17. oktober 2021
Aina Berge var kommet helt fra Østlandet i Norge med hingsten Skogmoprinsen, der sommeren over skal gå sammen med danskejede Nordlandheste - og forhåbentlig sætter det gang i et dansk avlsprogram.
gallery icon

Se billedserie

Aina Berge var kommet helt fra Østlandet i Norge med hingsten Skogmoprinsen, der sommeren over skal gå sammen med danskejede Nordlandheste - og forhåbentlig sætter det gang i et dansk avlsprogram.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Norsk hingst mødte brunstige hopper

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Norsk hingst mødte brunstige hopper
Opdateret 19. maj 2015 kl. 10:50
Hillerød - 18. maj 2015 kl. 07:03
Af Signe Mereta Lauesen

Hingsten Skogmoprinsen var æresgæst, da den norske nationaldag og stolte hestetraditioner blev hyldet i går med både nationaldrager og norske flag på stutteri Lille Danshøj i Nejede ved Hillerød. For første gang nogensinde fandt den norske hestetradition Hingsteslip sted i Danmark.

Hingsteslip er kort fortalt en særlig måde, hvorpå hingsten introduceres til hopper, den skal bedække. I Danmark findes der kun seks Nordlandsheste - alle hopper. Fire af dem skal efter planen bedækkes af den norske hingst.

Selvom det var en festdag, så var baggrunden ganske alvorlig for hesteracen balancere på kanten af udslettelse og indavl.

- Der findes kun 3000 Nordlandsheste i hele verden og der er et strengt avlsprogram i stand, for at forhindre indavl. Som det er nu bliver en indavlsprocent på 15 regnet for lav. Derfor er det vigtigt, at hesteavlerne ikke bare går efter at få præmieheste, men også avler bredt, så racen får et stærk genetisk fundament, siger Mona Voje, der ejer alle de danske Nordlandsheste.

Skovprins på sommervisit

10 år gammel, nøddebrun og klar en romantisk sommer i Nordsjælland. Så enkelt kan hingsten Skogmoprinsen introduceres. Sommeren over skal han gå sammen med de fire danske hopper, og forhåbentlig kommer der føl ud af det. Især håbes der på et hingsteføl.

Selvom hesteracen er oldnordisk, så skete de indledende manøvre meget moderne over nettet.

- Indtil i torsdag havde ingen af os mødt hinanden. Projektet kom i stand over nettet. Det er helt fantastisk at opleve den tillid som Aina Berge (hingstens ejer. red) har til os, når hun uden videre betror os hendes hest uden at kende os, siger Søs Bundgaard, der huser de fem heste sommeren over.

- Der skal lige kigges til dem fra tid til anden, for hingsten kan få så travlt med hopperne, at han glemmer at spise. Vi skal lige holde øje med, at han ikke bliver for tynd, griner Søs Bundgaard.

Hestene optræder også de næste par måneder til hesteshows, for at skabe interesse og sprede budskabet om den sjældne race.

Interesserede er velkommen på stutteriet for at se hestene, så længe man først laver en aftale med Søs Bundgaard på tlf 20706820.

Læs mere om Nordlandshesten, og hvorfor der på et tidspunkt kun var 30 af racen tilbage i Norge, i Frederiksborg Amts Avis mandag

Rejser du til udlandet i år?