10. maj 2021
Christian Danielsen, der stiftede Gardinmontøren i Hillerød i 1959, er død. Arkivfoto: Kim Rasmussen
Christian Danielsen, der stiftede Gardinmontøren i Hillerød i 1959, er død. Arkivfoto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mindeord om Christian Danielsen: - Det var familien, der betød mest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mindeord om Christian Danielsen: - Det var familien, der betød mest
Hillerød - 11. april 2021 kl. 18:30
Af Erik Helmer Pedersen Direktør C4 Videncenter og Hillerød ByForum

Søndag den 21. marts døde Christian Danielsen, Gardinmontøren i Hillerød, efter kort tids sygdom.

Han sov stille ind i trygge rammer på Arresødal Hospice efter et langt og begivenhedsrigt liv omgivet af sine nærmeste. Bisættelsen har fundet sted.

Christian Danielsen blev født i Helsinge i 1932, hvor hans far og mor drev bagerforretning. Christian hjalp til i butikken med blandt andet at bringe brød og kager ud til kunderne.

Efter afsluttet militærtjeneste fik Christian hurtigt læreplads og senere fastansættelse i den dengang kendte tekstilvirksomhed Crome & Goldschmidt i København. Firmaet producerede tekstiler og drev blandt andet et stormagasin på Strøget i København, hvor Illum i dag ligger. Her solgte Christian gardiner og tilbehør.

Mødte sit livs kærlighed

I begyndelsen af 1950´erne mødte Christian sit livs kærlighed, Emma. De blev gift i 1957.

I december 1958 modtog Christian næringsbrev som sadelmager- og tapetserer. I 1959 blev firmaet Gardinmontøren stiftet, og samme år kom sønnen Claus til verden.

Om det var duften i barndommens bageri, der vakte Christians interesse for at blive selvstændig, vides ikke. Men det kan meget vel være. I starten passede Christian sit job hos Crome & Goldschmidt om dagen, og Emma passede telefonen i kælderlejligheden i Møllestræde 12, der fungerede som både bolig og systue. Her syede Emma gardiner, og Christian cyklede ud til kunderne om aftenen og tog mål og hængte gardiner op. Efter et par år kvittede Christian jobbet hos Crome & Goldschmidt og fokuserede sammen med Emma på butikken.

Byen og butikken voksede

Herefter gik det stærkt, og butikken voksede. De købte en lille bil og i 1962 flyttede de fra kælderlejligheden i Møllestræde til en villa på Carlsbergvej 3. Samme år kommer datteren Mette til verden.

Butikken flyttede i 1965 til nye lokaler i Slotsgade 20, og der var gang i boligbyggeriet i Hillerød og omegn med opførelse af nye parcelhusområder og andre boligbyggerier, og efterspørgslen efter gardiner steg i disse år markant.

Der var bud efter Gardinmontøren, der hurtigt fik ry for at levere gardiner og tilbehør i en god kvalitet, og hvor aftaler blev overholdt. Et kvalitetsstempel, der har fulgt butikken siden starten i 1959. I 1970 købte familien ejendommen Slotsgade 13-15 sammen med isenkræmmer Ole Nielsen, der selv havde butik i en del af lokalerne. I 1971 flyttede Gardinmontøren ind i nyistandsatte lokaler i Slotsgade 15, og der ligger butikken fortsat.

I 1992 overtog sønnen, Claus Danielsen, butikken efter sine forældre. Butikken er senere overtaget af tredje generation, idet Claus Danielsens sønner, Mads og Jeppe Danielsen, i dag ejer butikken. For Christian var det en stor fornøjelse til det sidste at følge med i butikkens fortsatte drift.

Aktiv cyklist

I sin sparsomme fritid nåede Christian også meget. Han var i mange år aktiv i Hillerød Golfklub sammen med Emma. I 1972 var han med til at stifte Frederiksborg Rotary Klub. Han satte stor pris på det venskab, der var og er blandt klubbens medlemmer. I perioden 1993-1994 var Christian præsident for klubben. I en periode var han tillige aktiv i frimurerlogen: Sankt Johanneslogen Frederik VII.

Familien betød mest

Som pensionist var der, nu sammen med Emma, tid til rejser rundt i verden. Christian tog duelighedsbevis og havde sejlbåd i mere end ti år, først i Gilleleje og senere i Frederiksværk. De senere år var det især den ugentlige cykeltur i Hillerød og omegn sammen med cykelgruppen 'Fri-hjul', som hver torsdag var et af ugens højdepunkter.

To børn, fire børnebørn og syv oldebørn nåede Christian at få og opleve sammen med hustruen Emma gennem 64 års ægteskab. Trods stor forretningsmæssig succes var det familien, der betød mest i Christian Danielsens begivenhedsrige liv.

Æret være Christian Danielsens minde.

Erik Helmer Pedersen
Direktør C4 Videncenter og Hillerød ByForum

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?