26. januar 2021
Der er fundet skimmelsvamp i to af Grønnevangskolens bygninger (afdeling Østervang), og derfor står skolen nu overfor en omfattende tagudskiftning. Renoveringen og skimmelsaneringen vil koste kommunen 17 millioner kroner. Foto: Joachim Christensen.
Der er fundet skimmelsvamp i to af Grønnevangskolens bygninger (afdeling Østervang), og derfor står skolen nu overfor en omfattende tagudskiftning. Renoveringen og skimmelsaneringen vil koste kommunen 17 millioner kroner. Foto: Joachim Christensen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skole ramt af skimmelsvamp: Skal saneres for 17 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skole ramt af skimmelsvamp: Skal saneres for 17 millioner
Opdateret 20. juni 2019 kl. 10:38
Hillerød - 20. juni 2019 kl. 10:19
Af Joachim Christensen

Grønnevang skole afdeling Østervang står foran en dyr, men uundgåelig tagudskiftning, efter der er fundet skimmelsvamp på 1. sal af to af skolens bygninger. En renovering og skimmelsanering vil koste 17 millioner kroner. Byrådet har afsat seks millioner, så renoveringen kan sættes i gang hurtigst muligt. Resten af pengene skal findes ved budgetforhandlinger.

arrow Læs også: Grønnevang Skole kan få længe ventet fysiklokale

Tagene er utætte, og det har gjort, at der er et forhøjet niveau af fugt i tagkonstruktionen og alt for gode betingelser for de potentielt sundhedsskadelige svampe.

Elever på skolen er blevet genhuset i andre klasselokaler, men deres helbred har ikke været påvirket af skimmelsvampen, forklarer skoleleder for Grønnevang Skole, Anja Athar.

- Jeg har ikke fået meldinger om nogle gener. Det var ikke nødvendigt at flytte eleverne, men vi havde muligheden, og så har vi valgt at organisere os ud af det på en måde, så alle er tilfredse, siger hun.

Det var ikke elever eller lærere på skolen, der først bemærkede den fugtige førstesal. Det gjorde kommunens ejendomsafdeling, forklarer sektionsleder Nikolaj Vandrup. De havde i forvejen et øje på mulig vandindtrængning i bygningerne og kunne derfor sammen med Teknologisk Institut konstatere, at der var skimmelsvampen ret hurtigt, efter det opstod. Det forklarer

I administrationsbygningen, der også er ramt af skimmelsvamp, bliver personalet foreløbig, men det er muligt, at situationen kan blive forværret på kort tid, og det kan blive nødvendigt at rømme bygningen.

For nuværende er der blevet ordineret ekstra udliftning og rengøring for at minimere påvirkningen af skimmelsvampen, indtil taget kan skiftes ud. Det er nemlig ikke muligt at skimmelsanere uden først at udbedre taget.

Det sker først i 2020, mens den nu tomme elevbygnings tag udskiftes i år.

Forvaltningen og Teknologisk Institut vurderer løbende risikoen for andre af skolens tage.

For at få udskiftet det utætte tag har byrådet i Hillerød Kommune valgt at afsætte seks millioner kroner, så renoveringen kan gå i gang hurtigst muligt.

Pengene er i flere tilfælde taget fra andre projekter, der ellers var bevilget penge.

- Der er en ramme for anlægsbudgettet, som man ikke bare kan sprænge. Derfor skal vi pege på finansiering (besparelser) inden for rammen, når der opstår akutte behov, og det er denne skimmelsvamp, forklarer borgmester Kirsten Jensen (S) i en skriftlig kommentar.

Det gælder blandt andet en ny toiletbygning på torvet, som byrådet første gang satte penge af til i 2014. Her har man fundet 1,1 millioner ved endnu engang at udskyde byggeriet af den.

En pulje til digitalisering på 1,36 millioner kroner, en pulje til Børne- Familie og Ungeområdet på 980.000 kroner og 187.000 kroner til renovering af ejendomme med PCB kommer heller ikke i spil på denne side af budgetforhandlingerne.

Også Slotssøen må vente. Her skulle vandet blive renere ved hjælp af en halv million kroner, men det er ligeledes sat på pause.

arrow Flere års arbejde venter: Skimmel og pcb kan koste 50 mio
16. september 2020 kl. 08:45 Opdateret: kl. 15:31
arrow Personale klagede over hovedpine: Nu skal skole skimmelrenoveres
26. august 2020 kl. 05:15 Opdateret: kl. 16:25
arrow Skimmelsvamp og pcb fundet på skole
25. august 2020 kl. 14:11 Opdateret: kl. 14:11
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?