13. august 2020
Brugere af værestedet Klubben aflverede en stor  bunke underskrifter mod en lukning. Og deres opråb fik Byrådets flertal til at tænke sig om en ekstra gang. Foto: Julian Isherwood
gallery icon

Se billedserie

Brugere af værestedet Klubben aflverede en stor bunke underskrifter mod en lukning. Og deres opråb fik Byrådets flertal til at tænke sig om en ekstra gang. Foto: Julian Isherwood
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Værested blev reddet - men derefter holdt enigheden op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Værested blev reddet - men derefter holdt enigheden op
Helsingør - 30. april 2019 kl. 04:05
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Klubben« på Svingelport blev - som ventet - sikret på byrådsrådsmødet mandag. Men ellers blev der lavet hastebesparelser for omkring 20 millioner.

Der var flere tilhørere til byrådsmødet mandag aften end sædvanligt - og det var også en gruppe borgere, som heller ikke normalt møder op.

arrow Læs også: Udvalg siger ja til plan for kultur-nedskæring

Årsagen var nemlig, at der i første omgang efter et møde i Social- og Beskæftigelsesudvalget var lagt op til, at et flertal bestående af i alle tilfælde K og S var klar til at lukke værestedet Klubben på Svingelport i sin nuværende form som led i det meget omtalte hastebesparelser, der skal afhjælpe, at budgettet for i år allerede i januar viste sig langt fra at holde. Således var det nemlig ifølge forvaltningen udsigt til et kommunalt merforbrug på mellem 60 og 69 millioner kroner. Det gav igen ifølge administrationen et behov for at finde 35 til 44 millioner kroner i varige besparelser i 2019.

Imidlertid betyder sparerunden ikke et farvel til Klubben med omkring 35 daglige brugere, som for en stor del har problemer med psykisk sygdom og misbrug, og hvor en del af dem også er hjemløse.

For på mødet støttede alle nemlig et forslag fra Socialdemokratiet, der blev stillet af politisk ordfører Henrik Møller, om at finde den årlige besparelse på omkring 836.000 kroner på Kultur- og Turismeudvalgets budget.

Denne del af hastebesparelserne eller mere præcist dagsordenenpunktet « tilpasning af aktiviteter var således den eneste afstemning, hvor der var fuld enighed om besparelserne.

Således stod partierne bag det budget, som viste sig ikke at holde, langt fra bag samtlige de oplistede besparelser og effektiviseringer.

Bag budgettet stod K, S, R, SF, V og EL. Mens DF og Lokaldemokraterne sstod udenfor. Men ved afstemningen var det kun de to store partier S og K, der stemte for samtlige af forslagene. Således valgte SF, R og V og EL alle - i forskelligegrad - at stemme imod enkelte besparelser. Flest punkter stemte EL imod med SF's Bente Borg Donkin på en andenplads, når det gjaldt nejstemmer.

De to partier udenfor budgetforliget, som var DF og Lokaldemokraterne kunne ikke stemme for nogen af besparelserne på Børne- og Uddannelsesudvalgets, Omsorgs- og Sundhedsudvalgets og Social- og Beskæftigelsesudvalgets områder.

Mindre ældrerengøring
Besparelserne som kom i hus på byrådsmødet omfattede blandt andet en besparelse på 394.000 kroner allerede i år på rengøringen hos bebeoere kommunens plejehjem. Ligeledes blev der vedtaget en besparelse på 993.000 kroner i 2019 på aktiviteter på plejehjem. Det var Socialdemokratiets Henrik Møller, som stillede begge forslag i salen, der ikke havde fået flertal i Omsorgs- og Sundhedsudvalget. For disse besparelser stemte S, K, R, hvilket betød det blev vedtaget.

Imod disse to forslag stemte V, SF, EL, DF og Lokaldemokraterne.

Blandt de mange andre besparelser, som blev vedtaget. var nedlæggelsen af en stilling som talepædagog, afskaffelse af sundhedstjenestens indsatser i 3. klasse og en nedlæggelse af Learning & Adventure Camp om sommeren for skoletetrætte elever. Endelig blev der også vedtaget besparelser i 2019 på 400.000 kroner på aflastningstilbud til børn og unge med autisme.

I forhold til de oprindelige sparemål, så er blev der mandag aften »kun« vedtaget besparelser og effektiviseringer for omkring 20 millioner kroner.

Forvaltningen i Administrationen vurder fortsat, at der efter »tilpasningerne«, som blev vedtaget mandag aften, vil mangle mellemn 14 og 23 millioner kroner på de tre udfordrede områder, som er børne- og ungeområdet, det sociale område og ældreområdet.

arrow Sådan skal kulturområdet betale for værested for udsatte
15. juni 2019 kl. 04:47 Opdateret: kl. 15:29
arrow Hård debat om spareplan
30. april 2019 kl. 05:15 Opdateret: kl. 22:26
arrow Udsigt til stor debat om hastebesparelser
28. april 2019 kl. 03:05 Opdateret: kl. 15:20
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?