18. september 2021
Politikerne har fået nok nu, og vil gøre det muligt for forvaltningen at anmelde Nordisk Perlite til politiet, hvis der udføres støjende arbejde om natten.
Politikerne har fået nok nu, og vil gøre det muligt for forvaltningen at anmelde Nordisk Perlite til politiet, hvis der udføres støjende arbejde om natten.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal Hammersholt have nattero

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nu skal Hammersholt have nattero

Nordisk Perlite må ikke udføre støjende arbejde efter klokken 22. Nyt påbud skal gøre det muligt at anmelde virksomheden til politiet, hvis det alligevel sker.

Hillerød - 24. oktober 2020 kl. 06:26
Af Janne Mulvad

Nordisk Perlite skal standse al larm om natten. Det er essensen af et nyt påbud på vej til fabrikken i Hammersholt Erhvervspark. Virksomheden, som både er kritiseret for støj og støv fra produktionen af perlite, skal nu undlade arbejde, der kan give særlig støj alle dage efter klokken 22.

arrow Læs også: Udskældt fabrik får ja til at udvide

Konkret vil Hillerød Kommune forbyde virksomheden at bruge en frontlæsser og udføre arbejde på fabrikkens tag, der kan støje efter klokken 22. Det kan være metalluger, der åbnes og lukkes, samt slag- og bankelyde.

Sker det alligevel, skal virksomheden meldes til politiet.

- Det er især om natten, naboerne oplever støj. Hvis Nordisk Perlite bruger frontlæsseren, kan de ikke overholde støjgrænsen om natten, og hvis de banker på taget om natten, kan de ikke overholde støjgrænsen om natten. Derfor vil vi give dem påbud om, at det må de ikke. Og hvis det ikke overholdes, skal forvaltningen skride til politianmeldelse. Vi strammer skruen så meget vi overhovedet kan med loven i hånden, siger Louise Colding Sørensen (S).

Hun er formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget, som for nyligt har vedtaget, at påbuddet til Nordisk Perlite skal varsles.

En politianmeldelse kan føre til en bøde til virksomheden.

- Hvis Nordisk Perlite overtræder påbuddet, skal forvaltningen ikke gå ud og give endnu en advarsel. Så skal de politianmelde.Udvalget er enige om, at nu har der været advarsler nok, siger Louise Colding Sørensen, som sætter sin lid til, at de naboer, der oplever støj, kan dokumentere det.

- Vi er afhængige af, at borgerne skal dokumentere det. Men de plejer at være ret hurtige til at fange det, siger hun.

Det kan være billeder eller videooptagelser af arbejdet, der kan dokumentere, at påbuddet er overtrådt.

- Vi behøver ikke nogen lydmåling. Vi har målt, at de overtræder støjgrænserne ved den type arbejde. Så vi behøver ikke måle igen, siger Louise Colding Sørensen.

Dominerende støj

I første omgang varsles påbuddet, så Nordisk Perlite får en frist til at kommentere påbuddet. Herefter træffer kommunen en endelig afgørelse, og Nordisk Perlite får påbuddet endeligt, oplyser Vibeke Meno, som er sektionsleder for Natur, Miljø og Klima i Hillerød Kommune.

- Med et påbud indføres en ny retstilstand, som kommer til at gælde for den virksomhed. Det er to konkrete aktiviteter, som bliver forbudt, siger hun.

Forud for varslingen af påbuddet ligger en lang række støjmålinger, blandt andet har Hillerød Kommune haft en tilkaldevagt, hvor et støjfirma kom ud og målte omgående, når en nabo klagede over støjen.

Den 28.-29. april 2020 fik Hillerød Kommune udført en støjmåling af civilingeniør Annelin Enggaard fra virksomheden Miljøakustik. Hun skriver i sin rapport, at da hun ankom til målestedet klokken 20.15 var der en meget kraftig støj.

I hele området omkring virksomheden var virksomhedens støj dominerende, lige indtil virksomheden lukkede ned klokken cirka 02.30, fremgår det af rapporten. Støjen beskrives som en "trykkende" forholdsvis lavfrekvent støj, med tydeligt hørbare toner. I perioder med intermitterende støj var det meget tydeligt at genkende støjkilder som metal mod metal og en motor, der kunne være en frontlæsser, der flytter materiale, står der i rapporten.

- Naboerne føler, at dette har trukket i langdrag, men det skyldes jo, at hvis noget skal holde i retten, skal der være dokumentation. Dokumentationen kræver en akkrediteret støjmåling, som ikke er gratis, og som er svær at udføre på stedet. Men de to konkrete aktiviteter, som vi nu giver forbud mod, er udpeget som noget, der særligt påvirker støjbilledet. Og der kan en forbipasserende eller en nabo jo observere, og tage et billede. Står der nogen på taget og hamrer på et rør om natten - så er påbuddet overtrådt, siger Vibeke Meno.

arrow Lokale vil smide erhverv på porten
12. november 2020 kl. 11:32 Opdateret: kl. 15:47
arrow Nordisk Perlite anerkender ikke støjmåling
24. oktober 2020 kl. 10:53 Opdateret: kl. 15:55
arrow Udskældt virksomhed kan blive politianmeldt
07. september 2020 kl. 10:11 Opdateret: kl. 21:58
Synes du, at kommunen er der for dig?