17. juli 2019
Den 16-årige blev  i Retten i Hillerød dømt i en sag og frikendt i en anden. Foto: Hans Jørgen Johansen
Den 16-årige blev i Retten i Hillerød dømt i en sag og frikendt i en anden. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Amfetamin og trusler i frikvarteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amfetamin og trusler i frikvarteret
Hillerød - 05. september 2018 kl. 05:49
Af Tore G. C. Rich
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En 16-årig dreng fra Hillerød sad tirsdag formiddag i Retten i Hillerød tiltalt for to tunge sager.

Men tidligt om eftermiddagen kunne han forlade retten med 20 dages betinget fængsel. Han skal altså ikke afsone, medmindre han begår ny, lignende kriminalitet i prøvetiden, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Den første sag omhandlede især et 12-frikvarter ud for Grønnevang Skole afdeling Østervang 22. maj sidste år, hvor den tiltalte dengang var 15 år gammel. Anklageren forsøgte at få drengen dømt for »i forening og efter forudgående aftale« med en dengang 14-årig dreng at have opsøgt en dengang 15-årig dreng, tilbudt ham at købe amfetamin og gennem vold eller trusler om vold at få ham til at betale 1000 kroner.

Men ifølge anklageskriftet var det den 14-årige, der slog offeret fem-10 gange i ansigtet med flad hånd, slog ham på overarmen med knyttet hånd og skubbede til ham. Det var ligeledes den 14-årige, der krævede at drengen skulle betale 1000 kroner, hvilket ville blive til 2000 kroner, hvis ikke han betalte inden 30. maj. Og hvis ikke pengene faldt der, ville den 14-årige opsøge drengen og skære ham i ansigtet. Også hvis drengen sladrede til nogen eller gik til politiet ville han blive skåret i ansigtet.

Den nu 16-årig mørkeblonde dreng, der er almindelig af kropsbygning, fortalte i retten, at de tre var gået op ad en sti til en bænk ved Fredskovhellet, hvor de røg en smøg, og at episoden foregik der. Men han nægtede at de havde aftalt det på forhånd, og han fastholdt, at det var den 14-årige, og ikke ham, der havde slået, afpresset og truet. Og også offeret, en spinkel fyr med lyst hår, understøttede med sin vidneforklaring i retten, at det var den 14-årige, der havde slået, afpresset og truet. Dog fortalte han, at både den tiltalte og den 14-årige skulle have råderet over en konto i offerets navn i Den Blå Avis, som pengene skulle overføres igennem.

Sagen fortsatte senere på dagen ved 17-tiden, hvor den tiltalte og den 14-årige ringede til offeret uden for hans hjem for at få adgang til hans mors bil, hvilket dog ikke lykkedes.

Domsmandsretten fandt ikke, at beviserne mod den tiltalte var tunge nok til, at man kunne dømme ham i dette forhold, men det forhindrede ikke dommeren i at komme med følgende formaning:

- Mit råd til dig er, at du skal holde dig rigtig langt fra sådanne situationer. Ellers ender du der, hvor anklagemyndigheden siger, at du er, nemlig medvirken. Det giver plet på straffeattesten. Så jeg går ud fra, at det er sidste gang, vi ser dig?

- Ja, lød det korte svar fra den tiltalte.

Da den 14-årige er under den kriminelle lavalder, bliver der ikke ført en retssag mod ham.

I den anden sag var den 16-årige tiltalt for 7. og 8. november sidste år at have truet en anden ung mand på livet over telefonen, mens tiltalte var på efterskole i Jylland. Ifølge tiltalte lavede han og andre, han var sammen med, blot telefonfis ved at ringe op til tilfældige numre og fortælle, at den, de ringede til, havde bestilt en masse pizzaer, men en af samtalerne endte i trusler fra begge sider.

Offeret, der i retten talte syrisk og blev oversat af en tolk, fortalte, at den tiltalte havde truet med at brænde hans hus ned. Ifølge anmeldelsen blev han også truet på livet, men det kunne han ikke længere huske i retten.

Den tiltalte kunne heller ikke selv præcist huske, hvad der blev sagt, men han kunne ikke afvise, at han var kommet til at sige, at han ville slå ham ihjel.

Her valgte domsmandsretten at idømme ham 20 dages betinget fængsel for trusler.

Til sagen havde retten modtaget en udtalelse fra Hillerød Kommune, hvoraf det fremgik, at tiltalte i november 2016 var blevet sigtet for vold, og at der dengang var bekymring på Grønnevang Skole over hans adfærd og hans omgangskreds. Det fik forældrene til at sende tiltalte på ferie hos familie langt væk fra hjemmet og det usunde miljø. Ifølge familiemedlemmerne har det modnet ham og åbnet ham. Og ved flere episoder har han vist, at han vælger de rigtige løsninger i konflikter, lyder det.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede