18. oktober 2019
I skuestadet kan man følge biernes liv helt tæt på. Resten af skolebierne kommer til at bo i bistader i Store Dyrehave et lille stykke fra skolen. Foto: Janne Mulvad
gallery icon

Se billedserie

I skuestadet kan man følge biernes liv helt tæt på. Resten af skolebierne kommer til at bo i bistader i Store Dyrehave et lille stykke fra skolen. Foto: Janne Mulvad
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skolebier skal skabe nysgerrige børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skolebier skal skabe nysgerrige børn
Hillerød - 15. maj 2019 kl. 10:10
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hillerød Lille Skole i Hammersholt ved Hillerød har længe haft høns, men nu udvides besætningen på skolen med hundredtusind vis af honningbier - nærmere betegnet fire bifamilier, som er flyttet ind på skolen, og kommer til at indgå i undervisningen.

I indskolingen planter eleverne bivenlige planter i skolens køkkenhaver, som rødkløver og hvidkløver, og børnene lærer om, hvor bierne findes deres mad.

- Bierne elsker mælkebøtter. Så pludselig får mælkebøtter en værdi. Bierne åbner op for naturen, fortæller Rikke Jørgensen, som er lærer på skolen, og primus motor bag biernes indtog på skolen.

I 4. til 9. klasse skal alle eleverne have undervisning i bierne i sciencefag, som samler alle naturfagene.

- Bierne kan det hele, så det bliver tværfagligt, siger hun og nævner som eksempel at man kan se på det tekniske og håndværksmæssige i, hvordan man bygger et bistade, analysere honning og undersøge sukkerindholdet, og lære om biernes liv.

- Det bliver på forskelligt niveau, sådan at vi i 4. klasse begynder med, hvad en bi er og i 5. klasse skal vi lære om biernes sociale liv, og hvordan de kommunikerer. I 6. klasse skal vi lære om, hvordan bierne faktisk bruger gps-koordinater, og siden hen, hvad det er, der truer bierne, og hvorfor, vi skal passe på dem. Vi ser det som et helt skoleforløb, siger Rikke Jørgensen.

Hun er selv lidt af omvandrende bileksikon, og kan diske op med den ene overraskende bifact efter den anden, som at en honningbi producerer en teskefuld honning i løbet af sit seks uger lange liv, mens dronningen er en helt historie for sig selv.

- Dronningen styrer biboet ved hjælp af sine hormoner, og hvis det fungerer, accepterer bierne det, siger hun og fortæller videre, hvad der sker, når dronningen begynder at blive svag.

Det kan bierne mærke på hormonerne, så de begynder at lave dronningeceller, som er større end de almindelige, og her fodres larven med særlig næringsrig foder af ammebierne. Derfor udvikler larverne i dronningecellerne sig til dronninger.

Den første af dronningerne, der klækker, stikker de andre larver ihjel, og tager så kampen op med den gamle dronning.

- Med bierne tager vi noget, som alle har en viden om - alle kender bier - og giver dem mere viden. Vi åbner en lille flig op og ser, hvor komplekst det er, siger Rikke Jørgensen.

Den honning, som skolebierne producerer, vil skolen sælge, men honningen er ikke det vigtigste ved at sætte bier på skoleskemaet.

- Vores vigtigste opgave er at skubbe til børnenes nysgerrighed, så de får en nysgerrighed for deres omgivelser. Hvis vi kan skabe en nysgerrighed om, hvad der foregår omkring dem, får vi nogle bedre børn. Og så er der nogen børn, der bliver modige af bierne, og får rykket nogle grænser. Første gang står man måske fem meter væk fra bistadet, men til sidst står man med hovedet nede i bistaden, siger Rikke Jørgensen og fortsætter:

- Når man først har stået med hovedet inde i et bistade med 10.000 bier, uden at de gør noget, så har man en oplevelse for livet.

Hillerød Lille Skole har fået penge fra Nordeafonden som skal bruges til at købe bidragter til alle børn, undervisningsmateriale og sende nogle lærere og forældre på biavlerkursus. Der er etableret en gruppe af forældre og lærere, som sammen skal passe bierne, som skal tilses en gang om ugen.

Bierne komme til at bo i Store Dyrehave, lige for ende af Brødeskovvej et lille stykke fra skolen, hvor skolen har lejet et stykke skov af Naturstyrelsen.

- Det bliver noget særligt at gå i bierne, siger Rikke Jørgensen.

Hillerød Lille Skole har også etableret et skuestade, hvor der lever en bifamilie, og hvor man kan åbne op og kigge ind til cellerne. Skuestadet er placeret ved skolens boldbane og køkkenhave.

- Så kan de små også se, hvad vi snakker om, siger Rikke Jørgensen.

Bierne kommer fra en lokal biavler, som er ved at afvikle. Skolen får fire bistader med en bifamilie i hver bistade - som bliver til op til 60.000 bier på en god sommer. Der er planer om at invitere andre ud til bistaderne i skoven, herunder også de andre skoler i kommunen, og det ligger allerede nu fast, at skolen inviterer til Åben Bistade på den internationale bidag, mandag den 20. maj klokken 12 til 14.

Bifakta:
Hillerød Lilleskole har fået 92.750 kroner til biprojektet fra Nordeafonden

Bierne skal danne ramme om læringsforløb for skolens 220 elever, besøgende gæster fra skoler og børnehaver i området.

Eleverne vil blandt andet lære om biernes bestøvning af planter og afgrøder og betydningen af dette i naturens kredsløb, ligesom de selv skal formidle denne viden til andre børn via Facebook, Youtube m.m.

Støtten går til indkøb af bistader med bier, sikkerhedsudstyr, undervisningsmateriale m.m.

Børnenes familier vil bidrage til den løbende pasning af bistaderne.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede