29. januar 2020
Er det en varm sommer som i 2018, øges risikoen for at få den ufarlige, men ubehagelige lidelse svømmekløe. Foto af badegæster fra Furesøbadet i 2015
Er det en varm sommer som i 2018, øges risikoen for at få den ufarlige, men ubehagelige lidelse svømmekløe. Foto af badegæster fra Furesøbadet i 2015
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pas på i søer: Varme somre giver svømmerkløe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pas på i søer: Varme somre giver svømmerkløe
Opdateret 04. oktober 2019 kl. 14:45
Hillerød - 04. oktober 2019 kl. 10:07
Af Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bader man i ferskvandssøer i Danmark, når det er varmt, er der risiko for den ufarlige, men ubehagelige parasitinfektion »svømmerkløe« i huden.

Forskere fra blandt andet Københavns Universitet har undersøgt flere tilfælde fra den varme sommer i 2018 og bekræftet risikoen ved at bade i flere danske søer.

Fundet i 5 søer

Undersøgelser bekræftede, at parasitterne, der fører til sygdommen, i hvert fald var tilstede i: Arresø, Darup sø ved Roskilde, Farum Sø, Furesø og Ringen sø.

Selvom fleste personer, der havde meldt sig frivilligt til forskningsundersøgelsen med symptomer, havde badet i Esrum Sø, så fandt forskerne ikke parasitterne bag sygdommen i denne sø.

Fladorm

Der er tale om en lille parasit-fladorm, der borer sig ind i huden, og som udløser kløen. Og det er en risiko, som danskerne skal lære at leve med under varme somre, hvis de vælger at tage sig en svømmetur i en ferskvandssø.

Helt ny skala

- Vi har førhen set enkelttilfælde på svømmerkløe her og der, men i 2018 var det i en helt ny skala med flere indrapporterede tilfælde til Naturstyrelsen og historier i medierne. På grund af al opmærksomheden undersøgte vi personer med symptomer, og de havde rigtig nok de kliniske tegn på svømmerkløe. Efterfølgende tog vi prøver fra de søer, de havde badet i, og kunne konstatere, at parasitten var tilstede i fem danske søer. Dermed kunne vi med et langt større datagrundlag end tidligere bekræfte risikoen for at få lidelsen, når det er varmt i Danmark, siger Kurt Buchmann, professor på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab. Forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital har fået offentliggjort et nyt studie i det videnskabelige tidsskrift Acta Dermato-Venereologica.

Tror vi er fugle

Parasitterne hører under kategorien fladorme og lever normalt i fugle og i snegle. De bliver udskilt i søvandet fra snegle, der er en mellemvært for dem, mens de er larver. Derefter svømmer de videre for at bore sig ind i huden på fugle.

- Desværre for os kan parasitterne tage fejl, fordi de tiltrækkes af fedtsyrer, som forekommer i huden både hos fugle og mennesker. Derfor forsøger de at gennembore huden på mennesker, selvom det ikke kan lade sig gøre. I stedet dør de i huden og efterlader kløe, knopper og udslæt i 1-3 uger efterfølgende, siger Kurt Buchmann.

Ufarlig

Lidelsen er ufarlig, men kan være meget ubehagelig. Derfor opfordrer forskerne til, at man tænker sig om, inden man hopper i søvandet på en varm sommerdag. Man kan også forebygge ved at tage et bad lige efter, man har været i søen, eller ved at tørre sig med et håndklæde straks efter badeturen.

Video fra Københavns Universitet om svømmerkløe