16. juli 2020
At haveaffaldsordningen så ud til at blive skrottet har fået masser af borgere til tasterne. Kommunen har modtaget over 90 høringssvar.
At haveaffaldsordningen så ud til at blive skrottet har fået masser af borgere til tasterne. Kommunen har modtaget over 90 høringssvar.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Massive protester redder haveaffald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Massive protester redder haveaffald
Hillerød - 06. februar 2019 kl. 09:58
Af Anna Törnqvist Jensen og Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»For os er nedlæggelsen af haveaffaldsordningen en katastrofe.«

arrow Læs også: Ny haveaffaldsordning: Haveejere skal lære at kompostere

Sådan skriver en borger i ét af de 97 høringssvar, som Hillerød Kommune har modtaget om de nye affaldsregulativer. Og det fremgår tydeligt af høringssvarene, at haveaffaldsordningen er populær, mens den foreslåede skelordning langt fra får rosende ord med på vejen. Derfor besluttede Natur-, Miljø- og Klimaudvalget tirsdag at fortsætte med haveaffaldsordningen i 2019 og skrotte skelordningen.

- Vi kunne allerede se ud fra de mails, vi modtog privat i starten, at det betyder mere for folk, end vi umiddelbart havde troet. Vi kunne se, at der måske var flere, der havde brugt ordningen, end vi kunne registrere fra forsyningen. Folk slog sig sammen og samlede haveaffaldet i én bunke, og så var der én, der var tilmeldt, og det kan man ikke se hos forsyningen, siger udvalgets formand, Louise Colding Sørensen (S).

Ingen hensyn til ældre
Størstedelen af høringssvarene, 93 ud af 97, kommenterer på nedlæggelsen af haveaffaldsordningen. En del af indsigelserne i høringssvarene går på, at mange ikke har mulighed for selv at transportere haveaffald til genbrugsstationen. Blandt andet Ældre Sagens lokale afdeling i Hillerød er bekymret for de konsekvenser, det kan få, for kommunens ældre.

»I Ældre Sagen er vi specielt bekymret for byens ældre medborgere, der måske ikke alle er lige mobile til selv at skaffe haveaffaldet af vejen selv (...) At passe sin egen have kan være noget af en udfordring, når man er oppe i årene, nu bliver det så ekstra besværligt,« lyder det blandt andet i høringssvaret, mens en borger skriver:

»Beslutningen om nedlæggelse af flis/haveaffaldsordningen virker meget ugennemtænkt... har i hvert fald ikke medtænkt os ældre borgere.«

En mener, at argumentationen om, at borgerne selv kan transportere haveaffaldet, ligefrem »skriger til himlen af manglende forståelse for det praktiske, der er forbundet hermed.«

For langt
En del borgere fra Nødebo har også kommenteret på de foreslåede ændringer, og mange mener, der er for langt til genbrugsstationen, og at det miljømæssigt ikke vil kunne svare sig, at borgerne selv skal transportere affaldet.

»Nødebo er en landsby, der ligger ret langt væk fra genbrugspladsen, og vi skal således køre mellem 23 og 25 kilometer for at komme til og fra genbrugspladsen med vores haveaffald,« skriver Nødebo Lokalråd i et høringssvar, mens en beboer fra Nødebo skriver: »Det er som om, det er glemt, at kommunen er en forening, vi alle er tvunget til at være medlem af, som så til gengæld skal varetage stedets og borgernes interesser og løse de fælles behov bedst muligt. I stedet for en kollektiv ordning, hvor kommunen i fællesskabets interesser samler haveaffald sammen, vil kommunen spare et beløb og dermed sende en sværm af trailere halvvejs ud til Lynge (her fra Nødebo) for at aflevere sit affald.«

Invitation til tyvene
Mens haveaffaldsordningen altså løb med størstedelen af opmærksomheden, kommenterer 20 høringssvar på forslaget om en skelordning. Og skelordningen møder langt fra opbakning.

»Er byrådsmedlemmerne ikke haveejere - eller interesserer I jer blot ikke for, at man holder sin have/grund pæn og indbydende - og dermed området, man bor i?,« spørger en borger, som advarer mod, at skelordningen vil medføre mange gener.

»Borgernes affaldscontainere »pryder« omgivelserne, vælter når det blæser, affaldet flyder rundt i området osv. Endvidere betyder det også, at når vi er på ferie/bortrejst på tømningsdagen, så får vi ikke tømt skraldespande i en måned.«

Ældre Sagen påpeger, at det ikke er alle, der kan flytte skraldespanden ud til skel.

»Ikke alle ældre borgere har lige helbred og kræfter til selv at sørge for placering ved skel - senest klokken 06.00 på tømningsdagen! Året rundt!,« skriver Ældre Sagen.

Endelig advarer flere også om, at indbrudstyve kan se, at folk ikke er hjemme, hvis skraldespande står ude ved skel i længere tid.

»Hvem stiller sine skraldespande til »åbent skue/invitation« til indbrudstyvene midt på fortovet i en uges tid,« lyder det således i et høringssvar.

Flis fortsætter i 2019
Haveaffaldsordningen og flisordningen kører altså videre i år med 2018-takster. Der indføres sortering af metal og plast i én beholder, hvilket vil koste 150 kroner pr. husstand om året i afgift. Imens skal politikerne snakke videre om affaldsplanen for de kommende år.

- Flere skriver konstruktive forslag til løsninger til haveaffaldsordningen i deres høringssvar, og der skal vi selvfølgelig se på, hvad der kan lade sig gøre, og hvad man gør andre steder, siger Louise Colding Sørensen.

Et enigt udvalg stemte for at få forvaltningen til at se nærmere på, hvordan en fremtidig ordning kan se ud.

- Der skal kigges på tre kriterier: Er det en løsning, der er god for miljøet? Hvad med økonomien? Både hvis den bliver betalt af alle, hvis vi indfører brugerbetaling og selvfølgelig også økonomien for Hillerød Forsyning. Og endelig anvendeligheden, altså hvor nemt er den for borgerne og forsyningen at have med at gøre? Vi skal have fundet en løsning, som kan sendes i høring inden sommerferien, siger Louise Colding Sørensen.

arrow Det skal være gratis at få hentet haveaffald
06. november 2019 kl. 15:21 Opdateret: kl. 15:21
arrow Stor affalds-regning til borgerne
17. juni 2019 kl. 09:53 Opdateret: kl. 09:53
arrow Haveaffaldsordning fortsætter med brugerbetaling
14. juni 2019 kl. 13:46 Opdateret: kl. 00:26
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?