20. juni 2021
Dette er et af de værker, der indgår i udstillingen, som er lavet af Helga Bugge, der eksperimenterer med forskellige stilarter inden for grafik, og som blandt andet laver detaljerige træsnit, som dette er et eksempel på. Foto: Allan Nørregaard      Maleri (udsnit): Helga Bugge
gallery icon

Se billedserie

Dette er et af de værker, der indgår i udstillingen, som er lavet af Helga Bugge, der eksperimenterer med forskellige stilarter inden for grafik, og som blandt andet laver detaljerige træsnit, som dette er et eksempel på. Foto: Allan Nørregaard Maleri (udsnit): Helga Bugge
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: 65 nordsjællandske kunstnere med i stor sommerudstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Se billederne: 65 nordsjællandske kunstnere med i stor sommerudstilling

65 nordsjællandske kunstnere fra Billedkunstnernes Forbund udstiller på dette års sommerudstilling, der i år holder til på Kunsthuset Annaborg.

Hillerød - 20. juli 2020 kl. 11:31
Af Johanne Wainø

Vævede vægtæpper, skulpturer i marmor og egetræ, serigrafi, akvarelmalerier og keramik. Støvede pasteller og kraftige kontrastfarver, skarpe kanter og bløde former. Der er næsten ikke en kunstart, en form eller en farve, der ikke er repræsenteret i Kunsthuset Annaborg, hvor 65 nordsjællandske kunstnere i øjeblikket udstiller på Billedkunstnernes Forbunds (BKF) årlige sommerudstilling. Udstillingen har de sidste mange år holdt til i Vandrehallen på Hillerød Bibliotek, men er i år altså rykket ind i de over 20 udstillingslokaler, som der er i Kunsthuset Annaborg.

arrow Læs også: Ny udstilling: Rum og bevægelse på Annaborg

Fælles for kunstnerne er, at de er professionelle billedkunstnere, og fælles for værkerne er, at de fleste er færdiggjort inden for det seneste år og til salg på udstillingen.

Pandemi og klimakamp

Og det har været et år, hvor mange begivenheder har givet anledning til kunstnerisk inspiration. Klimadebatten har raset, millioner af borgere har været på barrikaderne i kampen mod strukturel racisme, og verden har gennemgået og gennemgår fortsat en verdensomspændende epidemi. Og selvom der ikke er en synlig råd tråd gennem de mange forskellige værker, har flere kunstnere ladet sig inspirere af netop disse emner.

- Kunstnerne er fra forskellige årtier og kommer fra forskellige baggrunde, og det kan også ses i værkerne. Det er ikke sådan, når man oplever udstillingen, at man vil få fornemmelsen af, at der er et gennemgående tema eller en tendens. Der er ikke nogen linje, og værkerne er forskellige hver og én. Men vi har dog værker, der kommenterer de bevægelser, vi ser i samfundet, siger Margit Borring, der er formand for Hillerød Kunstforening, som driver Kunsthuset Annaborg.

Et af de aktuelle værker, som er på udstillingen, er lavet af Erik Reime, der har arbejdet som tatovør i mange år, hvilket også kan ses på stilen, der kaldes pointillisme, som er en stilart, hvor kunstneren lægger malingen prik for prik frem for i penselstrøg.

Erik Reimes værk forestiller to drager, hvor corona virusset, som det ser ud under mikroskop, sidder fast i dragernes hals.

En anden kunster, der kommenterer på aktuelle samfundsstrømninger, er billedkunstner Petrucha Sehested, der er repræsenteret på udstillingen med værket »Ta' ikke et træ for givet«, som er en kommentar til klimaforandringerne.

En voksende skare

Kunstnerne er strømmet til Billedkunsternes Forbund i Nordsjælland de seneste år, og forbundets afdeling har i dag 132 medlemmer, hvoraf 65 er repræsenteret på udstillingen. Sidste år var 52 kunstnere en del af udstillingen.

En af dem, der har deltaget de sidste mange år, er Marianne Schou-Nielsen. Hun arbejder med mange forskellige materialer og håndværk, dog hovedsageligt med kobber og vævning.

- Jeg arbejder mest med kobber, som er et meget feminint metal, og så bruger jeg teknikkerne fra vævning. Kobberet får jeg mange steder fra. Ødelagte spoler og aflagte kobbertage. Jeg har sågar kobber fra Holmenes kanaler, Glyptoteket og Frederiksborg Slot, og så laver jeg relieffer, gobeliner og skulpturer af det, siger Marianne Schou-Nielsen, som har to kobberrelieffer med på udstillingen og desuden er næstformand i Billedkunstnernes Forbunds afdeling i Nordsjælland.

Men Billedkunstnernes Forbund er langt mere end en sammenslutning af kunstnere, det er også en fagforening og et sikkerhedsnet, fortæller Marianne Schou-Nielsen.

- Det er et socialt netværk, men det er også en slags fagforening, der kæmper for at skabe gode forhold for os kunstnere. Forbundet tilbyder blandt andet også advokathjælp, efteruddannelse og udflugter. Og det betyder utrolig meget, særligt i en tid som nu, hvor mange kunstneres forretninger har været gået i stå siden foråret på grund af coronakrisen, og hvor mange falder mellem to stole i forhold til økonomiske hjælpepakker, siger hun.

Kunst skal have lys

Margit Borring har mange visioner for Kunsthuset Annaborg, og en af de ting, hun har lagt meget vægt på, er, at kunsten har den korrekte belysning.

- Uanset om det er gråvejr, eller om solen brager ind ad vinduerne, så skal der lys på kunst. Det betyder utrolig meget, siger Margit Borring, der håber, at mange vil gøre brug af sommerudstillingen over sommeren, og at den vil efterlade et indtryk hos de besøgende.

- Jeg håber, at folk bliver overraskede. At de giver sig tid til at stoppe op og tænke, »hvad ser jeg?«, »hvad siger det mig?« eller »siger det mig overhovedet noget?«. Kun sådan kommer alle de associationer og samtaler, som er så sunde for vores sind. Kunsten skal både kunne provokere og kommentere, men den skal også indbyde til at være flygtig og til at træde ind i kunstnerens univers, siger Margit Borring.

Marianne Schou-Nielsen håber også, at udstillingen vil indbyde nordsjællandske virksomheder til at besøge Annaborg og lade sig inspirere til deres næste kunstkøb.

- Forbundet præsenterer så mange dygtige lokale kunstnere, og jeg håber, at særligt nordsjællandske virksomheder og lokale kunstkøbere vil bruge udstillingen som et katalog, der præsenterer og giver smagsprøver på det nordsjællandske udbud, siger Marianne Schou-Nielsen.

Udstillingen er åben frem til den 9. august, og der er gratis entré.

arrow Landmalerne udstiller i Kunsthuset Annaborg
28. april 2021 kl. 15:34 Opdateret: kl. 14:55
arrow På tur blandt kunsten i det offentlige rum
28. marts 2021 kl. 09:57 Opdateret: kl. 09:57
arrow Nyt online leksikon skal samle Hillerøds historie
11. februar 2021 kl. 05:51 Opdateret: kl. 14:52
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?