15. maj 2021
Der er stadig plads mangel i kommunens dagtilbud. Flere steder kaldes behovet "alarmerende". Arkivfoto: Adobe Stock
Der er stadig plads mangel i kommunens dagtilbud. Flere steder kaldes behovet "alarmerende". Arkivfoto: Adobe Stock
Foto: CLAUDIA PAULUSSEN/Claudia Paulussen - stock.adobe.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børneboom: Behovet for pasning vokser fortsat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børneboom: Behovet for pasning vokser fortsat

Der er stadig for få dagtilbudspladser i Hillerød Kommune til det stigende børnetal. Allerede næste år vil der ifølge en ny prognose mangle 91 pladser

Hillerød - 23. april 2021 kl. 05:39
Af Mette Dolmer Thygesen

Det vælter ind med børn i Hillerøds dagtilbud. Og med en ny prognose ser det ud til, at behovet for plads til de mange børn i kommunen kun er blevet større siden sidste prognose.

arrow Læs også: Det vælter ind med elever: Tre skoler skal udbygges

Prognosen, som blev udarbejdet i marts, viser, at der frem mod 2025 er en stigning på 22 procent i behovet for dagtilbudspladser - svarende til næsten 600 nye børn. Ser man frem mod 2030, er behovet helt oppe på 25 procent - eller 667 børn.

I alt vil der i Hillerød Kommune mangle 91 dagtilbudspladser næste år, mens der i 2031 vil mangle 290 pladser, viser prognosen.

Ikke nogen overraskelse

Tallene blev fremlagt for politikerne i Børn, Familie og Ungeudvalget forleden, men kom ikke som nogen overraskelse for politikerne, understreger formand Peter Frederiksen (V).

"Vi fortsætter med de prog- noser, som vi har haft kendskab til de seneste år. Vi har allerede taget en lang række initiativer til at forøge kapaciteten".

Brug for tiltag

Kommunen har blandt andet etableret en ny børnehave, som børnene køres til og fra i bus, i Gørløse, og der er bygget om og til i flere dagtilbud. Desuden er et nyt dagtilbud ved at skyde op ved rådhuset, hvor børn og voksne nu er flyttet ind i pavilloner.

"Der er jo brug for alle tiltagene, kan vi se. Og vi fortsætter med at finde nye muligheder for tilpasninger af bygninger. Vi kommer nok til at se på til budgetforhandlingerne, hvor vi kan bygge nyt, for jeg tvivler på, vi kan holde det inden for de bygninger, vi har i forvejen. Men det er dyrt at bygge nyt, så vi skal være helt sikre på, at behovet er der," siger formanden.

"Alarmerende"

I Nødebo, Uvelse, Gørløse og Gadevang viser prognosen, at der er plads til børnene, også i fremtiden. Men i alle andre områder er stigningen af børn så stor, at der ikke er plads nok til dem.

I den nye bydel Favrholm arbejder kommunen med ideen om Generationernes Kvarter, hvor der skal etableres plejehjem og dagtilbud med fælles arealer.

Ifølge rapporten stiger behovet for pasningspladser da også "alarmerende".

Også i Skævinge og Ll. Lyngby er der ifølge prognosen "et alarmerende stort behov for flere pladser" - allerede fra slutningen af i år.

De nye tiltag har betydet, at der er bedre balance end før i forhold til børn og pladser i Hillerød midt. Der er dog stadig mangel på pladser.

Bedre end at lukke ned

Det er udfordrende at finde plads til de mange børn, der bliver født i - eller flytter til - kommunen, siger Peter Frederiksen:

"Men på sin vis er det jo dejligt med den form for opgave. Det er da meget bedre at være i en kommune med udvikling, frem for at være på for eksempel Lolland, hvor man skal lukke og slukke i stedet for bygge nyt. Det er super vigtigt, at folk vælger at komme hertil," siger han.

arrow Spejdere vandrede langt i det gode vejr
19. april 2021 kl. 12:04 Opdateret: kl. 21:53
arrow Rotter lukker dele af børnehave midlertidigt
14. april 2021 kl. 14:10 Opdateret: kl. 14:12
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?