22. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt plejecenter skal ligge i Favrholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt plejecenter skal ligge i Favrholm

Byrådet godkendte forleden, at OK-fonden kan gå videre med et plejecenter i Hillerød

Opdateret 04. juni 2020 kl. 02:21
Hillerød Posten - 01. maj 2018 kl. 08:00
Af Martin Warming;Mette Dolmer Thygesen

OK-fonden vil bygge et friplejehjem i Hillerød - og det skal ligge i Hillerøds nye bydel Favrholm.

arrow Læs også: DEBAT: Friplejehjem mere aktuel end nogensinde

Det besluttede Hillerød Byråd, da sagen forleden var på dagsordenen i salen på rådhuset. Både en placering på den nuværende hospitalsgrund på Dyrehavevej, der er privat grund, og i Favrholm var i spil. OK-fonden havde også på forhånd ønsket at arbejde videre med placeringen på Favrholm på grund af høje grundpriser på den nuværende hospitalsgrund.

Plejecenteret, der efter planen skal have 72 boliger samt en række seniorboliger og kommunale eller private tilbud, skal ligge på en grund, der er mindst 25.000 kvadratmeter stor.

"Vi har lavet en samarbejdsaftale med OK Fonden om fremtidens ældreboliger. Det handler om, vi gerne vil have plejecenter sammen med seniorboliger i nærheden af nogle andre faciliteter. Det kræver et stort areal," sagde Christina Thorholm (R), formand for Udvalget for Omsorg og Livskraft, på byrådsmødet.

Lige nu er 50 borgere på venteliste, men i budgettet er allerede mulighed for opførelsen af 30 boliger på Sophienborg plejecenter, og ekstra boliger på Lions Park er på vej i budgetforhandlingerne.

"Vi står ikke lige nu og har et behov, men det kan komme meget hurtigt," sagde Christina Thorholm.

Forvaltningen havde på forhånd vurderet, at det nye plejecenter blot skulle tages med i budgetforhandlingerne for 2020, men politikerne ønskede at tage det med allerede i budgetprocessen i år for 2019-22.

Det talte Socialdemokratiets Susanne Due Kristensen også varmt for i byrådssalen:

"Det er vigtigt, vi får fremrykket processen. Vi får mange nye borgere til kommunen, så vi synes bare, vi skal i gang. Det er vigtigt for borgerne, at vi kan sikre dem tryghed ved, at der ikke er for lang ventetid til en bolig. Jo længere vi venter med at planlægge det - jo længere skubber vi det. Det er godt at være ude i god tid og giver os ekstra tid til at diskutere. For det er noget spændende noget, OK Fonden er ved at lave på Fyn, og det kan vi lade os inspirere af".

Annette Rieva fra Venstre mente, at der i det nye plejehjemsbyggeri skal være plads til at tænke i nye løsninger:

"Plejecentret skal hænge sammen med fremtidens ældres behov og ønsker. Vi skal ikke gøre mere af det samme, men turde tænke nyt. Vi skal etablere et friplejecenter, hvor de positive erfaringer, OK Fonden allerede har med at drive friplejecenter, kommer i spil. Det skal være et plejecenter med højt til loftet, og hvor der er et råderum i forhold til beboernes hverdag," sagde hun og mente, at det var vanskeligt at nå at få med i kommende budgetforhandlinger, men trods alt positivt, at det tænkes ind.

OK-Fonden driver i forvejen et hospice, fire psykiatriske bo- og behandlingssteder og 15 plejecentre landet over og åbner snart et plejecenter i Gribskov Kommune i samarbejde med kommunen. ATP Ejendomme opfører byggeriet og udlejer dette til OK-Fonden.

Hvilken samarbejdsmodel man i givet fald vil bruge i Hillerød, har hverken kommunen eller OK-fonden lagt sig fast på endnu.

Hvis plejecenteret får en såkaldt driftsoverenskomst med Hillerød Kommune, skal plejecenteret følge kommunens standarder for serviceniveau, og plejecenteret skal anvende samme arbejdsmetoder, tilgange og forebyggende tiltag som kommunale plejecentret. Hvis plejecenteret bliver et friplejecenter, vil kommunen kunne invitere til dialog og samarbejde, men vil ikke kunne stille krav om det på samme niveau som på et plejecenter med en driftsoverenskomst.

Hillerød Kommune har allerede en driftsoverenskomst med Lions Park, der er en selvejende institution.

arrow Børn og ældre skal mødes på kommende plejehjem
07. januar 2020 kl. 06:28 Opdateret: kl. 14:28
arrow Privat plejehjem dukker op på politisk dagsorden
29. december 2016 kl. 09:00 Opdateret: kl. 02:42
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?