19. april 2019
Lige siden Reem Msheunesh kom til Danmark for tre år siden, har hun kæmpet for at klare sig selv.  Foto: Trine Lønbro Nielsen
Lige siden Reem Msheunesh kom til Danmark for tre år siden, har hun kæmpet for at klare sig selv. Foto: Trine Lønbro Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Syriske streetfood-kvinder med rigtig store drømme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syriske streetfood-kvinder med rigtig store drømme
Helsingør - 16. september 2018 kl. 04:38
Af Trine Lønbro Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Først var målet en madbod. Nu vil syv syriske kvinder ind i supermarkederne. Kvickly tror på ideen.

- Kontanthjælpen er en kæmpe gave, lige når man er kommet til landet, og vi har været meget taknemlige for at have fået den - men det er ikke en måde, vi ønsker at leve på. Vi vil gerne være uafhængige og klare os selv, fortæller Reem Msheunesh, mens hun anretter endnu en tallerken af små velduftende retter, pyntet med krydderurter og humus.

- Det bliver 65 kroner, siger hun til en kvindelig gæst på sit gebrokne dansk, mens hun smiler.

Sproget er stadig en af de største udfordringer, men det brændende ønske om at være selvforsøgende har altid undertrykt de sproglige vanskeligheder, og uden at mestre det danske sprog, kan hun alligevel bryste sig af at være indehaver af sin egen virksomhed, der sælger syrisk tapas på Værftets Madmarked og som catering til større selskaber.

- Det var meget grænseoverskridende, at oprette en virksomhed med et CVR-nummer. Jeg vidste jo, at det ville være risikabelt, og at det ville betyde, at jeg ville miste kontanthjælpen, der ellers var en sikker indtægtskilde. På den anden side ville jeg også gerne vise, at jeg ikke er kommet for at få offentlig forsørgelse, og at jeg er klar til at arbejde, siger hun.

Kvickly tror på ideen
Drømmen om uafhængighed rækker langt udover en lille madbod i Helsingør. Sammen med seks andre syriske kvinder, der til daglig arbejder deltid hos Reem Msheunesh på Værftets Madmarked, har hun henvendt sig til Kvickly Helsingør i Stjernegade med håb om, at de måske kunne se potentialet i den syriske tapas.

- Drømmen er at åbne restauranter i hele landet, men det er svært at få udbredt konceptet, og det er, hvad jeg håber, at Kvickly kan hjælpe os med, fortæller hun.

Med smagsprøver på de små retter overbeviste hun Bo Søby, der er næstformand i bestyrelsen i Kvickly Helsingør.

- Det smagte jo rigtig dejligt, og vi har derfor besluttet, at vi gerne vil samarbejde. Det er stadig på et tidligt stadie, men vi vil gerne hjælpe dem med at sprede deres koncept, fortæller næstformanden.

Planen er foreløbigt, at den syriske tapas skal sælges frisk i butikken, ligesom der sælges dansk smørrebrød. Hvis kvinderne skulle på sigt skulle være interesserede i en endnu større forretning, har Kvickly Helsingør sagt ja, til at forsøge at skaffe de nødvendige økonomiske midler gennem lokal crowdfunding. Her kan private støtte projektet økonomisk, og når det går godt med projektet bliver de tilbagebetalt.

- Vi kan se potentialet i kvindernes idé, og så passer crowdfunding-tankegangen rigtig godt ind i Coops DNA. Vi er selv udsprunget af andelstankegangen, og derfor giver det mening, at vi etablerer samme mulighed for andre, fortæller Bo Søby, der understreger, at projektet stadig er på et tidligt stadie i processen, og det endnu er usikkert, om den syriske tapas i fremtiden vil være en del af Kvickly Helsingørs sortiment.

Tak til kommunen
For Reem Msheunesh var det især Helsingør Kommunes mange tilbud og store hjælp, der gav hende mod på at starte sit eget koncept. En jobkonsulent fik øjnene op for hendes talent for madlavning og satte hende sammen med de seks andre syriske kvinder, der delte samme passion.

I mellemtiden udarbejdede Helsingør Kommune projektet »Etnisk Iværksætteri«, der siden 2017 har skullet inspirere og hjælpe nydanskere til at starte deres egen virksomhed, og derved gøre flere af kommunens flygtninge selvforsørgende. Erhvervskonsulenten, Juan Recinos Jensen blev ansat til at stå for den daglige styring af projektet, og der blev udarbejdet kurser, en til en-dialoger og en mentorordning.

- Vi blev sat i kontakt med Juan Recinos Jensen og fik en mentor, som kunne vejlede os og hjælpe os med alt papirarbejdet og sætte os i forbindelse med de rette folk. Vi var aldrig nået til, hvor vi er i dag, hvis ikke vi havde fået den støtte. Det er vi meget taknemlige for, fortæller Reem Msheunesh.

- Det foreløbige mål er, at vi alle syv kan være selvforsøgende og leve af vores forretning. Lige nu hjælper kommunen stadig de andre, lyder det fra Reem Msheunesh.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede