20. januar 2019
Silva Jankovic vandt Sjællandsmesterskabet i blomsterkunst sidst, det blev holdt. Nu stiller hun op igen. Det skulpturelle er lige Silva, som  her viser en fantastisk flot variationsbuket. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Silva Jankovic vandt Sjællandsmesterskabet i blomsterkunst sidst, det blev holdt. Nu stiller hun op igen. Det skulpturelle er lige Silva, som her viser en fantastisk flot variationsbuket. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Silva stiller op til SM i blomsterkunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Silva stiller op til SM i blomsterkunst
Helsingør - 18. januar 2018 kl. 15:21
Af Dorte Møller Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tidligere Sjællands-mester i blomsterkunst, Silva Jankovic fra Blomsten by Ilse Jacobsen i Hornbæk er klar til nye udfordringer til årets SM i Roskilde. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

32-årige Silva Jankovic aner ikke, hvad der venter hende, når hun søndag den 28. januar stiller op til Sjællands-mesterskaberne i Blomsterkunst på Vilvorde tekniske skole i Roskilde.

Konkurrence-udfordringen er nemlig lukket - det vil sige hemmelig - indtil selve dagen, men Silva har før deltaget i blomster-SM og blev vinder, da sidste dyst blev holdt for to år siden.

Dengang stillede hun op for Årets Blomster i Helsinge, i år er det for Blomsten by Ilse Jacobsen i Hornbæk, hvor Silva har været ansat siden august.

Husk værktøjskassen

- Sidste gang skulle vi kreere en installation, der passede til arkitekturen i Gjethuset i Frederiksværk, og fremstille en hæderskrans, men i år er det en lukket opgave, så alt kan ske, lyder det fra Silva, som ikke har fantasi til at forestille sig konkurrence-betingelserne.

- Deltagerne skal bare medbringe en værktøjskasse - og det er helt bogstaveligt med sav, hammer og boremaskine men også eksempelvis blomstertråd, bånd og perler, lim og neglelak. Og så må vi tage den derfra, lyder det fortrøstningsfuldt fra Silva, som føler, at hun hver eneste dag træner til konkurrencen.

Nye trends

Som blomsterdekoratør skal man hele tiden følge med tidens trends. I øjeblikket er det de velkendte grønne planter fra 1960'erne der hitter, og som de moderne unge og yngre er vilde med: Svigermors skarpe tunge og fingerphilodendron eksempelvis.

Og indenfor blomsterbinding er det de luftige variationsbuketter, der hitter. Enkle, vilde og spraglede buketter, som skal kunne præsentere sig fra alle sider og hvor farver, former og materialer forenes i en nærmest skulpturel buket.

Let og lyst

Silva selv har ingen yndlingsblomst. Det er årstidens blomster, der bestemmer og fascinerer hende.

Og i Blomsten by Ilse Jacobsen på A. R. Friisvej i Hornbæk er det især de lette, lyse farver, der dominerer Københavner-binderiet, som de store, luftige buketter kaldes.

- Det kan kunderne godt lide heroppe, fortæller Silva, som altid har været optaget af blomster. Men det var hendes Tante K - Kristine Jankovic - som i dag også er ansat i Blomsten by Ilse Jacobsen - der for alvor fik hende gjort interesseret i blomster som lille pige, og tog hende med på Grønttorvet. Blomster-interessen er ikke blevet mindre med årene. I 2011 blev hun færdiguddannet blomsterbinder i Blomsterheksen i Frederiksværk.

Lære nyt hele tiden

- Man skal jo hele tiden følge med i, hvad der rør sig, og jeg elsker at dygtiggøre mig og lære nyt. Jeg dyrker det, måske er jeg lidt nørdet, lyder det fra Silva, mens hun gør klar til en af sine imponerende variationsbuketter - en fantastisk smuk sag bestående af orkideer, roser, fladpil, helicryssum, craspedia - også kaldet trommestikker - og scabiosa. Det er en buket, der kræver en enkel vase og et stort rum, så den rigtig kan præsentere sig fra alle sider.

Nogle af betingelserne for en perfekt variationsbuket er, at den skal kunne tage sig ud fra alle vinkler, der skal lys og luft til buketten, de enkelte blomster må ikke være klemte, og farveskalaen skal være i orden. Og så skal den være i balance, så den kan stå af sig selv.

Fra kollegerne i blomsterbutikken lyder det, at Silva er helt vildt dygtig til det skulpturelle.

- Og så er hun sådan en, der aldrig smider noget ud. Det kan altid bruges til et eller andet - et par kviste kan hun dagen efter have forvandlet til en kurv - hun er bare så dygtig, lyder det anerkendende fra de andre blomsterbindere, der hepper på Silva den 28. januar.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk