser er i dårlig stand: Byråd skal have pungen op af lommen
Hillerød - 31. juli 2020 kl. 04:51
Af Joachim Christensen

Skæve skolegårde, lukkede legepladser og belægninger i så dårlig stand, at Arbejdstilsynet har givet påbud om at rette dem op på grund af risiko for faldulykker.

arrow Læs også: Ny asfalt: Ole frygter vand i kælderen

En række anlægsønsker til de kommende budgetforhandlinger afslører, at de kommunale ejendomme trænger til mere end en kærlig hånd. Der skal tages godt fat.

Allerede i slutningen af april valgte byrådet at fremrykke 12 millioner kroner til renovering af bygninger, legepladser og belægninger.

Det er dog knap og nap nok til at efterkomme det samlede vedligeholdelsesefterslæb i Hillerød Kommune, som Rambøll i 2016 vurderede til at være på over 500 millioner kroner.

Efterslæbet indebærer en forøget risiko for følgeskader som svamp, vandindtrængning og dårligt indeklima. Samtidig forringes både værdi og brugbarhed, fremgår det fra forvaltningen. De foreslår at afsætte en pulje på 20 millioner kroner årligt til vedligehold af kommunale bygninger.

De peger på en fløj af Frederiksborg Byskole, Grønnevang Skole afd. Jespervej og Trollesbro som de tre største poster, der bør renoveres for henholdsvis 7,5, 10 og 4,7 millioner kroner.

Skolebørn påkørt
Og det er langtfra alt, når det kommer til forhold på skolerne.

Om Kornmarkskolen afdeling Skævinge skriver forvaltningen:

- Størstedelen af skolens udearealer fremstår i en stand, der på ingen måde understøtter intentionerne om et inspirerende udendørs læringsmiljø.

Her er der brug for 3,3 millioner kroner til ny belægning, beplantning og udendørs inventar, der motiverer til leg og læring.

På Hillerød Vest Skolen, afdeling Ålholm er de trafikale forhold et virvar af cykler, skolebørn, krydsende kørebaner, lange køer af biler og stressede forældre, skriver forvaltningen.

Det har ført til, at flere skolebørn er blevet påkørt.

Cykelskurene er desuden ved at falde sammen, parkeringspladserne for få og asfalten i elendig forfatning, fremgår det.

En samlet opgradering vil koste knap 8 millioner kroner.

Heller ikke indeklimaet på folkeskolerne, kan kommunen erklære sig tilfreds med, og her foreslås det at afsætte i alt 15 millioner kroner over tre år til at etablere mekanisk ventilation.

Påbud fra Arbejdstilsynet
Også Arbejdstilsynet har været efter Hillerød Kommune, hvad angår forfatningen på ejendomsområdet.

De har givet flere påbud efter at have konstateret hullede, ujævne belægninger ved daginstitutioner og i skolegårde, der kan føre til faldulykker.

Kommunens nuværende pulje rækker til brandslukning, og det foreslås derfor at øge puljen med 1,5 millioner kroner årligt.

Et tilsvarende beløb skal bruges til at sikre legepladser. En lang række legepladser blev i slutningen af sidste år afspærret, fordi de har kritiske fejl eller mangler faldunderlag.

Derudover vurderer forvaltningen, at elinstallationer i mange af kommunens ejendomme er i så dårlig stand, at deres levetid må betragtes som udløbet. Det medfører risiko for akutte nedbrud, og kan forhindres med en årlig pulje på 1 million kroner.

arrow Byrådet arbejder videre med nye - og grønne - p-pladser
06. november 2020 kl. 14:49 Opdateret: kl. 09:37
arrow Veje skal forbedres for flere millioner
10. juli 2020 kl. 17:01 Opdateret: kl. 17:01
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?