23. maj 2019
Jørgen Dreyer (tv) og Jakob Steensen har i flere år arbejdet for at få et sommerhusområde i Nødebo overflyttet til helårsbeboelse. Nu skal lokalplanen godkendes, men det endelige resultat ærgrer dem. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Jørgen Dreyer (tv) og Jakob Steensen har i flere år arbejdet for at få et sommerhusområde i Nødebo overflyttet til helårsbeboelse. Nu skal lokalplanen godkendes, men det endelige resultat ærgrer dem. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formænd ærgrer sig over lokalplan for sommerhusområde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formænd ærgrer sig over lokalplan for sommerhusområde
Hillerød - 22. oktober 2018 kl. 03:59
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I 15 år har Jakob Steensen, der er formand for en af de tre grundejerforeninger, der er i sommerhusområdet i Nødebo, kæmpet for at få ændret områdets status fra sommerhusområde til helårsbeboelse. På onsdag skal Økonomiudvalget godkende den nye lokalplan, der sikrer, at de 117 sommerhuse i Nødebo får helårsstatus, men Jakob Steensen er langt fra glad for den lokalplan.

arrow Læs også: Splittelse om regler i kommende helårsområde

- Den er langt mere restriktiv på mange punkter, end da vi var sommerhusområde. Det er da en utryg situation, og når man nu har kæmpet i så mange år for at få sikkerhed for sin boligsituation, så var det da ikke usikkerhed omkring sin boligsituation, man havde håbet, der ville komme ud af det. Derudover er der nogle rimelighedsbetragtninger i det, nemlig at det man betaler for, skal man også til en vis grad have, siger Jakob Steensen til Frederiksborg Amts Avis.

Lokalplansforslaget har været i høring, og det er tydeligt, at høringen har haft stor indflydelse på lokalplanens udseende. I fremtiden må man kun bygge 200 kvadratmeter i stedet for 250, der må max bygges i 5,5 meters højde i stedet for syv, bygninger må max opføres i en etages højde og ikke halvanden, bebyggelsesprocenten må ikke overstige 20 procent, hvor det før var 25 procent i forslaget, og hegn i vejskel og naboskel må kun være levende hegn, hvor der i naboskel førhen godt måtte være plankeværk eller hegn.

- De fleste vil gerne have, at det bliver helårsbeboelse, men nogen vil så samtidig have, at området overhovedet ikke forandrer sig. Dette mindretal har haft stor indflydelse her. Der vil være mange huse, der ikke kan overføres til helårsanvendelse, idet de ikke overholder den restriktive version af lokalplanen, som det er endt med. Disse beboere ender med en tre gange så høj grundskyld, men de kan ikke overføres på grund af de mange regler, fordi de allerede er bygget i halvandet plan, er over 200 kvadratmeter eller har plankeværk, siger Jakob Steensen med henvisning til, at bygningsreglementet og den nye lokalplan skal overholdes, hvis man ønsker at overføre sit hus til helårsstatus.

Også Jørgen Dreyer, der er formand for vejudvalget for beboerne på Pramvejen ned mod Esrum Sø, ærgrer sig over processen.

- Vi har brug så lang tid på arbejdet og på møder med forvaltningen. Især på Pramvejen er der store grunde, så her bliver bebyggelsesprocenten helt ned til 8 procent med et byggemaksimum på kun 200 kvadratmeter. Vi synes da, at vi har krav på byggeretten, når vi nu også skal betale for den. Ikke at nogen nogensinde vil gøre brug af den, men at byggeretten følger grundskylden har stor indvirkning på prisen på ejendommen, siger Jørgen Dreyer.

Ifølge de to formænd har forvaltningen lænet sig op af et mindretal, der ønsker at bevare området præcis, som det er nu og derfor har protesteret mod lokalplanen, som den så ud, da den blev sendt i høring.

- Det kan godt undre, at trods alt det arbejde, alle de mennesker, der har været for, og alle de argumenter, der er blevet vendt på møder med forvaltningen, så får den lille gruppe mennesker så enorm indflydelse i forhold til de tusindvis af arbejdstimer, der er lagt over årene. Der var ingen, der i deres vildeste fantasi havde drømt om, at man ville få mere restriktive byggeregler, end vi havde, da vi var sommerhusområde. Det var i hvert fald ikke det, Hillerød kommune havde sat os i udsigt, siger formændene.

Der er kommet 65 høringssvar til kommunen inklusiv to underskriftindsamlinger. Flere af afsenderne skriver, at de ikke føler sig informeret om processen i Byzonegruppen, og at der ikke har været holdt møder i grundejerforeningerne. Men det er langt fra korrekt, siger Jakob Steensen.

- Folk har haft rig mulighed for at holde sig velinformeret. Jeg tager det faktisk lidt personligt, at nogen skyder mig i skoene, at vi har arbejdet udemokratisk, som om det skulle være noget fordækt. Vi har lagt arbejdspunkterne frem skriftligt, vi har sendt det ud, vi har holdt møde på kroen med 30 siders powerpoint, og vi har vendt tingene på vores generalforsamlinger. Der har ikke været en eneste indsigelse før høringsperioden gik i gang. Underskriftindsamlingen blev lavet inden borgermødet på kroen, så man var ikke engang interesseret i at høre, hvad det var, vi arbejdede for, siger han og fortsætter:

- Det, som Byzonegruppen har arbejdet for, er på samtlige punkter en videreførelse af sådan som praksis har været hele tiden. Så det er lidt spøjst, at det hele er blevet tolket som, at vi nu vil give fuldstændig los og lave det om til et industriområde. Det er slet ikke det, vi snakker om. Vi har snakket om, at det ville være naturligt at få lov til at bygge lidt mere, når man nu betaler meget mere. Det er en byggeret ikke en byggepligt. De sidste 50 år har det været muligt at bygge huse op til 360 kvm på Pramvejen, og det er der jo ikke nogen, der har gjort. Nu må man så bygge 200 kvm, siger han.

Tilbage står et område, hvor mange huse ifølge formændene ikke kan overføres til den nye plan, og det ærgrer.

- Den form for overegulering med eksempelvis de nu fremover forbudte plankeværk, det er ikke kønt. Og hvad værre er, hvis mange ikke kan få overført deres huse uden at søge forskellige dispensationer, så står vi fortsat med den usikkerhed for egen boligsituation, som det var hele formålet med overførslen at blive kvit, siger de to formænd.

Lokalplanen skal genkendes af Økonomiudvalget på onsdag og herefter af byrådet onsdag i næste uge.

arrow Nu skal Nødebo høres om sommerhusplan
28. april 2018 kl. 15:37 Opdateret: kl. 21:23
arrow Årelang sommerhus-kamp er slut
26. juni 2017 kl. 21:25 Opdateret: kl. 21:25
arrow Samler tropper til sommerhus-kamp
29. april 2016 kl. 09:38 Opdateret: kl. 11:38

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede