29. november 2020
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøfolk på uanmeldt fabriksbesøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøfolk på uanmeldt fabriksbesøg
Hillerød - 06. september 2018 kl. 08:12
Af Janne Mulvad

Ekstraordinært mange naboklager fik tirsdag Hillerød Kommune til at foretage en besigtigelse hos Nordisk Perlite. En rækker naboer havde klaget over store mængder støv fra fabrikken tirsdag, og det udløste besøget. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: Minister skal se på miljøsag

- Vi kunne konstatere, at der var støv på ting rundt omkring ved fabrikken, og det plejer der jo ikke at være. Så vi har bedt virksomheden om at komme med en redegørelse om, hvad der er sket, siden der var støv derude, siger Rie Lind, afdelingschef for by og miljø i Hillerød Kommune.

En af dem, der oplevede det voldsomme støvfald tirsdag er Henriette Hansen, som er virksomhedens nærmeste private nabo og bor på en lille gård på Brødeskovvej, ved indkørslen til Hammersholt Erhvervspark, hvor fabrikken ligger. Hun så støvet dale ned over sin have og lægge sig som et fint drys sne.

Det er der egentligt ikke noget nyt i - det har hun oplevet mange gange i de 12 år, hun har boet på gården.

- Det er bare blevet værre og værre. Der er perioder, hvor der er stille, og lige pludselig kommer det igen. Det ligger allevegne, på vores biler, på vores havemøbler, og sætter sig på vores vinduer. Vi får det i øjnene, når vi går ud - det er ligesom at få småsten i øjnene, siger hun, siger hun.

Senere på dagen så Henriette Hansen en mand stå og feje på taget af Nordisk Perlite.

- De må have haft hul i et rør eller sådan noget, og støvet har også lagt sig på deres tag, vurderer hun.

En anden nabo, Janna Espenhain, plukkede blommer i sin have tirsdag eftermiddag, 300 meter fra fabrikken, og det fik hende til at fotografere blommerne og lægge billederne i facebookgruppen »Hillerød skal være en hyggelig by« med næsten 7000 medlemmer, som en advarsel mod at spise uvasket frugt fra haven i området omkring Hillerød Lilleskole og Hammersholt.

Blommerne var fulde af støv - eller rettere, små skarpe stenpartikler fra fabrikkens produktion af isoleringsmateriale.

- Alle de små prikker er skarpe stenpartikler. Frugt med sandpapir, skrev hun på facebook.

Hos Nordisk Perlite afviser direktør Niels Knudsen ikke, at der kan have været mere støv i luften end normalt tirsdag. Han kender ikke til, at der kan være sket et decideret udslip fra produktionen.

- Det er ikke utænkeligt, men jeg har ikke hørt om, at der har været et problem. Hvis der har været ekstra meget støv, kan det tyde på der har været det, men jeg kan ikke sige det, siger han.

Han kender ikke noget til Hillerød Kommunes besigtigelse ved Nordisk Perlite tirsdag.

- Jeg har ikke hørt fra kommunen, og de har ikke været her hos os, siger han, da avisen spørger til besøget.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?