22. september 2021
Fem smagsprøver var linet op på langbordet og blev undervejs uddelt til de fremmødte læsere. Foto: Thomas Olsen
Fem smagsprøver var linet op på langbordet og blev undervejs uddelt til de fremmødte læsere. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fuldt hus med Syltedronningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fuldt hus med Syltedronningen
Opdateret 24. august 2017 kl. 10:25
Hillerød - 24. august 2017 kl. 07:18
Af Camilla Fræhr Hansen

Når haverne ikke længere bugner med frugter, bær og grøntsager, sætter det ikke en stopper for Helena Grayston. Hun har i juni måned udgivet sin første bog om at sylte året rundt med titlen »Syltedronningen - moderne syltning til alle måltider«.

arrow Læs også: Syltedronningen udgiver ny bog

Med fuldt hus på Frederiksborg Amts Avis var læserne klar til at blive beriget med råd, opskrifter og ny viden om syltning.

På det opstillede langbord var der gjort klar med forskellige smagsprøver, bøger, klummer fra avisen og hendes nye bog, som man efterfølgende kunne købe.

De sylte-entusiastiske læsere fik undervejs lov til at smage lidt Helena Graystons egen syltning.

Helena sylter for sin egen glædes skyld, og hun vil gerne motivere andre til at gøre det samme.

- Det handler om at vide, hvad der er i vores mad og kunne servere noget, vi selv har lavet, og som samtidig smager afsindig godt. Det er en vigtig faktor, at vi selv har lavet det. Vi kan rigtig ofte bruge det, der er i vores egen baghave eller lokalområde, og så er det hyggeligt og meditativt, forklarer Helena Grayston.

- Syltning forbinder os til et eller andet sanseligt. Det er noget med at føle, lufte og smage på nogle ting. Jeg synes det er en fejl at købe syltet agurkesalat eksempelvis, det bør man gøre selv, siger Helena Grayston.

Helena Grayston er nemlig bedre kendt af Frederiksborg Amts Avis' læsere som Syltedronningen.

- Man vågner jo ikke bare op og tænker, jeg vil være syltedronning. Jeg vandt en konkurrence i Politiken, hvor jeg havde sendt tre glas ind og efter en måned, ringede Politiken og fortalte, at jeg havde vundet. Det var startskudet, fortæller Helena Grayston og fortsætter:

- Dommeren havde udtalt, at der ikke blot var tale om en vinder, men en syltedronning, siger hun.

Helena Grayson vandt nemlig både 1. og 2. plads i konkurrencen.

Men det hele blev for alvor skudt i gang, da hendes mor sidste år døde pludseligt, og hun selv befandt sig midt i en personlig krise.

- Nu vil jeg gøre det, jeg brænder for. Jeg vil lave noget sanseligt, noget med nærvær, noget ude i naturen og noget med fællesskab, fortæller hun.

For Helena Grayston handler moderne syltning om syv ting: små portioner, sylter hele året, de fem grundsmage, tilbehør til alle måltider, mere mad fra bunden, mindre madspild og ærlige og autentiske smage, for som hun siger:

- Det skal smage af det, det er.

De fremmødte kunne sidst på aftenens arrangement købe Helena Graysons bog signeret, hvor der medfulgte en lille smagsoplevelse.

Du kan høre om andres erfaringer, kogeteknikker og smagskombinationer i Facebook-gruppen »Alle os der sylter«, eller du kan tage til syltefestival lørdag den 9. september på Gartneri Toftegard i Køge. Festivallen er for alle, der sylter, hvor der deles erfaringer, kogeteknikker og smagskombinationer. Tilmeldingen sker via www.billetto.dk og koster 150 kroner.

arrow Syltedronningens produkter er kommet på hylderne
03. juni 2019 kl. 11:50 Opdateret: kl. 11:50
arrow Master Fatman går i lære hos syltedronningen
13. februar 2018 kl. 09:49 Opdateret: kl. 09:49
Synes du, at kommunen er der for dig?