26. januar 2020
Fredag i sidste uge blev ægteparrets køkkenvindue smadret, da tre brosten fløj igennem. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Fredag i sidste uge blev ægteparrets køkkenvindue smadret, da tre brosten fløj igennem. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ægtepar chikaneret fra hus og hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægtepar chikaneret fra hus og hjem
Opdateret 08. august 2016 kl. 07:11
Hillerød - 06. august 2016 kl. 03:53
Af Camilla Bjørkman Aagaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For seks år siden flyttede Mette og Jan Nielsen ind i en stuelejlighed på Fredskovhellet. De kendte ingen mennesker i bebyggelsen, men efter at have snakket med en nabo om, hvor fredeligt, der var i området, købte de lejligheden.

- Vi troede, vi skulle bo her i hele vores alderdom, fortæller Mette Nielsen.

Men sådan skulle det ikke gå.
Efter cirka et år på adressen oplevede ægteparret, der begge er omkring 60 år, flere gange, at der blev kastet snebolde op på ruderne. Det udviklede sig hurtigt til snebolde med fyrværkeri i og isklumper.

- Allerede dengang begyndte det at blive lidt alvorligt, syntes vi. Vi forsøgte en aften at følge efter dem, og vi havde ringet til politiet, som var ude at køre i området. Jeg fik fat i en af dem og spurgte ham, hvad han havde gang i. »Det er nytår«, sagde han og skubbede til mig, så jeg faldt, fortæller Jan Nielsen, der mener, at de unge var omkring 17-18 år.

Sneboldene kom i tide og utide, og både SSP'ernes og politiets råd til ægteparret lød, at de ikke skulle reagere, når der blev kastet ting op på ruden.

- Men det kan man ikke lade være med. Når der bliver kastet 20-30 snebolde op på vinduet, så løber man jo ud for at se, hvem det er. En gang, hvor der blev kastet en snebold op, blev jeg så forskrækket, at jeg tabte en tallerken, som jeg stod med i stuen, fortæller Mette Nielsen.

Sidste år den 5. december startede chikanen så igen med, at der blev kastet småsten op på køkkenvinduet. Da Jan Nielsen kiggede ud, så han to drenge. Klokken 01 om natten blev der pludselig hamret på døren og ringet på. Parret ringede til politiet, som gav dem besked om at koble ringklokken fra.

Den 1. april eskalerede det hele så, da to vinduer i stuen og køkkenvinduet blev smadret med sten.

- Jeg sad og så finalen i X Factor. Jeg blev SÅ forskrækket. Jeg løb ud på altanen, og der stod nogle drenge nede på græsset, som råbte »Fuck dig, fuck dig«, og så løb de. Jeg satte mig i bilen og kørte rundt i området for at se, om jeg kunne se nogle. Jeg så ingen, og jeg mødte en nabo, som heller ikke havde set noget. Da jeg kom tilbage, sagde Jan så, at de havde smadret køkkenvinduet, mens jeg havde været væk, fortæller hun.

- Man er helt ude af den. Jeg var grædefærdig. Vi ringede til politiet og sagde, at nu måtte de altså komme, for vi var så utrygge. Men vi fik bare at vide, at vi bor i et udsat område.

Natten mellem den 5. og 6. maj blev der igen kastet sten mod vinduerne, og parret ringede igen til politiet uden at der dog skete noget. Natten mellem den 4. og 5. maj var det så fire biler på parkeringspladsen, inklusiv parrets, det gik ud over, da bilerne fik smadret ruderne. En af naboerne mente, at hullerne i en af ruderne lignede skudhullet, og derfor ringede Jan Nielsen til politiet. Denne gang kom politiet, men de fortalte, at der ikke var tale om skud men derimod huller lavet af en af de nødhammere, der hænger i busser og tog. Og fredag i sidste uge blev tre brosten så smidt gennem køkkenvinduet. Stenene ramte køleskabet, et køkkenskab og væggen i entreen.

- Jeg er godt nok lykkelig over, at vi ikke var hjemme. Tænk hvis vi havde været oppe om natten for at få noget vand. Det virker så afstumpet, siger Jan Nielsen.

Nogle af gangene har børnene været helt små, omkring 10 år. Jan Nielsen tror, at de måske har været sendt ud af deres større søskende.

- En gang var der en, der spurgte mig »Har du penge?«. Det er jo for latterligt, tænker jeg. De er jo kun børn, de har sikkert hørt begrebet og bruger det uden at vide, hvad de snakker om.

Mette Nielsen har en gang hørt en af ballademagerne siger »Næste gang kommer vi med en molotovcocktail.

- Hvis det bare er fordi, vi er løbet efter dem, og synes de er skægt, og det så har udviklet sig, så er det jo helt ude i torvene. Hvorfor har de eskaleret det? Og hvad bliver det næste? Sætter de ild til opgangen og bringer os alle i fare?, spørger han.

- Hvis vi bare vidste, hvorfor de gjorde det, så var det nemmere. Der er ingen andre, der har været udsat for hærværk, siger Mette Nielsen.

Parret har nu taget konsekvensen og er flyttet.

- Det er forfærdeligt, at man er tvunget til at flytte, men ens helhed og velbefindende kommer i første række, siger han.

Hos Nordsjællands Politi bekræfter politikommissær Morten Riisager Pedersen, at de har modtaget flere anmeldelser fra parret.

- Når anmeldelsen går på, at der bliver knust en rude, men at der ikke er noget eller nogen at se, så er det svært for os. Der er ingen signalementer og ingen mistænkte. Hvis der er politibil i nærheden, så rykker man den derud, det er normal procedure, og hvis man ringer i forlængelse af, at det er sket, så vil det - i det omfang det er muligt - selvfølgelig blive prioritet. Hvis der er nogen, der ved, hvem det er, så vil vi selvfølgelig gerne vide det, siger han.

Mette og Jan Nielsen er opdigtede navne. Frederiksborg Amts Avis kender parrets rigtige navne.