15. juni 2021
Tidligere indsatsleder og udrykningsleder hos brandvæsenet i Hillerød er bekymret over udsigterne til besparelser på Falck-stationen. Foto: Kenn Thomsen
Tidligere indsatsleder og udrykningsleder hos brandvæsenet i Hillerød er bekymret over udsigterne til besparelser på Falck-stationen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny kritik af det kommende beredskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny kritik af det kommende beredskab
Opdateret 23. december 2015 kl. 22:14
Hillerød - 23. december 2015 kl. 07:27
Af Camilla Bjørkman Aagaard

Jørgen Aastrup Jensen lægger ikke fingrene imellem og kalder de foreslåede nedskæringer på Falck-stationen i Hillerød »helt uacceptable«.

arrow Læs også: Tidligere politiinspektør bliver ny beredskabsdirektør i Frederiksborg Brand og Redning

Han var indtil 2004 udrykningsleder hos Falck i Hillerød, hvor han var i 20 år, ligesom han i otte år arbejdede som indsatsleder hos brandvæsenet i Hillerød. Desuden har han kørt 20 år som redder.

Han er meget bekymret over, at dimensioneringen for det kommende Frederikborg Brand og Redning lægger op til, at tanksprøjten som anden udrykningsenhed nedlægges, at bådberedskabet flyttes til Gilleleje, at stationen mister en vandtankvogn, og at vagtholdet ændres fra 14 til otte deltidsbrandmænd.

- Vi har nået smertegrænsen. Samtlige beredskaber råber vagt i gevær, og det er der en årsag til. Vi er vant til, at brandvæsenet kommer med det samme, når vi ringer, men nu er vi måske tvunget til at vente. Når brandmændene kommer ud til en brand, så redder de først personerne ud, og så redder de værdierne. I det nye beredskab vil man måske stadig kunne redde personerne ud, men mange værdier vil gå tabt. Måske brænder husene ned til grunden, inden forstærkningen kommer frem, siger Jørgen Aastrup Jensen.

Hjælp kommer langsomt

I det nye beredskab er der lagt op til, at man i højere grad får hjælp fra stationerne i de omkringliggende byer, og derfor er der ikke brug for ligeså meget materiel og mandskab. Men hjælpen fra de andre stationer giver Jørgen Aastrup Jensen ikke meget for:

- Det tager altså tid at køre fra Helsinge eller Farum til Hillerød for at hjælpe med at slukke en brand eller få en person løsnet ved et færdselsuheld. Jeg ved godt, hvordan det er at køre på motorvejen fra Farum til Hillerød klokken 15.30. Og hvis køretøjerne allerede er ude til en anden melding, så skal man have forstærkning endnu længere væk fra. Jeg er virkelig meget bekymret. De vil også skære en vandtankvogn væk. Man skal altså bruge vand til at slukke en brand, og mange steder har man jo nedlagt brandhanerne. I fremtiden bliver vi nødt til at sende alle køretøjer og mand afsted til en melding, og så er der ingen hjemme, når der kommer en udrykning mere, siger han.

Kim Lintrup, beredskabsdirektør for Frederiksborg Brand og Redning, anerkender, at Hillerød har en del industri og bygninger, der kræver en særlig indsats, hvis de pludselig brænder - herunder Frederiksborg Slot og Nordsjællands Hospital Hillerød
- Vi er meget opmærksomme på, at der i Hillerød er forskellige objekter eller elementer, der kræver en ekstra indsats. Så sammensætter vi selvfølgelig en udrykning med enheder fra flere stationer. Hvis der for eksempel er melding om brand på sygehuset, så tilkaldte man hjælp fra nær og fjern. Det ville nok være Fredensborg og Allerød og eventuelt Helsinge. Det samme er gældende for Frederiksborg Slot. Vi laver en risikoanalyse. Begge elementer har en vigtighed, der gør, at man bliver nødt til at sende noget ekstra afsted allerede på meldingen. I ni ud af 10 tilfælde har man nok sendt for meget, men det er vigtigt at være på den sikre side, siger han.

arrow Beredskabschef fratræder efter aftale
09. juli 2020 kl. 17:00 Opdateret: kl. 17:16
arrow Beredskab hjemsender to chefer
25. juni 2020 kl. 14:08 Opdateret: kl. 14:25
arrow Godt første år for samlet beredskab
02. januar 2020 kl. 08:46 Opdateret: kl. 08:46
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?