12. december 2017
Det skabte stort postyr blandt borgerlige, da konservative Dorte Meldgaard (K) blev borgmester på stemmer fra blandt andet den yderste venstrefløj i byrådet. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Det skabte stort postyr blandt borgerlige, da konservative Dorte Meldgaard (K) blev borgmester på stemmer fra blandt andet den yderste venstrefløj i byrådet. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Et borgmesterskifte kan være på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et borgmesterskifte kan være på vej
Hillerød KV17 - 07. oktober 2017 kl. 11:55
Af Janne Mulvad og Tore G. C. Rich
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med fire kandidater på banen til posten som borgmester i Hillerød, og et landskab bestående af to store og en række små partier, er der sandsynlighed for, at borgmesterkæden skifter person. Det skriver Frederiksborg Amts Avis i en analyse op til kommunalvalget.

I Hillerød Byråd er der 27 mandater, derfor skal man kunne tælle til 14 for at blive borgmester. 11 partier stiller op. Der er to store: Venstre, der ved sidste valg blev størst og fik ni mandater, og Socialdemokratiet, der blev næststørst med otte mandater,

Resten af partierne kan i realiteten forvente at få mellem nul og tre mandater.

Det giver kun to stensikre løsninger, når det gælder borgmesterposten:

1) Får S+SF+EL 14 mandater tilsammen i deres valggruppe, bliver Kirsten Jensen (S) borgmester.

2) Får de to borgerlige valgrupper: V+NB+DF og KD+LA tilsammen 14 mandater, bliver Klaus Markussen (V) borgmester.

Får ingen af de to fløje flertal, som ved sidste valg, er ballet åbnet.

Både Kirsten Jensen og Klaus Markussen kan stadig blive borgmestre, men nu bringes de to andre borgmesterkandidater, Dorte Meldgaard (K) og Christina Thorholm (R) i spil. Det var denne situation, der i 2013 gjorde Dorte Meldgaard til borgmester, da den røde fløj tilbød hende posten. Siden gjorde den borgerlige fløj det samme, men da var aftalen underskrevet.

Der er en ikke ringe sandsynlighed for, at Dorte Meldgaard på samme måde kan blive borgmester igen, eventuelt med tilføjelse af Alternativet i konstitueringen. Men der er stærke kræfter, der taler for, at der skal findes en anden løsning.

Den nuværende konstituering er skabt på et smalt 15-mandaters flertal, der med Mette Thiesens (NB) exit fra De Konservative er reduceret til et flertal med et enkelt mandat.

Mange politikere i Hillerød er trætte af at være en del af det, man kan kalde et 14/13-byråd, hvor afgørende beslutninger træffes med det mindste mulige flertal. Især på den borgerlige fløj, er der utilfredshed. Årets budgetforlig, her op til valget, blev bredt, mens de tre foregående budgetforlig har været smalle. Også ved andre store beslutninger, fx om Hillerød Storcenter og torvehaller og separatkloakering har der i forløbene været meget smalle flertal.

I sidstnævnte sag bliver borgmester Dorte Meldgaard kritiseret for ikke at have været i stand til samle byrådet om en ny spildevandsplan. Først da S og V gik sammen, og med baggrund i ny lovgivning fandt en løsning uden om borgmesteren, skete det. Hvilket ikke er en rar situation for en borgmester at komme i.

Men eksemplet viser, at kan de to store partier finde hinanden, så bestemmer de, hvad der sker.

Læs hele analysen i Frederiksborg Amts Avis lørdag.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk