16. juni 2021
»Årstidernes skiften virker lige overvældende hvert år - lige nu alene repræsenteret af de gule erantis, hvor man næsten kan mærke, at de har stået og trippet i startboksen og ventet på at kunne dukke op, hvor der før var et tykt lag sne«, mener Kirsten Jensen.
»Årstidernes skiften virker lige overvældende hvert år - lige nu alene repræsenteret af de gule erantis, hvor man næsten kan mærke, at de har stået og trippet i startboksen og ventet på at kunne dukke op, hvor der før var et tykt lag sne«, mener Kirsten Jensen.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: For borgmesteren kan haven hjælpe med de gode beslutninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

For borgmesteren kan haven hjælpe med de gode beslutninger

Borgmester Kirsten Jensen opdagede som teenager, at det ikke er en selvfølge, at samfundet er retfærdigt og socialt. Man skal arbejde for det, og det har drevet hende siden. Torsdag fylder hun 60 år.

Hillerød - 10. marts 2021 kl. 14:15
Af Camilla Bjørkman Aagaard

- Selvom man bliver 60, kan man have ligeså mange ideer om forandringer, der skal til, som tidligere. Nogle gange flere ideer, fordi ens tålmodighed måske bliver en lille smule kortere, efterhånden som man bliver ældre. Så må forandringerne gerne ske hurtigere.

arrow Læs også: Ny Facebook-gruppe: Politikere står sammen mod skældsord og hadbeskeder

Borgmester Kirsten Jensen har taget plads i en stol i det gamle køkken med fritliggende bjælker i Hjulmagerens Hus på Kalvehavevej, hvor hun bor med sin mand gennem 30 år, Poul. På skødet har hun en papkasse, hvor den lille thai kat Artemis ligger og nyder at blive strøget over pelsen.

I morgen, torsdag, fylder Kirsten Jensen 60 år, og Frederiksborg Amts Avis møder hende i hjemmet for at tale om hendes liv indtil nu, der i den grad er og har været præget af politik.

- Da jeg var 12-14 år begyndte jeg at tænke meget over, hvordan samfundet var indrettet. Det gik op for mig, at det ikke var i stilstand, men at nogle havde kæmpet for, at det blev sådan, som det var. Der var et socialt sikkerhedsnet og skattebetalt uddannelse til alle. Men sådan behøvede det jo ikke at blive ved med at være, med mindre man ville gøre noget for det, siger hun.

Startede DSU med Bosse

Kirsten Jensen voksede op i Esbønderup, hvor hendes forældre var aktive i kirken og menighedsrådet. Hendes mor støttede flere sociale forhold for især børn i udlandet, men Kirsten Jensen syntes, at det gik for langsomt, hvis man kun hjalp et barn af gangen. Hun havde behov for at finde ud af, hvad der er, der bestemmer de samfundsforhold, man har.

- Nu har man jo samfundsfag i dag, men jeg syntes dengang, at man i højere grad selv skulle rode med den slags tanker.

Sammen med tre kammerater, inklusiv erhvervslederen Stine Bosse, startede hun derfor en afdeling af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) i Græsted-Gilleleje kommune, hvor de unge kunne diskutere politik og samfundsforhold. Og holde fester. To år senere blev hun formand for DSU Frederiksborg Amt og sad i partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg fra 1982-1999.

Erfaren men stadig ung

I 1986 blev hun uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, og i 1989 som 28-årig blev hun valgt ind i Europa-Parlamentet, hvor hun sad i 10 år. Inden hun blev valgt, havde hun i mange år været engageret i både EU og andre internationale spørgsmål, så det faldt faldt hende naturligt at gå den vej.

- Noget af det vigtigste allevegne er at kunne skabe forbindelser til andre mennesker, og i dette tilfælde med mennesker fra andre lande. Når man overvinder sprogbarrieren, så viser det sig jo, at man sagtens kan finde nogen, som vil det samme som en selv med hensyn til rent drikkevand, sundere fødevareproduktion eller krav til emballage, siger hun.

Freddy Blak, regionsrådsmedlem i Region Sjælland for Socialdemokratiet, blev valgt til Europa-Parlamentet samtidig med Kirsten Jensen. Han har tidligere fortalt om, hvordan Kirsten Jensens datter Rie som baby stod på skrivebordet på deres fælles kontor, og at Kirsten Jensen tog barnevognen med Rie med i salen, og herved fik fremprovokeret en børnehave i forbindelse med parlamentet.

- Det mest mærkværdige var egentlig at blive valgt som ret ung og 10 år efter forlade stedet igen, stadig som en af de unge. Men man skal ikke kimse af erfaring, og der var tidligere statschefer, præsidenter eller ministre som medlemmer såvel som fagforeningsfolk, ligestillingsforkæmpere og ofre for nazismen, og dem kunne jeg lære meget af, husker hun.

Tættere på i kommunen

Hjemme fra Strasbourg blev hun i 2000 projektleder i AIDS-Fondet - et job, som hun også bestred, mens hun var formand for Forbrugerrådet fra 2002-2006.

I 2005 stillede hun op til byrådet i Hillerød og blev valgt ind. To år senere overtog hun borgmesterkæden fra Nick Hækkerup, der kom i Folketinget.

- Allerede da jeg forlod Europa-Parlamentet, besluttede jeg, at hvis jeg ville søge at blive valgt politisk igen, skulle det være i kommunalpolitik, så jeg kom endnu tættere på. Jeg ville være der, hvor beslutningerne virkeliggøres, og meget af det arbejde vi gør for rent vand eller anden naturbeskyttelse i vores kommune, stammer fra principper som er fælles europæiske, siger hun.

Den beslutning har hun aldrig fortrudt.

- Der er er en fin forbindelse mellem det, jeg har erfaret i det europæiske og det kommunale. Måske har jeg oven i købet lært noget om at række ud til andre, også selvom det på forhånd kan se lidt vanskeligt ud. Apropos sprogbarrieren som langt fra behøver være en menneskelig barriere, siger hun.

2013-17 gav vigtig viden

I 2013 lykkedes det ikke for Socialdemokratiet at beholde borgmesterposten, som i stedet gik til Dorte Meldgaard (K). Kirsten Jensen blev viceborgmester og fik igen job uden for rådhuset. I fire år arbejdede hun for forskellige internationale organisationer, Aids-Fondet og for Dansk Kommunikation, hvor hun arbejdede med at udvikle digitalt understøttede undervisningsmaterialer om EU. Hun kalder arbejdet helt utroligt spændende, men hun havde hele tiden blikket på valget i 2017, hvor det da også lykkedes hende at genvinde borgmesterposten.

- Jeg lærte helt fantastisk meget i de fire år, hvor jeg ikke var borgmester. Noget af det har omsat sig i det byråd, vi har nu. Kommunikationskanalerne mellem hinanden er meget mere åbne, end de var før. Hele involveringstankegangen, åbenheden og ønsket om at samarbejde var der bare ikke dengang, så på den måde var det ikke nogle gode fire år, siger hun.

Frirum i skabe og haven

Som borgmester arbejder hun mange timer hver dag. Men hun forsøger at holde pauser, når hun kan.

- Jeg finder ud af, hvornår der i løbet af 11-12 timer er halvanden time, hvor jeg ikke behøver at lave noget. Så laver jeg noget andet eller noget praktisk. Især sådan noget med at gøre noget med hænderne. Det kan give mig en kæmpe fornøjelse f.eks. at rydde op i et skab, siger hun med et grin.

Et andet frirum er hendes have.

- Når de visne blade skal væk og alting begynder at spire, så er dagene bedst, hvis jeg lige kan slå et smut forbi, holde øje med det, der er på vej op, måske dele og flytte nogle planter og fjerne lidt ukrudt. Det er virkelig dejligt at få jord på fingrene. Senere på sæsonen er det skønt at trække rabarber eller plukke salvieblade som stegt sprøde i smør smager fantastisk. Det er en lille pause, også en sted hvor det man går og tænker på, måske falder bedre på plads. Gode beslutninger kan godt komme ud af en runde i haven, siger hun.

Selvom arbejdet fylder meget, skal der også være plads til grin - for humor er vigtig for borgmesteren.

- Der er mange, der siger, at jeg tit er glad og smilende, men jeg er også meget alvorlig. Jeg synes, det vi arbejder med, er helt enormt alvorligt. Men jeg kommer fra en familietradition, hvor man kan se noget morsomt i mange ting. Når det alvorlige er overstået, kan vi godt lave sjov med mange ting. Jeg kan sagtens grine af mig selv, siger hun.

Hurtigt videre

Hvis nogen til gengæld forklæder sine motiver eller gør noget svært for andre, kan hun godt blive gal. Men hun er hurtig til at glemme det igen.

- Jeg har et meget tilgivende sind, så jeg kan nemt glemme, at jeg er blevet gal. Jeg kommer generelt meget hurtigt videre. Samarbejde med andre fungerer bedst, hvis man er åben, Det er okay at være uenig, men man skal lægge alle kortene på bordet. Hvis jeg føler mig snydt, så kan jeg godt blive gal. Men jeg kan også komme mig over det, for der er også noget, der hedder det politiske spil. Så må man jo prøve at være lidt kvikkere næste gang.

Ikke borgmester i 2031

Kirsten Jensen genopstiller ved årets kommunalvalg. Men er hun stadig borgmester, når hun bliver 70 om 10 år? Kirsten Jensen tænker længe, inden hun svarer.

- Nej. Men der er jo god tid endnu. Der er to en halv valgkamp til. Men det tror jeg ikke. Jeg synes, der er nye og talentfulde byrådsmedlemmer, og der er jo nok en af dem, der skal være borgmester på et tidspunkt.

Fødselsdagen bliver på grund af corona ikke fejret med fest. I stedet holdes den med familien.

arrow Mor og søn stiller op til kommunalvalget
25. april 2021 kl. 08:00 Opdateret: kl. 19:54
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?