28. september 2021
Hammermøllens Teatergruppe leverer gedigent, velspillet, humoristisk og tankevækkende egnsteater, når det er bedst. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Hammermøllens Teatergruppe leverer gedigent, velspillet, humoristisk og tankevækkende egnsteater, når det er bedst. Foto: Kim Rasmussen
Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tidsbillede anno 1971: Rigtige kvinder arbejder ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tidsbillede anno 1971: Rigtige kvinder arbejder ikke

Anmeldelse: Hammermøllens Teatergruppe kommer flot i mål med den både humoristiske og tankevækkende forestilling »På kanten af Langebro«.

Helsingør - 30. juli 2021 kl. 09:52
Af Dorte Møller Rasmussen

Tænk jer om. De ord som vi siger om nogen, de spreder sig som ringe i vandet.

arrow Læs også: Se billederne: På kanten af Langebro - anno 1971

Sådan lyder den formanende melodiøse afslutningssang i faklernes skær, når hele Hammermøllens Teatergruppe sættger punktum for årets forestilling »På kanten af Langebro«. En både humoristisk, tankevækkende og kulturhistorisk forestilling om livet i Ålsgårde og omkring samlingspunktet Langebro i 1971.

Og selvom man ikke er lokal, kan man sagtens få en skæppeskøn, kodyl aften ud af det - med knæhøj karse og bred ymer.

Heldigvis er forfatterne ikke forfaldet til at misbruge datidens verbale udtryk, men publikum fniser, griner og nikker indforstået til mange af forestillingens replikker.

Porneblade i skolen

»På kanten af Langebro« er en tidskapsel, som beretter om ung kærlighed, modbydelige veninder, og hjemmegående husmødre, der vil noget mere og gør oprør tilskyndet af den nye, unge, revolutionære skolelærerinde, som bruger benzintankens pornoblade til seksualvejledning i skolen.

Det er også en historie om de kvinder, hvis børn er blevet store, så mødrene keder sig og har svært at udfylde tiden derhjemme meningsfyldt, og som får et arbejde. Til mandens store fortrydelse.

- Et lille kvindeoprør, som det tog sig ud i Ålsgårde. Og det er ganske vidst, for forestillingen baserer sig på de lokales fortællinger om dengang i 1971, hvor nogle af de store samtaleemner var den årlige brofest med sildebordet, og hvem, der mon opbevarede områdets store grill.

Basisgruppe
Og mens mændene synger om, at de vil tilbage til tiden, før kvinder blev mænd, så samles Ålsgårdes kvinder i en basisgruppe hjemme i skolelærerinde Evas have, hvor det skal handle om muligheder og drømme fremfor strikkeopskrifter, madlavning og børn.

- Vil I være med til at ændre verden, spørger den progressive lærerinde Alice - bare kald mig Alice og lad os være dus.

Og det var der faktisk rigtig mange, der gerne ville - altså at ændre verden - til mændenes store fortrydelse.

Men den vellykkede forestilling handler om andet og mere end kvindefrigørelse.

Jalousi og had

Bristede ven(inde)skaber, misundelse, sladder, jalousi, had og ulykkelig kærlighed. Og den evindelige fight mellem »skorperne« og Hellebækskolens elever.

»På kanten af Langebro« er et ualmindelig vellykket tidsbillede. Velspillet, sjovt og bevægende. Med et virkelig godt castet og velspillende hold. Dialogen flyder let og ubesværet. Og det vil faktisk være uretfærdigt at fremhæve enkelte skuespillere, men den unge Helle og hendes skorpe-kæreste Ole, er et fund til deres roller, ligesom skolelærerinderne Eva og Alice samt Johanne gjorde det fremragende.

Men alle ydede virkelig flotte præstationer og leverede hver især små, fine perler - instruktør Anja Omgaard Rasmussen har grund til at være stolt.

Vild, vild rejse

Forkvinde for Hammermøllens Teatergruppe, Nina Rasmussen, indrømmede i sin tale efter »tæppefald«, at der både var blevet svedt og grædt - i sne og kulde.

- Vi har været på en vild, vild rejse. Længe før nogen af os havde lært at sige corona. Men det her er et pragteksempel på, at vi har gjort det sammen, fastslog hun, mens mørket smøg sig omkring det idylliske Hammermølle-område.

Formanden for Kultur- og Turismeudvalget, Michael Mathiesen, havde både fysiske og verbale roser med til holdet.

- Det er vigtigt, at amatørteater er en del af vores kulturelle tilbud. Hammermøllens Teatergruppe er garant for sammenhold og oplevelse. Det er et kæmpearbejde at lave udendørs teater - og I har rystet posen og givet os en formidabel oplevelse, lød det fra kulturformanden.

På kanten af Langebro opføres frem til den 7. august. Billetfter på hamt.dk

Stemmer du til kommunalvalget i år?