6. august 2020
14-årige Emilie Nielsen og ponyen Play er kommet på ponylandsholdet i military, der er en slags hestesportens triatlon. Og hjemme hos familien er der indrettet ridebaner og ridestier, så Emilie og Play kan træne sammen. 

Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

14-årige Emilie Nielsen og ponyen Play er kommet på ponylandsholdet i military, der er en slags hestesportens triatlon. Og hjemme hos familien er der indrettet ridebaner og ridestier, så Emilie og Play kan træne sammen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Første stop, Sigerslevøster: Vilde børn og tamme dyr på vejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Første stop, Sigerslevøster: Vilde børn og tamme dyr på vejen
Hillerød - 01. juli 2020 kl. 08:44
Af Joachim Christensen og Anna Törnqvist Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vejene er snoede og bakkede, og vinden bølger gennem bygmarken ved Passers Bakke, der har fået sit navn fra dengang, Dirch Passer var på filmoptagelse ved Sigerslevøster.

»Vilde børn og tamme dyr kan forekomme på vejen«, advarer et skilt på vejen ind i den lille by, der ligger idyllisk nær Strø Bjerge.

Nærmeste indkøbssted er Gørløse eller i nabobyen Skævinge, men i byens forsamlingshus er der både banko og dans, og byens privatskoles ry rækker langt ud over bygrænsen og tiltrækker børn fra hele oplandet.

Men når eleverne skal fra Strø og Skævinge til Sigerslevøster Privatskole, er der flere, der er bekymrede for børnene, der skal gå ad en smal vej uden hverken cykel- eller gangsti.

- Det er farligt for børnene her, for vejen er meget smal, og det er kun et spørgsmål om tid, før det går galt, siger Salli Sørensen, der selv er mor til Jean på fem år, som skal starte i skole efter sommerferien.

- Det t-kryds, der er her mellem Smedevej og Strøbjergvej, har jeg hørt, er et af de farligste kryds i Hillerød, fordi sigtbarheden er så lav, og vejen er så smal, fortæller hun.

Hun har selv boet i Sigerslevøster med sin familie i fem år, og i den tid har familien hørt om flere trafikulykker i og ved byen.

- Der er heldigvis ikke sket alvorlig skade på nogen mennesker, men bilerne er endt i grøften, siger hun.

Salli Sørensen undrer sig over, at der ikke bliver lavet stier, når man tilmed tager i betragtning, at landområdet ved Sigerslevøster de seneste år er blevet et yndet mål for motionscyklister.

- Det er meget populært her, fordi landskabet er bakket, men vejene er bare så smalle, og skal en lastbil og en bil passere hinanden, mens der også er en cykel, så tør jeg slet ikke tænke på, hvad der sker, siger Salli Sørensen, der også oplever, at mange får sat foden lidt for tungt på speederen på landevejene.

Det oplever Camilla, der ligeledes har børn på privatskolen, også. Hun giver sit besyv med i Sigerslevøsters facebookgruppe.

- Der er cykelsti fra Skævinge til alle andre steder end til privatskolen? Frygter en ulykke, da hastigheden på de små veje bliver højere og højere. Jeg kan være glad for, mine egne børn ikke skal gå den vej, men de mange gående mellem Skævinge/Strø til og fra Sigerslevøster, er jeg i høj grad bekymret for, skriver Camilla blandt andet.

Og naboerne i byen er tilsyneladende enige om, at de trafikale forhold godt kunne forbedres. Derfor vil Salli Sørensen nu forsøge at hente hjælp hos lokalrådet for Gørløse og omegn, som hun skal mødes med til august.

- Vi er for lille en by til at have vores eget lokalråd, men de er meget interesserede i at få os med, så vi må se, hvad der kommer ud af det, siger Salli Sørensen.

Ude af byzonen og ad den snørklede Langelinievej hersker feriestemningen i Birgitte Carlsens kattepension, Horsenæsgård. I højsæsonen har hun 50 katte på ferieophold hos sig, men nu hvor coronavirus holder mange hjemme, er der længere mellem spinden og miaven.

- Jeg kan i den grad mærke det. Men jeg håber, at folk måske skubber ferien til august i stedet, siger Birgitte Carlsen, mens hun viser rundt i sin pension, der har god plads til de mange katte, der får lov at løbe nogenlunde frit indendørs.

- Jeg vil ikke lukke kattene inde i et lille bur. Når der ikke er nogen af dem, der har ejerfornemmelser her, kan de fint finde ud af at gå sammen, siger hun, mens racekillingen Bella smyger sig om benene på hende.

Kradsetræer, kattelemme i hvert vindue, der fører ud til en lukket gård, kattebakker og bløde kattesenge skaber kattenes ferieparadis, som Birgitte Carlsen har drevet siden 2005.

- Jeg kan godt lide at være selvstændig og at kunne tilrettelægge min egen arbejdsdag. Jeg er i kontakt med utrolig mange mennesker, og mange forskellige typer mennesker, og det er så dejligt at gå at nusse om kattene, siger hun.

Kattene kender hun bedre, end hun kender deres ejere, og mange af gæsterne i pensionen er gengangere fra tidligere år.

- Jeg kan alle navnene på kattene, men jeg kan langt fra alle navnene på ejerne, griner hun og tilføjer, at hun til efteråret flytter både katte, avlsheste og sine fire hunde til et nyt landsted ved Kvinderup.

På markerne omkring Sigerslevøster græsser geder, får, og i særdeleshed heste, og i mange indkørsler står hestetraileren klar til at køre de majestætiske dyr rundt i landet. Hos familien Nielsen på Slangerupvej, er ponyen Play netop ved at blive skoet af en beslagsmed. Den rider 14-årige Emilie på og sammen har de allerede opnået en hel del flotte resultater i military, der er en slags hestesportens triatlon med de tre discipliner dressur, spring og terræn.

Emilie og Play har været med til at opnå bronze i Hold-DM, de har vundet stævner og distriktsmesterskaber, er ved at kvalificere sig til EM og er kommet på ponylandsholdet i military.

- Det har været ret sjovt, og jeg har fået blod på tanden. Nu vil jeg gerne på landsholdet i hest, og så drømmer mig og min veninde om at ride OL sammen i 2028, siger hun.

Emilie fylder snart 15 år og har dermed kun et år tilbage, hvor hun må ride på pony. Derefter skal hun og familien ud at investere i en hest til hende. De står gerne i mindst 150.000 kroner, men det lader det til, der er opbakning til.

Mor Jannie er stærkt fascineret af hestesporten og far Lars har selv deltaget i VM i 2017 i kørsel med pony og vogn.

Så interessen har Emilie ikke fra fremmede.

- Jeg tror, jeg sad på en hest selv første gang, da jeg var to år. Jeg kan godt lide, alt det man kan opleve sammen. Hesten er ens bedste ven, og jeg føler et særligt bånd, siger hun.

Hun nævner blandt andet, at hun har fået veninder på Bornholm og i Jylland gennem at dyrke sin sport, der dog også kræver meget tid hver dag.

Heldigvis har hun ikke langt til træning for på ejendommen ved Sigerslevøster, har familien fået indrettet et langt stræk mellem foldene, der egner sig til, at hun kan ride galop.

Og ponyen Play kan i den grad få fart på. Med sporten følger en indbygget risiko for styrt, når høje bomme og faste forhindringer skal forceres, men det er ikke noget, der kan slå Emilie ud. Hun har ikke fået andet et par knubs i ny og næ, og mor Jannie følger også med fra sidelinjen med ro i maven. For det meste.

- Der var en enkelt gang, hvor de (Emilie og ponyen) gik fejl af hinanden, og lavede et åndssvagt spring. Benene forsvandt bare under ham. Jeg stod og filmede, og man kan se på filmen, jeg lige sænker telefonen. Der bankede hjertet lige lidt hurtigere, fortæller Jannie Nielsen.

Det kommende EM i pony military er aflyst, så Emilie Nielsen har god tid til at kvalificere sig til det næste og følge kursen mod at komme til tops på hesteryg.

På torsdag tager Frederiksborg Amts Avis på tur igen, hvor vi kommer til Gadevang. Man er velkommen til at skrive til redaktionen på hilleroed.red@sn.dk, hvis man har idéer til steder eller mennesker, vi bør besøge, eller emner, vi bør tage op.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?