17. december 2017
Palle Nedergaard, der har været købmand på Centervænget siden 1996, fejrede sin 60 års fødselsdag skærtorsdag. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Palle Nedergaard, der har været købmand på Centervænget siden 1996, fejrede sin 60 års fødselsdag skærtorsdag. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Østbyens købmand Palle fylder rundt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Østbyens købmand Palle fylder rundt
Hillerød - 16. april 2017 kl. 05:53
Af Ann-Sophie Meyer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Klokken var tre om natten 5. september 2007, da en lastbilchauffør fik øje på de 10 meter høje flammer, der stod op fra taget på SuperBest. Chaufføren fik hurtigt tilkaldt brandvæsnet, og 35 brandmænd fra Hillerød, Nivå og Fredensborg kæmpede i timevis for at få branden under kontrol. Men ilden havde fået godt fat, så butikken stod ikke til at redde.

Købmanden, Palle Nedergaard, blev vækket klokken tyve minutter over tre. Da han nåede frem, kunne han ikke gøre andet end at stå og se på, mens hans købmandsforretning blev ædt op af flammer.

- Det var forfærdeligt at se det hele futte af, siger han om den dag, som blev den værste dag i hans købmandskarriere.

Men heldigvis er langt de fleste købmandsdage gode, fortæller Palle Nedergaard, der kunne fejre sin 60 års fødselsdag skærtorsdag.

- Jeg glæder mig til at stå op hver morgen. Jeg hygger mig, når jeg er her, og jeg har ikke travlt med at komme hjem. Jeg synes, det er et fantastisk sted, og jeg får rigtig meget af mit sociale behov dækket, når jeg snakker med kunderne og mine kollegaer, siger købmanden.

Palle Nedergaard kommer oprindeligt fra Vendsyssel i Nordjylland, hvilket hans rolige væsen bevidner.

- Det har altid ligget i kortene, at jeg skulle være købmand. Alle mine forfædre har haft butik, været købmænd og været handelsfolk, så det var bare bestemt, at sådan skulle det være, siger købmand Palle Nedergaard, som har været købmand flere andre steder, inden han endte i Hillerød Øst.

Han har haft et supermarked på Grønland fra 1987 til 1992 og har været forbi supermarkedskæden Løvbjerg fra 1992 til 1996.

Men på en sommerdag i 1996 satte Palle Nedergaard for første gang sine ben i dagligvarebutikken på Centervænget, som dengang hed Favør. Da de to dagligvarekæder Favør og SuperBest slog sig sammen, blev købmandsbutikken til SuperBest. Det skete i starten af 2002. Og i 2014 skiftede butikken navn igen - til Eurospar. Men siden 2015 har den heddet SPAR.

- Jeg synes, at det har været en udfordring, og jeg tror desværre også, at det har været en udfordring for kunderne. Men jeg synes, at alle har taget det fint, og at det er gået rigtig godt hver gang, siger Palle Nedergaard, som således kan se tilbage på mere end 20 år som købmand på Centervænget. Og det er ikke tilfældigt, at han er blevet så længe.

- Jeg kan godt lide kvarteret, jeg kan godt lide kunderne, og det er et spændende sted at være, siger han.

Efter 21 år i butikken, er Palle Nedergaard naturligvis et kendt ansigt blandt kunderne - og vellidt blandt medarbejdere.

- Hej Palle, siger en kunde, da Palle Nedergaard er i gang med at fylde mælkeprodukter op, og en anden kunde fortæller, at hun tit har nyt godt af købmandens viden om vin.

- Palle er jo grunden til, at jeg er her. Jeg har fået mange jobtilbud, og jeg har pænt sagt nej tak, for jeg er hundrede procent sikker på, at man ikke får en bedre chef end Palle, siger Allan Jensen, der har arbejdet i købmandsbutikken på Centervænget siden før Palle Nedergaard kom til.

Ti år efter branden er de voldsomme hændelser ikke glemt. I personalerummet hænger der tre billeder af den nedbrændte købmandsbutik, som Palle Nedergaard piller ned fra opslagstavlen. De mange huller øverst i billederne vidner om, at billederne er blevet nærstuderet flere gange.

En tredjedel af butikken blev totalskadet dengang, alle varer måtte kasseres, og det tog omkring et år at bygge butikken op igen.

Kort tid efter branden viste det sig, at branden var påsat. En 36-årig lokal mand stod bag. Han fik tre og et halvt års fængsel.

Men for at det ikke skulle være nok, skulle der få år efter igen ske noget voldsomt i Palles butik. Tidligt om morgenen, kort før åbningstid den 4. november 2010, stod der pludselig en maskeret røver foran Palle Nedergaard.

»Money«, sagde manden, som fik truet sig til mellem 40.000 og 50.000 kroner.

Røveren blev senere anholdt, og det viste sig, at det var en familiefar fra Gilleleje, der skyldte penge til de forkerte. Han havde begået røveri i flere andre butikker i Nordsjælland, blandt andet hos købmanden i Gadevang. Han endte med at få en dom på tre og et halvt års fængsel.

Da Frederiksborg Amts Avis talte med Palle Nedergaard om formiddagen efter røveriet i 2010, var noget af det første, han sagde, at han var glad for, at det ikke var en af pigerne, der havde vagten den morgen. For det, der betyder allermest for den garvede købmand, er, at hans medarbejdere har det godt.

Palle Nedergaard holdt fri fra arbejde på sin 60 års fødselsdag skærtorsdag. Han fejrede dagen med sine tre børn, og selvom han nu har rundet 60 år, har købmanden ingen planer om at forlade butikken foreløbig.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk