24. oktober 2019
Musikskoleleder Jesper Gude (tv.) og souschef Mads Strandgaard har begge gået på til musik, da de var små. Nu står de i spidsen for Hillerød Musikskole, som fylder 50 år i år. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Musikskoleleder Jesper Gude (tv.) og souschef Mads Strandgaard har begge gået på til musik, da de var små. Nu står de i spidsen for Hillerød Musikskole, som fylder 50 år i år. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hillerød Musikskole fejrer 50 år for fuld musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hillerød Musikskole fejrer 50 år for fuld musik
Hillerød - 09. marts 2019 kl. 06:48
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hillerød Musikskole har i 50 år været stedet, hvor børn og unge hver uge har lært at spille et instrument eller synge i kor. Med 23 lærere ansat og 700 elever mellem nul og 25 år er musikskolen et sted, hvor passion og talent bliver plejet. Men der skal øves for at blive god til at spille et instrument.

- Du har selv et ansvar for at blive god. Du skal øve dig, og forældrene skal holde det ud. Man bliver nemt fængslet af musik, men så finder man ud af, at det er ligeså hårdt som at lære at stave. Du skal øve dig hve eneste dag, og så kommer det sociale først bagefter, hvor man kan deltage i alt muligt fælles her på musikskolen, siger musikskolens leder, Jesper Gude.

Mads Strandgaard, der er musikskolens souschef, tilføjer:

- Vi er i en verden i dag, hvor vi meget gerne vil have nogle resultater hurtigt. Det betyder også, at vi sommetider får udmeldelser, fordi forældrene ikke kan holde ud at høre på, at børnene øver sig derhjemme, siger han.

Musikskolen, som holder til i Støberihallen i Hillerøds centrum, blev grundlagt i 1969. For 10 år siden gik omkring dobbelt så mange på musikskolen, men elevtallet faldt drastisk, da man valgte at sætte forældrebetalingen op.

- Hillerød kom til at lægge helt oppe i toppen af de dyreste musikskoler for 10 år siden. Man havde valget imellem at sætte egenbetalingen op eller spare en halv million. Og der valgte den daværende bestyrelse at sætte priserne op. Det gav i løbet af et år cirka en halvering af elevtallet. 2400 kroner om året er til at overskue, men 4800 skal man alligevel tænke mere over. Vi har så bare gjort noget andet siden. Vi har udvidet det antal fag, man kan gå til gratis betydeligt, og så har vi siden holdt prisenerne fuldstændigt i ro. Vi har sparet en halv million de sidste otte år. Det begrænser det antal hold og elever, der kan sættes i gang. Nu har vi ikke kæmpe problemer med ventelister længere. Det var der, dengang det var halv pris, der var 2-300 elever på venteliste. Nu har vi 78 på venteliste hver gang, vi starter en ny sæson, og man kan som regel komme til i købet af en sæson, fortæller Jesper Gude.

Men i virkeligheden er musikskolens rygrad den samme som for 50 år siden.

- Det forunderlige er, at vi ikke er lavet så meget om. Så dét at elever tilmelder sig, der er undervisning og koncerter, det er som det altid har været. Det er vildt, at der hvert år er nogle der mødes om noget, som mange andre har oplevet før, men for dem er det første gang, siger Mads Strandgaard.

Musikskolens jubilæum bliver fejret med koncerter over en hel uge fra den 23. til den 29. marts. Koncerterne bliver opført på både musikskolen, på Frederiksborg Gymnasium og HF og på Klaverfabrikken, hvor man vil kunne opleve både tidligere og nuværende elever.

Og Hillerød Musikskole har faktisk fostret flere kendte navne i løbet af årene ifølge musikskolens souschef, Mads Strandgaard.

- På jazzsiden er der Jesper Løvdal, der spiller saxofon, Kristian Jørgensen på violin og pianisten Jacob Christoffersen. De tre er alle i toppen af jazzeliten i dansk jazz. Jesper er også med i jubilæumsugen. Inden for den klassiske musik er der Kathrine Aggebo, der spiller blokfløjte i meget anerkendte ensembler. Derudover er der dels dem, vi kender som navne, men der er også mange, der spiller rigtig meget rundt omkring, og der er også flere, der er på Konservatoriet nu, fortæller Mads Strandgaard og fortsætter:

- Vi har helt klart en meget dedikeret musikskole og har gennem mange år haft et fast lærerteam, som virkelig er rykket. Det er et team, der har været der i over 30 år, og de har knoklet igennem mange år. Man vil altid gerne kunne sige, at vi er særlig dygtige netop på vores skole, men alle landets musikskoler er rigtig gode. Det er det eneste sted i deres uddannelsesliv, hvor eleverne får en rigtig koncentreret periode med topuddannede folk, som de får solo. Jeg er selv musikskolebarn og har oplevet det tætte bånd mellem musikskolelærer og eleverne. Den forbindelse er rigtig vigtig, for det er en person, der virkelig opfordrer en og støtter én og tør udfordre én på højt fagligt niveau, siger Mads Strandgaard.

Se hele programmet for jubilæumsugen på www.hillerodmusikskole.dk.

grafik køb billede