15. juni 2021
De to jyder bag Ølkollektivet, Tobias Rieck (billedet) og Simon Toft Hansen, nyder at kunne brygge deres øl i landlige omgivelser i stedet for i en varm kælder på Nørrebro.
gallery icon

Se billedserie

De to jyder bag Ølkollektivet, Tobias Rieck (billedet) og Simon Toft Hansen, nyder at kunne brygge deres øl i landlige omgivelser i stedet for i en varm kælder på Nørrebro.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra hed kælder i byen til landlig idyl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra hed kælder i byen til landlig idyl
Opdateret 31. juli 2015 kl. 10:52
Hillerød - 31. juli 2015 kl. 10:45
Af Signe Mereta Lauesen

Det startede med, at Tobias Rieck ville hjælpe sin svoger Simon Toft Hansen med lidt praktisk arbejde, da denne åbnede en ølbar på Nørrebro. I dag, tre år senere, driver de sammen en succesfuld ølbar, Ølsnedkeren, og brygger selv al øllen i et nedlagt mejeri i Borup ved Gørløse.

Sammen kalder de sig Ølkollektivet og er i dag det mest produktive mikrobryggeri i Danmark. Og udlandet begynder også at vise interesse.

- Halvdelen af vores flasker bliver solgt i Sverige, hvor de er vant til at gå efter noget andet end det billigste på grund af systembolaget. Resten kommer ud i specialforretninger, siger Tobias Rieck til Frederiksborg Amts Avis fredag.

Han står i det daglige for at styre ølproduktionen sammen med en lille håndfuld medarbejdere og samarbejdspartnere, mens Simon Toft Hansen står for den forretningsmæssige del af partnerskabet.

- På den måde passer vi rigtig godt sammen. Simon har altid haft gang i en masse projekter og forstår, hvad det vil sige at drive en forretning, mens jeg elsker at nørde med, hvad der gør en øl god, siger Tobias, der, den dag avisen er forbi, er ved at tappe godt 20.000 liter øl.

Nyt hele tiden

Han har taget konsekvensen af, at hobbyen er blevet til en levevej og læser fødevarevidenskab, så han kan blive brygmester. Og uddannelsen kommer til at blive godt brugt, for ølbaren i Griffenfeldsgade på Nørrebro er blevet populær på at skifte ud på ølkortet tit.

- Folk forventer lidt, at der er noget nyt, de kan smage, hver gang de kommer, og det er folk, der virkelig går op i øl. Så vi eksperimenterer hele tiden med noget nyt, og vi sælger kun vores egne øl. Der er mange unge og studerende,der kommer hos os for at få specialøl, fordi vi også er billigere. Det er vi, fordi vi selv står for hele processen, fra kornet hentes, til det færdige produkt kommer ud af hanerne, siger Tobias Rieck, der selv oprindeligt startede ølmærket Bryggeren, der også er en del af Ølsnedkerne.

Det meste af øllet, de to mærker brygger sammen, bliver solgt i Ølsnedkerølbaren, men der er også godt gang i salget til restauranter - mest i København. Hvis man skulle få lyst til at smage, så forhandler Ølsnedkerens øl hos Kvickly i Allerød.

Det er ikke kun øl til Ølsnedkeren, der brygges på Ølkollektivet, der også på lige fod huser mikroøl-firmaerne Dry & Bitter Brewing Compagny og Gamma Brewing Compagny, samt kontraktbryggeriet Vassingerød Bryghus. Sammen deles de om huslejen på bryggeriet.

Byder op til dans

Både Tobias Rieck og Simon Toft Hansen, der ikke kunne deltage i interviewet, stammer oprindeligt fra Ribe og finder det derfor hyggeligt at kunne brygge på landet.

- Det er jo virkeligt hyggeligt og giver nogle andre muligheder. Lige nu er vi mest kendte i København, og derfor har det også været derfra, folk er kommet, når vi holder åbnet hus. Men vi vil rigtig gerne i kontakt med folk i lokalområdet også. Den 22. august holder vi ølfest med livebands og mad og med i billetten, man kan købe gennem vores hjemmeside og billetto.dk, er der fem store fadøl, så prisen på 195 kroner betaler faktisk sig selv i øl, siger Tobias Rieck.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?