25. september 2021
I dette selvportræt (til venstre) har kunstneren Jørgen Geisted inkluderet musikeren Eik Skaløe fra Steppeulvene og den romantiske digter Novalis, fordi de er personer, der har inspireret ham. Udstillingen er åben fra fredag. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

I dette selvportræt (til venstre) har kunstneren Jørgen Geisted inkluderet musikeren Eik Skaløe fra Steppeulvene og den romantiske digter Novalis, fordi de er personer, der har inspireret ham. Udstillingen er åben fra fredag. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona, Grønland og queer tegner Portræt NU! 2021

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Corona, Grønland og queer tegner Portræt NU! 2021

Vinderen af portrætkonkurrencen Portræt NU! 2021 afsløres torsdag eftermiddag. 151 værker er udstillet på Frederiksborg. Corona, Grønland og transkønnethed er underliggende temaer.

Hillerød - 06. maj 2021 kl. 06:12
Af Per Skovkjær Sand

Det Nationalhistoriske Museum Frederiksborg er også det nationale portrætgalleri, og torsdag klokken 15.30 afsløres vinderen af museets store konkurrence Portræt NU! 2021. Konkurrencen er for nordiske kunstnere og afholdes hvert andet år.

arrow Læs også: Lokal portrætkunst kom gennem nåleøjet

1153 kunstnere deltog i konkurrencen, og 151 er udvalgt til udstillingen på Frederiksborg, hvoraf der er fundet 10 prisvindere.

Museumsdirektør på Frederiksborg Mette Skougaard er med i den internationale jury, og hun fortæller, at et godt portræt afspejler det almen-menneskelige.

- Man kan relatere til et menneske, som man aldrig kommer til at møde, forklarer hun.

Portræt NU! 2021
Kunstnere fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Ålandsøerne, Færøerne og Grønland har deltaget.
I alt 1153 værker deltog i konkurrencen, og den internationale jury, hvor direktør for Frederiksborg Mette Skougaard er med, udvalgte 151 værker, de gerne ville se nærmere på.
De 151 nordiske kunstnere sendte herefter værkerne (skulpturer, videoværker, malerier, fotografier og værker, der er et miks af flere medier) til opsamlingssteder forskellige steder i de nordiske lande. Herfra fik musset værkerne fragtet til Frederiksborg, hvor de nu hænger.

Det er godt, fordi vi gennem portrætterne af for eksempel konger får en chance for at opleve, hvordan de var, selvom de er døde for flere hunderede år siden.

Portræt er også samtid

Men portrætkunst er ikke kun konger og fjern fortid. Det er også lige nu. Det har Frederiksborg sørget for med konkurrencen, der nu afholdes for 8. gang. Første gang var i 2007.

Et krav til værkerne, der deltager i Portræt NU! 2021, er, at de skal være skabt inden for de seneste to år.

- Da vi tog det op i 2007 var portræt nærmest inferiør, siger Mette Skougaard.

Portrættet var altså ikke i høj kurs inden for kunsten, ifølge museumsdirektøren.

Men meget er sket siden. Konkurrencen har været med til at sætte fokus på portrættet, og samtidig spiller teknologien med, forklarer hun. Vi tager billeder med vores telefoner, herunder mange selvportrætter.

- Alle laver portrætter hele tiden. Børn har lært, hvordan man stiller sig, og hvilke ting man skal omgive sig med. Set fra en portrætmæssig synsvinkel så lærer de, hvordan man viser sig selv, og hvor meget, man skal vise, forklarer Mette Skougaard.

Brug for interessen

At kunstnere fra hele Norden vil lægge følelser og hårdt arbejde i at lave kunst til konkurrencen, får museumsdirektøren til at sige sådan her:

- Jeg er så glad for det, fordi vi er det nationale portrætgalleri i Danmark. Det er så vigtigt, at der er nogle kunstnere, der har lyst til at lave portrætter, siger hun.

Når så mange portrætter samles, som de gør på udstillingen Portræt NU! 2021, så vil værkerne ud over, at de hver især giver et fornemmelse af et menneske, også tilsammen vise noget om den tid, vi lever i.

Mette Skougaard kalder det »metatemaer«. Altså underliggende temaer, der går på tværs af værkerne og udspringer af, hvordan verden og livet er for tiden.

Corona er sådan et metatema i udstillingen i år. Det samme er Grønland, hvor der er adskillige værker fra. Og så er transkønnethed også et tema i et portræt af en grønlandsk transvestit og i et andet værk med tilknytning til det norske queer-miljø.

En hyldest til teenagere

Et eksempel på coronatemaet er kunstneren Anette Andersen fra Danmark, der har tegnet sin teenage-søn med tousch på papir. Sønnen har maske på og rækker ud af billedet med sin hånd. Han sidder på hug i Nike-sneaks. Håret stritter. Maleriet er en hyldest til ungdommen under corona.

Samme tema går igen i flere andre værker, forklarer Mette Skougaard.

- Det er meget interessant at se kunsten bearbejde corona. Det har betydning for vores relationer til andre mennesker. Det giver en forsåelse og indsigt at se, at man ikke er alene. Vi føler os allesammen ramt af corona, og her kan vi dele følelser og oplevelser med andre, siger Mette Skougaard.

Dommerne uddeler i alt 10 priser. Herudover er der en publikumspris, hvor publikum bestemmer.

Isolation og det nære

Portrætter af børn, ægteskab og selvportrætter fylder mere på udstillingen i år end andre år, forklarer Mette Skougaard. Netop fordi vi har levet isoleret på grund af Covid-19. En kunstner har måttet male sig selv, fordi hun ikke kunne få en model i sit atelier.

Et andet portræt, der viser corona-følelser, er Isaac Nissens selvportræt »Overgro«, hvor stueplanter har overtaget soveværelset.

I et andet værk slænger en teenagepige sig med sin telefon.

I endnu et andet værk sidder en far med sin datter på skødet og spiller guitar.

- Det viser den omsorg og bekymring for, hvordan det skal gå, siger Mette Skougaard.

Og så er der portrættet af en minkavler, der sidder i blå overalls i skovbrynet med mundbind i hånden og tager sig til hovedet, efter han har slået hele sin besætning ned.

Interesse for Grønland

Ud over corona fylder Grønland meget i år. Der er et videoportræt af et grønlandsk kunstner, portræt af en en isbjørnejægers kone, portræt af en grønlandsk bedstemor, og der er værket »Elias« af Charlotte Lakits af grønlandske Elias, der går i kvindetøj, når han har lyst.

- Det er aktuelt, og der er mere fokus på og større interesse for Grønland og Rigsfællesskabet, og flere fotografer tager dertil for at skildre det, vurderer Mette Skougaard.

Mette Skougaard fortæller, at niveauet i konkurrencen er super godt, og at det er blevet bedre og bedre med årene.

- Det har søreme været svært at vælge, siger hun.

Afsløringen af vinderen af Portræt NU! 2021 kan følges klokken 15 på Det Nationalhistoriske Museums Facebookside.

Udstillingen Portræt NU! 2021 er åben for besøgende fra fredag 7. maj til 1. august på Frederiksborg.

arrow Publikum kan livestreame afsløringen af portrætvindere
04. maj 2021 kl. 13:58 Opdateret: kl. 10:31
Stemmer du til kommunalvalget i år?