11. december 2019
Alsønderup Fester er årets højdepunkt i landsbyen nordvest for Hillerød og kan i år fejre 50 års jubilæum. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Alsønderup Fester er årets højdepunkt i landsbyen nordvest for Hillerød og kan i år fejre 50 års jubilæum. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 50 år med Alsønderup Fester

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 år med Alsønderup Fester
Hillerød - 25. maj 2019 kl. 07:55
Af Niels Idskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kristi Himmelfartsdag er omtrent garanti for godt vejr. Men i 1987 kom festudvalget bag Alsønderup Fester dog til kort. Regnen silede ned hele dagen, og billetsalget måtte hænge 100 krone-sedlerne til tørre, inden de blev sat i banken.

arrow Læs også: 3000 gæster trodser det kølige vejr

Men omsætningen holdt alligevel, som der står i det jubilæumsskrift, der er sendt på gaden i anledning af 50 år med fest, fællesskab og sammenhold i landsbyen nordvest for Hillerød. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Der bor lidt over 500 mennesker i Alsønderup, men det forekommer troværdigt at påstå, at der stort set ikke findes en familie i byen, der enten er eller har været involveret i Alsønderup Fester.

Det hele begyndte med et loppemarked i det gamle forsamlingshus i 1969, men snart udviklede det sig til en sand byfest med så stor opbakning, at Alsønderup i dag fremtræder med en identitet, som ikke er enhver landsby forundt.

Det er med Kulsviergården som centrum, samlingssted for Alsønderup og naboerne fra Tulstrup, Nejede og Bendstrup, at både dagligdag og fest foregår. Kernen er de mange medhjælpere, som formanden for Byfestudvalget, Rasmus Mortensen, lover at hædre i forbindelse med jubilæet.

Omkring 400 personer deltager i det omfattende arbejde, der begynder med indsamling af effekter til loppemarkedet hver lørdag fra februar til maj. Det sker i to lastvogne, som også er doneret, og tingene opbevares i den såkaldt koldhal bag Kulsviergården.

Alsønderup Fester med loppemarked med fiskedam og banko - og meget mere. Engang var der revy, stort cykelløb, maleriauktion og Aktion Plovmand. Hvem af de tre købmænd kunne få en plovmand, en 500 krone-seddel, til at yngle mest muligt. Idéerne har blomstret fra dag 1, og der er blevet skiftet ud med henblik på at bevare både entusiasme og indtjening.

Der har været mange ildsjæle indover. Personer, der har været med start i 1969 eller i en ubrudt årrække efter, og det er sigende, at der gennem de 50 år kun har været syv forskellige formænd for Alsønderup Fester.

Det hedder i festskriftet:
»Mens der i 70'erne var imponerende mange aktiviteter, men en begrænset indtjening, vendte billedet med 1976-reorganiseringen, således at der i 80'erne var et begrænset antal aktiviteter, men til gengæld en stadig stigende indtjening.«

Loppemarkedet har de senere år årligt tilvejebragt et sted mellem 215.000 og 265.000 kr. til gavn for Kulsviergården og Alsønderup Idrætsforening, de to omdrejningspunkter, som ikke alle landsbyer er forundt at have.

På torsdag i den kommende uge, Kristi Himmelfartsdag, festes der igen dagen lang i Alsønderup.

arrow Alsønderup Fester på 50. år
30. maj 2019 kl. 08:34 Opdateret: kl. 08:35
grafik køb billede