24. oktober 2021
Hillerød Forsyning mener godt, det nye renseanlæg kan håndtere en byudvikling med op mod 10.000 nye borgere i Hillerød. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Hillerød Forsyning mener godt, det nye renseanlæg kan håndtere en byudvikling med op mod 10.000 nye borgere i Hillerød. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt renseanlæg overskred udledningskrav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nyt renseanlæg overskred udledningskrav

Hillerøds nyeste renseanlæg HCRSyd udledte sidste år for meget spildevand og overskred grænserne for både kvælstofkoncentration og fosforkoncentration. Men renseanlægget kan sagtens geares til at håndtere spildevand fra tusindvis af nye borgere, lyder det.

Hillerød - 25. august 2020 kl. 06:11
Af Anna Törnqvist Jensen

Der er blevet uddelt henstillinger og indskærpelser til Hillerød Forsyning, efter Hillerøds nyeste renseanlæg både har udledt for meget spildevand og for mange næringsstoffer.

Det er Miljøstyrelsen, der har kontrolleret alle Hillerøds renseanlæg, men det var på kommunens nyeste anlæg, at der blev noteret overskridelser. Sidste år blev der nemlig udledt over 675.000 kubikmeter mere spildevand, end Hillerød Forsyning har tilladelse til, ligesom der blev udledt 4400 kg kvælstof og 2.100 kg fosfor for meget.

arrow Læs også: DEBAT: Hillerød øger forureningen af Arresø

Ifølge Hillerød Forsyning er overskridelserne dog fortid.

- Vi har haft nogle anlægs- og indkøringsfejl, og mens de bliver rettet til, kan vi ikke bare stoppe spildevandet. Selvfølgelig vil vi gerne fra første dag, vi starter det nye renseanlæg, kunne rense alt spildevandet til de gældende krav, men selv på et nyt renseanlæg kan man opleve fejl, som skal rettes, og da vi ikke kan standse spildevandet og lagre det i en længere periode, så er dette måden at gøre det på. Derfor oplever vi, som man i øvrigt gør på alle nye renseanlæg, der bliver kørt ind på denne her måde, at der ikke vil være en 100 procents rensning af vandet, som vi gerne ville have haft, men at vi derimod kommer til at udlede en større mængde stoffer end det, vi skulle have ledt ud, forklarer Peter Underlin, ansvarlig for vandområdet i Hillerød Forsyning.

Inden for rammen

Formanden for Hillerød Forsynings bestyrelse, Klaus Markussen (V), forklarer, at der har været fejl i dimensioneringen i projektet.

- Rørene til slammet var underdimensionerede, og pumperne var overdimensionerede. De fejl er blevet rettet, og som jeg forstår det, er det entreprenøren, der har afholdt de udgifter, siger Klaus Markussen.

Peter Underlin tilføjer desuden, at Hillerød Forsyning allerede nu kan se resultatet af, at fejlene er blevet rettet.

- Når vi ser på tallene i dag, har vi cirka ledt 13 tons kvælstof ud, og vi har tilladelse til at udlede 21,6 tons om året. Det vil sige, at nu, hvor vi stadig har noget tid tilbage af året, tror vi på, at vi kan holde os inden for tilladelsen. Vi ser nogle flotte resultater på renseanlægget, hvilket gør, at vi er optimistiske, siger Peter Underlin.

Plads til mere vand

Hillerød Kommune forventer, at der frem mod 2030 vil flytte op mod 10.000 nye borgere til kommunen. Og de skal naturligvis også af med deres spildevand. Danmarks Naturfredningsforening i Hillerød har allerede råbt vagt i gevær, for foreningen mener ikke, der er plads til byudvikling, før der er lagt en holdbar plan for, hvordan spildevandet håndteres.

- Det er meget ærgerligt for Hillerød, for der er jo planer om en meget stor byudvikling, og før man får plads i spildevandssystemet, kan man ikke vedtage nye lokalplaner, der forøger vandmængden, siger Ulrik Ravnborg fra DN Hillerød og fortsætter:

- Hillerød kan ikke få lov til at udlede mere spildevand målt i kilo kvælstof og kilo fosfor. Hvis man skal nedsætte den mængde, kan man enten nedsætte volumen eller nedsætte koncentrationen. Og det vil nedsætte volumen, hvis man separerer regnvandet. I dag løber langt størstedelen af det vand, der falder som regn over Hillerød by, til rensning, og det er fuldstændig galimatias.

Hillerød Forsyning har allerede sat gang i separatkloakeringsprojekter både i industrikvarteret og i centrum af Hillerød, og forsyningsselskabet er meget fortrøstningsfuld i forhold til at kunne håndtere mere spildevand.

- Den årlige udledte mængde af kvælstof og fosfor fra renseanlægget må ikke forøges, såfremt vi skal nå målene i vandmiljøplanen. Det betyder, at vi skal både separatkloakere og rense vandet bedre på renseanlægget. Det sidste tænker vi kommer til at ske samtidig med, at det nye renseanlæg også skal rense spildevandet for medicinrester. Samlet set vil begge tiltag være med til at forbedre vores vandløb og give plads til byudvikling, siger Peter Underlin.

Skal styr på det

Også Klaus Markussen fremhæver rensningen for medicinrester som et væsentligt skridt.

- Det vil jo gøre, at udledningen af næringsstoffer bliver voldsomt reduceret. Det er også byudviklingsmæssigt interessant, fordi vi kan reducere stofmængderne yderligere, så det kan være med til at skabe plads til byudvikling. Men det allervigtigste er selvfølgelig, at vi passer på vores natur, siger han.

Natur-, Miljø- og Klimaudvalget har fået forelagt Miljøstyrelsens kontrol af renseanlæggene, og herfra er meldingen, at Hillerød Forsyning skal få styr på overskridelserne.

- Det skal selvfølgelig være i orden, og jeg har også bedt formand Klaus Markussen om en teknisk opstilling, så vi kan få syn for, hvor godt renseanlægget renser, siger udvalgsformand Louise Colding Sørensen (S).

arrow DEBAT: Forurening af Arresø
13. april 2021 kl. 09:59 Opdateret: kl. 09:59
arrow Messerschmidt vil standse kvælstof til Arresø
11. april 2021 kl. 06:24 Opdateret: kl. 15:01
arrow DN: Stop byudvikling på bar mark nu
27. marts 2021 kl. 06:42 Opdateret: kl. 16:12
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?