2. august 2021
Ifølge borgmester Kirsten Jensen (S) tydeliggør ejerstrategien, at Hillerød Forsyning er kommunalt ejet og også skal agere efter kommunale principper. Foto: Allan Nørregaard
Ifølge borgmester Kirsten Jensen (S) tydeliggør ejerstrategien, at Hillerød Forsyning er kommunalt ejet og også skal agere efter kommunale principper. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu vil byråd kigge forsyningsselskab mere over skulderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nu vil byråd kigge forsyningsselskab mere over skulderen
Opdateret 20. oktober 2020 kl. 09:48
Hillerød - 20. oktober 2020 kl. 09:27
Af Anna Törnqvist Jensen

Efter måneders debat om Hillerød Forsyning, hvor især høje direktørlønninger og dyre firmabiler har trukket overskrifter og vakt forargelse, får forsyningsselskabet nu et nyt regelsæt at forholde sig til. I morgen skal Økonomiudvalget nemlig vedtage en ny ejerstrategi for Hillerød Forsyning, og ifølge borgmester Kirsten Jensen (S) understreger den nye ejerstrategi, at det er Hillerød Kommune, der som ejer bestemmer over Hillerød Forsyning.

arrow Læs også: Betaler landets højeste affaldsgebyrer

- Vi har lavet en strategi og en samarbejde, som viser, at det, kommunen vil have, skal have forrang for selskabernes egen strategi. Der tydeliggør vi, på baggrund af den debat, der har været, at det er kommunen, der bestemmer og skal kunne bestemme, hvis der opstår tvivl om noget, siger Kirsten Jensen.

Derudover er der også lagt op til, at Hillerød Kommune i højere grad skal inddrages i de enkelte selskaber under Hillerød Forsyning. Det kan blandt andet være i form af flere sager i de politiske udvalg om Hillerød Forsyning.

- Jeg er helt sikker på, at byrådsmedlemmerne også vil være interesserede i, hvordan vi kan komme tættere på nogle af de store beslutninger i Hillerød Forsyning.

Generelt understreger ejerstrategien ifølge borgmesteren, at Hillerød Forsyning er kommunalt ejet og også skal agere som sådan.

Hillerød Forsynings bestyrelse skriver i et høringssvar, at ejerstrategien generelt har en »ensidig retning«. Det bider ikke på Kirsten Jensen, der tværtimod mener, at Hillerød Kommune skal involvere sig mere, siger Kirsten Jensen.

- Jeg læser det høringssvar som et meget formelt svar, og at det er skrevet ud fra en vinkel om, at Hillerød Forsyning skal have lov at bestemme så meget som muligt selv inden for lovgivning. Der er byrådet ved at trække i en anden retning; nemlig at vi skal sikre et tættere samarbejde og stille nogle mere præcise krav til bestyrelsen. Vi har behov for at understrege, at Hillerød Forsyning er et kommunalt ejet selskab, og så skal man også i høj grad opføre sig efter nogle af de principper, som gælder i den kommunale verden, siger Kirsten Jensen.

Borgmesteren er forsigtig med at komme på eksempler på, hvor Hillerød Forsyning ikke har levet op til de principper, men hun afviser i hvert fald, at kommunaldirektør Erik Nygreen ville få en firmabil, og understreger, at byrådet har givet klar besked til bestyrelsen i Hillerød Forsyning om, at ansættelseskontrakter i Hillerød Forsyning fremadrettet ikke skal indeholde en firmabil. Derudover nævner borgmesteren aktindsigt som et område, hvor Hillerød Forsyning skal blive bedre.

- Der har været noget med, at Hillerød Forsyning for eksempel ikke har brugt reglerne om aktindsigt på samme måde, som vi gør i kommunen, og forsyningen har fået tilbagevist håndteringen af en aktindsigtsanmodning. Der er nogle ting, vi skal have på sporet, ligesom man gør det i en kommune, siger Kirsten Jensen og tilføjer, at Hillerød Forsyning generelt skal arbejde med åbenhed og mere transparens.

Ejerstrategien giver også Hillerød Forsynings bestyrelse noget at arbejde med. I strategien hedder det nemlig, at bestyrelsen skal arbejde ud fra principperne i Kodeks for god selskabsledelse i kommunale forsyningsselskaber. Det betyder, at bestyrelsen blandt andet skal se på sin sammensætning og kompetencer. Hillerød Kommune lægger op til, at flere forbrugerrepræsentanter skal have plads i selskabernes ledelse.

- Vi bliver hele tiden klogere, og noget, jeg mener, vi også skal overveje, er at alle de steder, hvor der kan vælges kunder ind på pladser, der skal man nok også gøre det. Vi har gjort det der, hvor man skulle, men jeg tror, der er et ønske om, at vi her går til kanten med hensyn til at sikre kunderne plads i de bestyrelser, vi har, siger Kirsten Jensen, der dog understreger, at byrådsmedlemmer fortsat skal være en del af bestyrelserne.

- Det er stadig sådan, at det er kommunen, der ejer Hillerød Forsyning, og derfor er det også vigtigt, at det er kommunen, der bevarer den største indflydelse i bestyrelsen.

Til gengæld opfordrer ejerstrategien til, at Hillerød Forsyning sætter fokus på og evaluerer bestyrelsens kompetencer.

- Man kan gøre det på to måder. Enten kan man uddanne bestyrelsesmedlemmerne, eller man kan supplere bestyrelsesmedlemmerne med nogle særlige kompetencer. Som jeg ser det, har man medarbejderrepræsentanter til at tage sig af det tekniske, så det er ikke fordi, hele bestyrelsen skal være ingeniører, men det er vigtigt, at der også er nogle i bestyrelsen, som kender til ledelse af komplekse organisationer, og det gør byrådsmedlemmerne fra deres arbejde i kommunen, siger Kirsten Jensen.

Selvom ejerstrategien nu stiller skrappere krav til Hillerød Forsyning, forventer borgmesteren ikke modstand fra selskabet eller bestyrelsen.

- Det er en ejerstrategi og en samarbejdsaftale, som afspejler de erfaringer, vi har høstet i denne her periode, og jeg regner også med, det er noget, Hillerød Forsynings bestyrelse kan finde sig hjemme i. Jeg tror, de er lige så glad som os andre for at få præciseret retningslinjerne, siger hun.

Det var mandag ikke muligt at træffe formanden for Hillerød Forsynings bestyrelse, Klaus Markussen (V), for en kommentar.

arrow Forsyningsdirektør er drevet af miljøet, men er kendt for møgsager
04. november 2020 kl. 06:01 Opdateret: kl. 16:34
arrow Formand freder Hillerød Forsynings ledelse - men kræver redegørelse
24. oktober 2020 kl. 05:42 Opdateret: kl. 17:12
arrow Politikere kræver beskedne lønninger i Hillerød Forsyning
23. oktober 2020 kl. 04:01 Opdateret: kl. 15:53
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?