18. september 2021
Pernille Pantmann, Tom Johansen, Lene Hagedorn og Mette Palm fra Museum Nordsjælland. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Pernille Pantmann, Tom Johansen, Lene Hagedorn og Mette Palm fra Museum Nordsjælland. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: I dag åbner Elværkets mest fantasifulde udstilling til dato

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

I dag åbner Elværkets mest fantasifulde udstilling til dato
Hillerød - 04. maj 2021 kl. 09:28
Af Camilla Bjørkman Aagaard

- Det er nok museets mest fantasifulde udstilling til dato.

arrow Læs også: Over 100 gik på skattejagt i Hillerøds gader

Sådan indledte museumsdirektør Ole Lass Jensen fra Museum Nordsjælland mandag sin velkomst til den lille sluttede skare af folk, der var inviteret til at overvære den officielle indvielse af Elværkets nye arkæologiske særudstilling »Døre til en anden virkelighed - tro og overtro i fortiden«.

Og det er i sandhed en udstilling, hvor der er tænkt over tingene for at pirre museumsgæsternes nysgerrighed. I syv forskellige rum præsenteres og diskuteres trosforestillinger og verdenssyn i fortiden baseret på arkæologiske fund fra Nordsjælland. Genstande, også ting der ikke tidligere har været vist offentligt, er udlånt fra Nationalmuseet og udstillet i montre, der med lys, lyd og flotte scenografier præsenteres på en måde, så man selv aktiveres, når man går gennem udstillingen og de mange døre.

Imponeret Macholm
Også formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Rikke Macholm (SF), der mandag var inviteret til at åbne udstillingen, var glad for det, hun så.

- Jeg er behørigt imponeret. Det at perspektivere til nutiden vil også vække nysgerrighed og interesse, ikke mindst hos børn og unge. Et godt eksempel på det fra nyere tid er eksemplerne på, hvordan før-kristne troshandlinger og skikke stadig findes, bare uden den oprindelige forklaring, sagde hun blandt andet.

For hvorfor er det f.eks. at man samler kastanier om efteråret, udover for at lave kastaniedyr?

- Jeg har aldrig rigtig tænkt over, hvorfor jeg om efteråret samler kastanier og putter dem i lommen. Men de beskytter mod gigt. Og har jeg så gigt i dag, spørger I. Nej, svarer jeg, og der kan I bare se. Og jeg har også forstenede søpindsvin i vinduet. Og har jeg oplevet lynnedslag ved mit hus? Nej, svarer jeg, og der kan I bare se, sagde Rikke Macholm og fremkaldte latter hos forsamlingen.

Bog med læring og leg
Udstillingen lægger også op til, at børn og barnlige sjæle kan lære mere.

- Udstillingen er flot understøttet af den spændende eventyrbog, der opfylder flere formål: Den er både en fortælling i sig selv om fortidsmenneskers tro og overtro bygget op på en måde, så man selv skal træffe aktive valg om, hvilke personer man vil følge. Den kan også bruges til at gå på skattejagt i udstilingen ved at følge de piktogrammer, der er, og på den måde fungere som en guide til udstillingen, hvor der bliver pustet liv i datidens menneskers liv og tanker. Bogen er til børn, men bestemt også til barnlige og nysgerrige sjæle som mig selv, sagde Rikke Macholm.

Forårsture og foredrag
Udover selve udstillingen er der planlagt en række arrangementer, blandt andet den udendørs arrangementsrække »En anden virkelighed i landskabet«, hvor man kan tage på ture med arkæologerne i det sene forår og tidlige sommer. Hver tur vil kombinere den specifikke stedlige historie med et af temaerne i særudstillingen. I efteråret vil museet med oplægsrækken »En anden virkelighed med perspektiv« præsentere en række udefrakommende fagpersoner, der vil sætte et ikke-arkæologisk perspektiv på udstillingen. Blandt de indbudte er Nationalmuseets direktør Rane Willerslev, bedemand Christian Uldal, retsmediciner Sten Holger, hyldemor og shaman Maria Lisette Jacobsen, eventyrer Klaus Aarsleff og mange flere.

Udstillingen på Elværket kan ses frem til 31. oktober. Museet er åbent tirsdag-søndag klokken 11-16.

arrow Tag på historisk taljagt gennem Hillerød
04. juli 2021 kl. 14:00 Opdateret: kl. 09:50
arrow Populær stenmaler laver skattejagt
12. september 2019 kl. 06:15 Opdateret: kl. 16:50
Synes du, at kommunen er der for dig?