5. marts 2021
Lars Folkersen og Michel Stoltz fra Vinhuset Stoltz er klar til at åbne den mousserende vin nytårsaften - en Classic Cuvee fra sydengelske Nyetimber ved Brighton. Foto: Martin Warming
Lars Folkersen og Michel Stoltz fra Vinhuset Stoltz er klar til at åbne den mousserende vin nytårsaften - en Classic Cuvee fra sydengelske Nyetimber ved Brighton. Foto: Martin Warming
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skål og godt nytår: Alternative dråber på årets sidste dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skål og godt nytår: Alternative dråber på årets sidste dag

Tænk ud af vane-boksen, når du skal vælge drikkevarer til nytårsaften, for der er masser af velsmagende liv uden for de mest kendte distrikter

Hillerød - 28. december 2020 kl. 08:30
Af Peter Klar

Mens maden juleaften er meget traditionsbestemt, varierer vores nytårsmenu mere, typisk med rødt kød eller fisk som omdrejningspunkt i hovedretten.

Nytårsaften er også en god anledning til at prøve nye vine, og Vinhuset Stoltz i Helsingørsgade vil gerne slå et slag for, at vi bruger årets sidste dag til at smage vin og spiritus fra distrikter, vi ikke har lige på tungen, når vi skal nævne oplagte rødvine, hvidvine, mousserende og en likør til desserten.

arrow Læs også: Ny gin og rom er en hyldest til slottet
Sparkling fra Sydengland

Mange tager i dag den bedste af aftenens mousserende vine som velkomst – måske til dronningens nytårstale – og det er ikke kun syd for Den Engelske Kanal, at man finder gode bobler.

Producenten Nyetimber fra Sydengland – 20 kilometer nord for Brighton – producerer sparkling wine, der er på niveau med de gode champagner.

”Flere franske vinhuse har købt jord i Sydengland, fordi klimaet er godt til vin, og der er masser af uopdyrket land. Der er et relativt stort bælte hen over Sydengland, hvor der kan laves noget ordentligt. Der er hav på flere sider, hvilket gør, at temperaturen aldrig bliver helt så lav som andre steder,” forklarer Lars Folkersen fra Vinhuset Stoltz.

Vinhuset Stoltz i Helsingørsgade vil gerne slå et slag for, at vi bruger årets sidste dag til at smage vin og spiritus fra distrikter, vi ikke kender så godt. Foto: Martin Warming

Rødvin fra staten Washington

Til kødet foreslår Lars Folkersen cabernet sauvignon fra Chateau Ste. Michelle i staten Washington, dvs. langt nord for solbeskinnede Californien, som vi forbinder mere med vin.

”Klimaet i staten Washington er væsentligt køligere. Det giver mere stil og elegance og vine, der passer godt til rigtig mange menneskers smag. Chateau Ste. Michelle får hjælp af såkaldte flying winemakers fra Europa. De er meget åbne omkring, at de gerne vil lære noget fra de gamle producenter”.

Til fisk foreslår Lars Folkersen Pouilly-Fumé fra Treuillet i Loiredalen.

”Det er en klassisk fransk sauvignon blanc fra Loiredalen. Den laves af et gammelt ægtepar, der kun laver 9.000 flasker om året. Det er meget lidt, men også godt.”

Gin og likør fra Sardinien

Både når det gælder en lille en til desserten og drinken senere nytårsaften, hælder Lars Folkersen til italienske Silvio Carta på Sardinien.

”Deres gin er lavet på den gammeldags måde, hvor 12-15 forskellige urter hver især trækker i spiritus, lige så længe de kræver, og så bliver det stukket sammen til sidst. Smagen af deres citronlikør Limonello er svær at beskrive, så folk forstår det, men det er virkelig back to nature. Det er naturen, der har bestemt resultatet, og det smager helt anderledes end den citronlikør, mange kunder er vant til”.

arrow Hillerød har fået sin egen gin
30. november 2020 kl. 17:30 Opdateret: kl. 15:07
arrow Ny kok i byen: Nu er Hillerød klar
04. september 2020 kl. 17:08 Opdateret: kl. 17:08
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?