21. september 2021
Gørløse-forældrene er frustrede over, at de bliver nødt til at sendes deres børn udenbys, når de skal starte i børnehave, på trods af, at der er masser af ledige pladser i Margueritten i Gørløse. Fra venstre er det Isabella Matinuz Constance, Katrine Holmgaard Abel Jensen, Kathrine Bomholt Hellebæk og Kia Skade-Nielsen. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Gørløse-forældrene er frustrede over, at de bliver nødt til at sendes deres børn udenbys, når de skal starte i børnehave, på trods af, at der er masser af ledige pladser i Margueritten i Gørløse. Fra venstre er det Isabella Matinuz Constance, Katrine Holmgaard Abel Jensen, Kathrine Bomholt Hellebæk og Kia Skade-Nielsen. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Paradoks: Børn må passes udenbys på trods af masser af ledige pladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Paradoks: Børn må passes udenbys på trods af masser af ledige pladser

Der er masser af ledige børnhavepladser i Margueritten i Gørløse, men mange forældre kan reelt ikke bruge dem til noget på grund af institutionens åbningstider

Hillerød - 29. juli 2021 kl. 10:00
Af Martin Warming

Fem Gørløse-mødre sender nu en kraftig opfordring til de lokale politikere om at få oprettet flere børnehavepladser i den lille landsby lidt sydøst for Hillerød.

arrow Læs også: Billedserie: Få overblikket over budgetforliget her

Mødrene er frustrerede over, at deres egne børn ikke kan få en børnehaveplads i den lokale institution Firkløverens Børnehus i Gørløse, men i stedet har udsigt til at skulle gå i børnehave i en af nabobyerne eller i selve Hillerød.

"Ved at søge udenfor byen tvinges man til meget mere kørsel, der tager dyrebare timer fra tid med ens kæreste guld. De familier, som ikke har to biler, udfordres også i forhold til afhentning og aflevering. En unødig konsekvens som ikke burde ske i Gørløse, som ovenikøbet er i vækst," skriver de fem mødre Sidsel Langrind-­Halgaard, Kia Skade-Nielsen, Katrine Holmgaard Abel Jensen, Kathrine Bomholt Hellebæk og Isabella Matinuz Constance i et åbent brev til Hillerød Kommune.

De fem mødre har alle fået passet deres børn i dagplejen og altså ikke i Firkløverens Børnehus, der er en integreret institution i Gørløse med både vuggestue- og børnehavebørn, og det er den primære årsag til, at de nu har svært ved at få en børnehaveplads i den lokale institution i Gørløse.

"Vi ved, at det er kutyme, at en integreret institution forfordeler sine egne vuggestuebørn, og der som udgangspunkt også er plads til søskende, men vi undrer os over, at der ikke er plads til de børn, hvis forældre aktivt har valgt at anvende dagplejen i byen. Dette betyder i alt sin enkelthed, at ønsket om at holde sine børn indenfor byen, når de rammer børnehavealderen, ganske enkelt ikke er muligt," lyder det fra mødrene i brevet til kommunen.

Kia Skade-Nielsen frygter,a t mange forældre også vil fravælge den lokale skole i Gørløse, hvis de ikke kan få passet deres børn lokalt. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Masser af pladser

Der findes paradoksalt nok en anden institution, Margueritten, i Gørløse med masser af ledige børnehavepladser. Der er plads til 80 børnehavebørn i Margueritten, men der går i øjeblikket kun omkring 40 børn.

Problemet er bare, at Margueritten er en såkaldt udflytterbørnehave, der hver morgen kører børn fra Hillerød Centrum ud til institutionen på Th. Petersensvej i Gørløse og retur igen om eftermiddagen.

"Det betyder, at vi skal køre ind til Vibekevej i Hillerød for at aflevere og hente vores børn - typisk midt i myldretrafikken. Vi kan dog også aflevere dem direkte i Margueritten, men det kan først ske fra klokken 8.45, og de skal være hentet igen seneste klokken 14.30. Så det er reelt ikke en mulighed for særlig mange forældre," siger Kia Skade-Nielsen.

Forældrene foreslår blandt andet i brevet til kommunen, at Margueritten bemandes med personale i ydertimerne, så man kan aflevere sine børn tidligere og hente dem senere.

Kia Skade-Nielsen frygter, at de manglende børnehavepladser i Gørløse kan føre andre problemer med sig.

"Når der mangler børnehavepladser i Gørløse, bliver vi jo nødt til at bruge børnehaverne i andre byer, og det kan betyde, at forældre efterfølgende også fravælger den lokale skole i Gørløse, da man jo ønsker, at ens børn fortsætter videre i skole med dem, de allerede har relationelle tilknytninger til," siger Kia Skade-Nielsen.

"Vi finder det rigtig ærgerligt, at et lille lokalsamfund som Gørløse, der har så meget at byde på, med disse manglende pladser kan få afsæt i, at Gørløse mere eller mindre kan forfalde," skriver mødrene i brevet til kommunen.

Fuld forståelse

Peter Frederiksen (V), der er formand for Børn, Familie og Ungeudvalget i Hillerød Kommune, er én af dem, der har modtaget brevet fra Gørløse-mødrene, og han er helt enig med dem, siger han til Hillerød Posten.

"Jeg forstår til fulde, at de (forældrene, red.) er frustrerede over, at der ikke er pladser lokalt til deres børn. Det er vores ambition, at vi skal levere børnepasning så tæt på hjemmet og den skole, børnene typisk skal starte på, som overhovedet muligt," siger Peter Frederiksen, der erkender, at det er paradoksalt, at der er masser af ledige børnehavepladser i Margueritten, men at forældrene reelt ikke kan bruge dem til noget på grund af åbningstiderne.

"Det er en rigtig god ide, altså at ændre status for Margueritten, så den får fuld åbningstid, så man kan aflevere sine børn tidligere og hente dem senere, og det er faktisk noget, som udvalget (Børn, Familie og Ungeudvalget, red.) allerede har bragt videre til de kommende budgetforhandlinger," siger udvalgsformanden.

Det hjælper dog ikke Gørløse-forældrene her og nu, da det kommende budget først forhandles på plads i oktober, men Peter Frederiksen lover, at han vil forsøge at finde en løsning allerede efter sommerferien.

"Når folk kommer tilbage fra ferie, vil jeg se, om vi kan finde en hurtigere løsning, men jeg kan jo ikke disponere over kommunens økonomi, så det er selvfølgelig noget, der skal være politisk enighed om. Men jeg vil undersøge, om vi kan finde nogle penge, så vi kan gøre noget nu og her," siger Peter Frederiksen, der er glad for, at forældrene har gjort politikerne opmærksomme på problemet.

"Det er godt, at de gør os opmærksomme på den her konkrete problemstilling. Det er ikke altid, at alle udfordringer, der findes lokalt, kommer videre til os politikere, så det sætter jeg stor pris på," siger han.

arrow Bredt budgetforlig med fokus på børn og ældre
13. september 2021 kl. 11:16 Opdateret: kl. 11:16
arrow Skatten kan stige igen i Hillerød
26. august 2021 kl. 20:18 Opdateret: kl. 20:18
arrow Anlægsbudget under massivt pres: Flere projekter må udskydes
26. august 2021 kl. 04:57 Opdateret: kl. 21:20
Synes du, at kommunen er der for dig?