19. september 2021
Krydset ved Marie Mørks Skole er et af de steder i Hillerød, hvor der er store problemer med trafikken. Foto: Allan Nørregaard
Krydset ved Marie Mørks Skole er et af de steder i Hillerød, hvor der er store problemer med trafikken. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her snegler bilisterne sig af sted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Her snegler bilisterne sig af sted
Hillerød - 14. januar 2020 kl. 04:12
Af Anna Törnqvist Jensen

Når bilisterne i Hillerød bevæger sig ud på vejene i myldretiden om morgenen og om eftermiddagen, skal de være væbnet med en god portion tålmodighed, god føling med koblingen og en vågen fod på bremsen. For der er trængsel på vejene, og flere steder slanger bilerne sig af sted i køer.

arrow Læs også: Se billederne: Splinterny skolebygning venter på eleverne

En ny rapport, som Cowi har udarbejdet for Hillerød Kommune, viser, at der er flere steder i Hillerød, hvor bilisterne kører under 40 procent af den tilladte hastighed i myldretiden. Det gælder blandt andet krydset ved Marie Mørks Skole, hvor der ofte er meget trafik, ved Tikanten, på Holmegårdsvej, og om eftermiddagen på Herredsvejen. Derudover kører bilerne på en lang række større veje med en hastighed på mellem 40 og 60 procent af det tilladte, fastslår rapporten, og også indfaldsvejene fra Hillerødmotorvejens forlængelse er kraftigt belastede.

Smart fremtid

Dan Riise (V), der er formand for Arkitektur-, Byplan- og Trafikudvalget, er ikke overrasket over resultaterne af rapporten.

- Jeg kører meget i Hillerød, så jeg er ikke overrasket over det, konstaterer han.

Men rapportens effekt på sigt er det mest interessante for udvalgsformanden. Hillerød Kommune vil nemlig skabe bedre fremkommelighed på vejene, og til det formål er der i år afsat knap otte millioner kroner. Næste år er der afsat yderligere syv millioner kroner, og som en del af budgetforhandlingerne fik Dan Riise blandt andet overbevist de øvrige partier om, at kommunen skal have et trafiksimuleringssystem, som skal hjælpe kommunen med at sætte ind, så trafikken kan glide bedst muligt.

- Det her er i virkeligheden en forsmag på, hvad vi kan i fremtiden. Vi kan få kryds, der taler sammen, og vi kan få en meget stor mængde data, som kan fortælle os, hvor vi skal sætte ind og med hvad, fortæller Dan Riise og eksemplificerer fremtidens muligheder:

- Det går galt i Østbyen hver dag mellem klokken 15.15 og 15.30, for det er der, mange patienter og ansatte forlader hospitalet, og et nyt hold ansatte møder ind. Med systemet kan vi blive klogere på, hvad vi kan gøre, ligesom vi vil kunne bruge det, hvis vi skal lave nye lokalplaner. Så kan vi putte tallene direkte ind i simuleringsprogrammet, og så vil den kunne fortælle os, hvad der kan opstå af udfordringer ved en øget mængde trafik.

Indsats ved Marie Mørk

Et nemt greb til at skabe bedre fremkommelighed, er at få ledt folk hurtigere hen på en ledig parkeringsplads, mener Dan Riise. Derfor planlægger kommunen at skilte bedre til ledige parkeringspladser for at undgå, at bilerne cirkler rundt for at finde en p-plads.

- Vi skal have folk ind på en p-plads hurtigt, så man ikke skal køre rundt og lede. Det vil være med til at gøre det til en bedre by at køre igennem, siger Dan Riise og tilføjer, at kommunen også vil renovere lyskrydsene.

- Det skal skabe størst muligt flow i den rigtige retning, og det kan jo skifte i løbet af dagen. Vi kan simpelthen styre trafikken med lyskrydsene, og det vil også hjælpe.

Endelig understreger udvalgsformanden, at der specifikt er sat penge af til at løse problemerne i krydset ved Marie Mørks Skole.

arrow Se billederne: Skole har fået sin første nye bygning i 100 år
03. juli 2020 kl. 07:03 Opdateret: kl. 18:28
arrow Skoleelever i pladsmangel lejer sig til klasseværelser
28. maj 2020 kl. 10:31 Opdateret: kl. 17:02
Synes du, at kommunen er der for dig?