17. februar 2019
Selvom Helene Østergaard Hansen ikke længere spiller fodbold, kan hun stadig styre en bold - her en guldbold, hun har fået af dagbladet BT.
gallery icon

Se billedserie

Selvom Helene Østergaard Hansen ikke længere spiller fodbold, kan hun stadig styre en bold - her en guldbold, hun har fået af dagbladet BT.
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Mormor vandt VM i fodbold to gange

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Mormor vandt VM i fodbold to gange
Opdateret 05. februar 2014 kl. 15:50
Hillerød - 05. februar 2014 kl. 06:00
Af Maja Vindelev
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På stuebordet i hjemmet i Allerød hos 73-årige Helene Østergaard Hansen ligger der en stak scrapbøger, og bladrer man i dem, oplever man historier fra kvindefodboldens barndom i dameklubben Femina, der blev stiftet i 1959. Det var journalisten Alf Mørkeberg fra Aller, der var ophavsmand, og fik stablet klubben og den første turnering i kvindefodbold på benene.

- Jeg spillede håndbold og roede også singlesculler, da jeg blev spurgt, om jeg ville være med til at spille en fodboldkamp, fortæller Helene Østergaard Hansen, der var med i Femina fra starten og efter nogle år valgte at spille fodbold, da det blev for meget med træning og kampe i både håndbold og fodbold.

- Fodbold var mest inspirerende, siger hun, der i 1967 blev gift med Finn Hansen. Året efter fik de datteren Mie, mens familiens andet barn Anette først så dagens lys i 1973. Men i de mellemliggende år skete der rigtig meget på fodboldfronten for Helene, der blandt andet blev verdensmester i kvindefodbold i 1970 i Italien og igen i 1971 i Mexico.

Mændene var imod

Kvindefodbold var en hurtigt voksende sportsgren op gennem 1960'erne, men det var svært for kvinderne at blive anerkendt af mændene. Der var blandt andet problemer med at få træningstider og klublokaler, og heller ikke DBU ønskede kvinderne ind.

- Tilbage i 1960'erne var vi 80 kvinder til træning i Femina, husker Helene Østergaard Hansen, der også erindrer den evige kamp for at få en plads i en mandeverden.

Da DBU omsider i 1972 gjorde klar til at optage kvinderne blev der nedsat et udvalg, som kun bestod af mænd, og Helene Østergaard Hansen var blandt dem, der var meget kritisk over det.

- De troede, at de på den måde kunne holde os ude, siger hun, der spillede innerwing, som det hed dengang, og både var med i forsvar og angreb, kunne skyde med begge ben og elskede at heade.

Det blev til sølv ved EM i Italien i 1969, hvor Femina, der klart var det bedste hold i Danmark, repræsenterede Danmark. Som allerede nævnt blev det de to følgende år til VM-guld, først til et forstærket Femina-hold og derefter i 1971 til et hold, der var udtaget i hele Danmark. Helene Østergaard Hansen var som den eneste med alle tre steder. Danmark havde i de år verdens bedste kvindelandshold, der var massiv pressedækning herhjemme, og de dygtige, danske fodboldkvinder var også meget efterspurgt i udlandet.

Læs mere om Helene Østergaard Hansen og om Lennart Webers bog »Kvinder der vinder«, der beskriver kvindefodboldens historie, og hvor udgivelsen markeres fredag i Abejdernes Landsbank i Hillerød

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk