19. november 2018
Halvdelen af de 2,6 millioner kroner fordeles ud i de otte daginstitutioner i Hillerød, der ud fra en række socioøkonomiske kriterier vurderes til at være mest pressede og have det største behov for ekstra ressourcer. Foto: Lars Skov
Halvdelen af de 2,6 millioner kroner fordeles ud i de otte daginstitutioner i Hillerød, der ud fra en række socioøkonomiske kriterier vurderes til at være mest pressede og have det største behov for ekstra ressourcer. Foto: Lars Skov
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekstra løft til belastede børnehaver og vuggestuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekstra løft til belastede børnehaver og vuggestuer
Hillerød - 11. november 2017 kl. 06:40
Af Janne Mulvad
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De 2,6 millioner kroner, som politikerne fandt til mere personale i daginstitutionerne på budgettet, er på vej ud i Hillerøds 29 børnehaver og vuggestuer. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Børne- og familieudvalget har netop vedtaget, hvor pengene skal fordeles.

- 2,6 millioner kroner foreslår lidt som en skrædder i helvede. Men det er bedre end ingenting, siger Rikke Macholm.

- Når nu det ikke er mere, er det vigtig at kigge på, hvad vi bruger pengene til, og jeg synes, det er en god idé at fordele pengene efter behov, siger hun.

Forvaltningen har derfor udpeget seks sociale parametre, som skal kaste lys over, hvor udfordret daginstitutionen i teorien må være. Det drejer sig blandt andet om andelen af børn, hvis forældre er på overførelsesindkomst, har indvandrerbaggrund eller er enlige forældre.

Institutioner, som ligger over kommunens gennemsnit på fire af de seks parametre, udpeges som de udfordrede daginstitutioner. De 2,6 millioner splittes i to, og halvdelen deles ud til alle 29 institutioner.

- Så vil alle mærke, at det bliver lidt bedre. Den anden halvdel fordeles efter det, vi kalder en social normering, siger Rikke Macholm.

Det er især institutionerne i midtbyen, der er blevet vurderet til at være særlige udfordrede.

- Vores institutioner har været uens belastet og nogen har større problemer end andre. På de institutioner, der er særligt presset, kan man have brug for mere tid til forældresamarbejde og sprogstimulering. Det er nogle af de ting, der kan være problematiske. Men nu løftes de pænt, siger Rikke Macholm.

Institutionerne må selv bestemme, hvordan pengene bruges - det eneste krav fra kommunen er, at det går til personaletimer.

Rikke Macholm håber at de 2,6 millioner kroner ekstra, som nu tilføres børneområdet, bliver til flere millioner i de kommende år.

- SF's holdning er, at den normering vi har i vores dagtilbud er vildt for lavt. Vi sigter mod tre børn til én voksen i vuggestue og seks børn til én voksen i børnehave. Og der er langt igen. Derfor vil jeg fortsætte med at forsøge at få bedre normering. Når det betyder så meget, er det fordi vi ved, at hvis man virkelig vil løfte børn og give dem lige muligheder i skole og på ungdomsuddannelserne handler det om at sætte ind meget tidligt i deres liv. Det at have dagtilbud af en god kvalitet er rigtig vigtig, siger hun.

Pengene på vej ud i vuggestuer og børnehaver bliver fulgt nøje af pædagogernes fagforening, BUPL.

- Vi anerkender, at det er et skridt i den rigtige retning. Men vi påpeger også, at der helt grundlæggende mangler prioritering af området i Hillerød, siger Christa Thestrup, faglig sekretær i BUPL Nordsjælland.

Og de 2,6 millioner rækker ikke langt, mener hun.

- I gennemsnit er det otte timer om ugen pr. institution. I en kommune, hvor normeringen er for lav, siger hun og tilføjer, at der er brug for mere fokus på at sikre kvaliteten i daginstitutionerne, både når det handler om, hvor mange voksne, der er institutionen, og hvor mange af dem, der er uddannede pædagoger.

Hillerød Kommune har et politisk mål om, at 60 procent af personalet har en pædagogisk uddannelse. Ifølge en opgørelse fra 2016 er andelen i dag 51,3 procent.

- Vi er glade for, at der er politisk bevågenhed på det, men vi kunne ønske om, at ambitionerne var højere. Og vi må konstatere, at det har betydning, hvordan vi indretter vores instituioner og hvordan vi bemander dem, siger Christa Thestrup og tilføjer:

- Barndommen kan ikke gøres om. Grundlaget for barnets udvikling er at opleve sig som en del af et fælleskab og have gode relationer med voksne og andre børn. Og muligheden for at etablere det nærvær og den tilstedeværelse er man presset på i institutionerne, siger hun.

Og går det galt i børnehaven, kan problemerne følge børnene videre i deres barndom og give problemer, når årene i vuggestue og børnehave er slut, og børnene skal begynde i skole.

- Der er forskning der peger på, at børn, der har gået i institutioner med få børn pr. voksne trives bedre. De bliver i højere grad skoleparate og de bliver sprogligt og motorisk stærkere. Deres koncentrationsevne styrkes og man reducerer bekymrende adfærd hos børn, siger Christa Thestrup.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk