22. oktober 2021
Louise Colding Sørensen håber, at flere i Hillerød - både private og virksomheder - har lyst til at være med på den nye grønne trend med at lade græsset og blomsterne gro. Foto: Martin Warming
gallery icon

Se billedserie

Louise Colding Sørensen håber, at flere i Hillerød - både private og virksomheder - har lyst til at være med på den nye grønne trend med at lade græsset og blomsterne gro. Foto: Martin Warming
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen lader græsset gro for naturens skyld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen lader græsset gro for naturens skyld

Nu bliver der mere plads til dyre- og plantelivet på de kommunale områder

Hillerød Posten - 18. juni 2020 kl. 05:00
Af Martin Warming

Det er ikke, fordi kommunen prøver at hoppe over, hvor gærdet er lavest, at græsset og blomsterne på en lang række kommunale områder fremover får lov til at vokse sig højt.

arrow Læs også: Virksomhed i vild vækst flytter i større lokaler

Det handler derimod om biodiversitet - altså mangfoldigheden af dyr, planter, svampe, bakterier og alt andet levende i naturen.

Kommunen har i biodiversitetens navn besluttet sig for at give naturen fred til at udvikle sig på sine egne præmisser på en lang række kommunale områder, fortæller Louise Colding Sørensen (S), der er formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget:

"Det er jo ingen hemmelighed, at biodiversiteten har det skidt. Hvis vi kan udlægge nogle kommunale arealer, hvor græsset og blomsterne kan få lov til at gro og blomstre, så er der også evidens for, at der kommer flere bier og insekter, som er til gavn for vores natur," fortæller hun.

Områder, som tidligere har været passet og plejet af kommunen, får altså fremover lov til at passe sig selv. Mere eller mindre.

"Der kommer ikke til at gå en kommunal medarbejder og slå græsset en gang om ugen, men områderne skal stadig plejes i et vist omfang. Vi er nødt til at slå græsset to gange om året for at sikre, at det hele ikke springer i skov," siger Louise Colding Sørensen.

Når arealerne, der er udlagt til vild natur, bliver høstet om efteråret, får græsset lov til at ligge et stykke tid bagefter. Og det er der også en god forklaring på.

"Det er simpelthen, så blomsterfrøene kan falde ned og så sig selv. De fleste steder kommer blomsterne helt af sig selv, men der er nogle steder - blandt andet i midterabatten på Herrredsvejen og i rundkørslen ved McDonald's - hvor vi helt bevidst har valgt at smide nogle frø ud. Vi bruger en helt speciel frøblanding, der består af blomster, der allerede hører til i den danske natur," siger udvalgsformanden.

Håber andre vil være med

Hun håber, at der er andre i Hillerød - både private og virksomheder - der har lyst til at hoppe med på den nye grønne trend.

"Der er heldigvis allerede flere af de store virksomheder, der har gjort det helt af sig selv, og jeg er ikke i tvivl om, at flere og flere vil få øjnene op for, at det er det rigtige at gøre. Tidligere var man en sjuft, hvis man ikke slog sit græs og passede sin have, men sådan er det heldigvis ikke mere. De fleste er godt klar over, at det er fordi, man vil gøre noget godt for naturen og biodiversiteten," siger Louise Colding Sørensen.

Skilte forklarer

Kommunen vil opsætte skilte, der forklarer, hvorfor græsset og blomsterne får lov til at gro, på nogle af de områder, der fremover får lov til at passe sig selv.

"Alle er heldigvis meget opmærksomme på, at naturen lider, og at vi skal gøre noget, og min fornemmelse er, at selv den mest pertentlige haveejer synes, det er i orden, at vi lader naturen passe sig selv, når de bliver informeret om, hvorfor vi gør det," siger Louise Colding Sørensen.

Der vil stadig være områder og arealer, der vil blive passet og plejet jævnligt.

"På den ene side vil vi jo godt være en grøn og blomstrende kommunen, men på den anden side vil vi også godt være en kommune, der præsenterer sig pænt, så vi kan ikke bare lade det hele gro til. Vi vil selvfølgelig også stadig slå græsset langs vejene, da græs og ukrudt ødelægger asfalten," siger Louise Colding Sørensen, der understreger, at det ikke er en spareøvelse fra kommunes side.

"Vi sparer selvfølgelig nogle penge på ikke at skulle passe og pleje områderne i samme omfang som tidligere, men der er ikke det, der har været udgangspunktet for os. Men hvis vi kan spare nogle penge, samtidig med at vi hjælper naturen, så gør det vel heller ikke noget. Der er mange andre områder, vi kan bruge pengene på," siger hun.

arrow Lokal køkkenbutik ekspanderer midt i en Corona-tid
14. juli 2020 kl. 05:55 Opdateret: kl. 14:44
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?