3. august 2021
Mandag eftermiddag optrådte Jens Jepsen på Sophienborg Plejecenter. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Mandag eftermiddag optrådte Jens Jepsen på Sophienborg Plejecenter. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gårdkoncert fik ministerbesøg: Fællessang, latter og en lille svingom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gårdkoncert fik ministerbesøg: Fællessang, latter og en lille svingom

Jens Jepsen har spillet gårdkoncerter på plejehjem hver dag under coronakrisen. Mandag eftermiddag var turen kommet til Sophienborg, hvor kulturministeren også lagde vejen forbi.

Hillerød - 27. april 2020 kl. 21:04
Af Johanne Wainø

Der er blikstille på Plejecenter Sophienborg mandag eftermiddag. Kun regnens sagte rislen og lyden af den begyndende eftermiddagstrafik kan høres i det fjerne.

arrow Læs også: DR Pigekoret og Faber synger julen ind

Midt i gården er musiker Jens Jepsen i færd med at stille et musikanlæg op, og på de våde fliser ligger en guitarkasse henslængt, som kun en gårdsangers guitarkasse kan slænge sig.

På trods af at der endnu ikke en eneste tilhører at se, er der ganske få minutter til dagens gårdkoncert.

Siden coronakrisen ramte Danmark, har Jens Jepsen og en række andre musikere turneret rundt på sjællandske plejehjem for at give en snert af kultur, i en tid hvor alt er lukket ned.

Idéen opstod, da han skulle spille en indendørskoncert på et plejehjem, som blev rykket udenfor for at mindske smitten af coronavirus. Det blev startskuddet for projektet, der runder 75 koncerter i næste uge. Koncerterne er finansieret af Tryg Fondens akutpulje, der støtter kulturelle initiativer under coronakrisen.

- Det er lige overvældende hver dag. Alle koncerterne er forskellige, og det er egentlig ikke fordi, der er så stor forskel på plejehjemmene, men menneskerne er forskellige. Derfor tilpasser jeg også musikken efter, hvilket humør de er i, siger Jens Jepsen, der indtil forrige måned var leder af Klaverfabrikken.

Udover at plejehjemsbeboerne ikke har haft besøg af deres pårørende i mange uger, har alle aktiviteter været aflyst siden begyndelsen af marts.

- De har tidligere været vant til at samles og få inputs udefra, og pludselig er kalenderen ryddet. Så kommer dagene hurtigt til at ligne hinanden, og nogle steder har det været en utrolig rørende oplevelse at være det eneste menneske udefra, som de har set i flere uger, siger musikeren.

Pause fra tankemylderet

Målet er at sprede glæde i en ellers trist tid.

- Der er en masse ting, der dagligt understreger, hvilken speciel og trist tid vi er i. Derfor kan jeg godt lide at være den lille positive pause, der giver ro i sjælen og et smil på læben. Og det, synes plejehjemmene heldigvis, at vi er rigtig gode til, siger han.

I næste uge er de 75 koncerter spillet og pengene fra Tryg Fonden brugt op, men det betyder ikke, at projektet er slut.

- Vi er klar til at køre på og er allerede igang med at søge flere midler, siger Jens Jepsen og fortsætter:

- Meget tyder på, at de her koncerter er kommet for at blive. På denne her måde får vi nemlig spillet for dem, vi ikke normalt ser. Det kan både være fordi, de ikke bryder sig om at være blandt mange mennesker, eller fordi de er for dårlige. Og dem når vi nu.

Få sekunder efter at Jens Jepsen har sat stikket i sin guitar og slået en akkord an, stimler beboere og ansatte sammen under et væld af paraplyer og varme tæpper til de velkendte strofer fra Højskolesangbogen. »Byger, som går og kommer - det er den danske sommer«.

Også bag ruderne kommer skikkelser med gråstænkt hår til syne, da vinduerne åbnes, og musikken bydes indenfor. I den næste halve time er øjnene rettet mod Jens Jepsen og hans guitar. Flere fødder vipper taktfast til musikken, og en enkelt beboer får sig sågar en lille svingom med en af hjemmets ansatte.

Et pragteksemplar

Kort tid før koncertens start rullede en ministerbil over de glatte brosten, og bagerst blandt publikum står Kultur- og Kirkeminister Joy Mogensen (S), som sagte synger med på Halfdan Rasmussens' »Noget om Helte«.

Joy Mogensen efterlyste eksempler på kulturelle initiativer, der er opstået under coronakrisen, på sin Facebook, og det fik Jens Jepsen til at sende en invitation i ministerens retning.

Ifølge Joy Mogensen er koncerterne et pragteksemplar på, hvad kulturen kan i en krisetid.

- Jeg synes, at det viser noget om forvandlingsevne. Kulturen kan ikke komme ud, som den plejer, og det har tvunget os til at tænke anderledes. Der synes jeg klart, at Jens (Jepsen red.) er en af frontløberne, siger hun.

Og ifølge ministeren har coronakrisen netop vist, at vi mennesker har behov for kulturen.

- Nationalt har vi blandt andet set det med Philip Fabers fællessang, men lokalt sker der altså også rigtig mange ting. Der findes allerede talrige eksempler på, hvordan danske kunstnere har givet deres kunst en ny ramme, siger hun.

Langsigtet planlægning

I sidste uge faldt en aftale på plads i Social- og Indenrigsministeriet, der skal hjælpe sårbare og udsatte under coronakrisen. Her har man blandt andet oprettet en pulje, som kulturinstitutioner og lokale initiativer kan søge.

- Indtil nu har vores arbejde gået på at skabe hjælpepakker for kulturlivet. Det har ligesom inden for beredskabet handlet om at stoppe ulykken. Nu skal vi til at tænke i en mere langsigtet plan, siger hun og fortsætter:

- Der er uden tvivl nogle, der kæmper mere end andre i denne her tid. Derfor arbejder nu på, hvordan vi kan åbne vores kulturinstitutioner for de svageste og mest sårbare, for det er dem, der ser ud til at skulle vente i længst tid, før deres hverdag nærmer sig det, de var vant til. Og det gælder også de, der bor på plejehjem.

Ministeren håber, at kulturlivet snart kan vende tilbage, men tror, at krisen har lært os noget.

- Jeg håber, at vi vil huske de gode ting, og at vi kan lære noget af denne her tid. Jeg er sikker på, at der vil være meget, der er værd at videreføre, og det synes jeg blandt andet, at gårdkoncerterne, som den vi har oplevet i dag, er et godt eksempel på, siger Joy Mogensen.

arrow Coronasangstjerne kommer til byen
04. juni 2020 kl. 20:46 Opdateret: kl. 16:47
arrow Pressede foreninger får pengehjælp
29. maj 2020 kl. 08:23 Opdateret: kl. 16:57
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?