2. juni 2020
Billede fra en af de første kapsejladser. 1971. Foto: FtSF
gallery icon

Se billedserie

Billede fra en af de første kapsejladser. 1971. Foto: FtSF
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Smukke smakkejoller indtager Sundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Smukke smakkejoller indtager Sundet
Helsingør - 12. juni 2019 kl. 04:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Foreningen til Sprydstagens forevigelse fejrer 50 års jubilæum med aktiviteter på Snekkersten Havn.

I weekenden kan man skue et smukt syn på Øresund, når smukke smakkejoller stævner ud i anledning af Sprydstagsforeningens 50 års jubilæum.

Det rette navn er »Foreningen til sprydstagens forevigelse«, som er dens officielle navn, forkortet FtSF, og det er nu 50 år siden, den opstod.

Det er i høj grad takket være foreningens aktiviteter, at der fortsat eksisterer så mange smakkejoller på Øresund. På den måde forbindes nutidens aktiviteter med fortidens sejladser, hvor smakkejoller blev brugt til færgefart, fiskeri og kadrejer-aktivitet.

Ordet smakke kommer oprindelig - som så mange andre begreber vedrørende søfart - fra hollandsk. Det er betegnelsen for et sejl, som kan drejes eller smækkes mellem rælingerne.

Smakkejoller er små eller mellemstore fartøjer med sprydstagsejl: det firkantede sejl holdes diagonalt ud af en sprydstage, som sættes på masten i en kordelstrop.

Smakkejoller kan have en, to, eventuelt også tre master. På Øresundskysten er standard dog én mast.

Det er en enkel og nem rigning, som kan håndteres uden behov for mange kræfter. Ideelt til små fartøjer, som anvendes til kystnær sejlads.

Fremme sejladsen
FtSF har til formål at fremme interessen for vedligehold og sejlads med gamle smakkejoller i det nordlige Øresund fra Sletten til Hornbæk.

Oprindelig var foreningen temmelig puritanistisk i sine krav til medlemmerne. Ejere af traditionelt byggede træjoller med sprydsejl kunne optages i foreningen, og jollerne skulle godkendes af den siddende bestyrelse. Senere blev foreningen mere liberal og begyndte også at optage meginjoller, som er sprydstagsriggede, men har skrog af glasfiber. Meginjollen blev udviklet i 1988 af bådebygger Per Bruun fra Espergærde.

I de følgende år efter starten voksede medlemskaren til omkring 100, og der var stor aktivitet. Der var en forårssejlads til Skotterup, hvor jollerne lagde ind ved Kongevasen, hvis vind og bølger gjorde det muligt, og der blev serveret skipperlabskovs, som Skotterup Kro stod for. Der var tursejladser til Ven, hvor FtSF hurtigt fik gode kontakter og blev inviteret til at deltage i sejladsen »Ven rundt«. Men vigtigst var og er den store pokalsejlads, som holdes sidst i august eller begyndelsen af september.

Antallet af joller er gået ned de senere år. Nogle er solgt, andre er gået til. Men der ligger fortsat et antal traditionelle joller i havnene i Espergærde, Snekkersten og Hornbæk og også en enkelt i Sletten. På Flynderupgård er udstillet snekkerstenjollen »Vilhelm« fra 1900, som i 1969 blev skænket af ejerne Aage og Henry Petersen.

Aktiviterne har forskudt sig lidt. Smakkejollerne fra Espergærde og Snekkersten sejler nu sammen hver tirsdag aften, der er Skotterupsejlads i forsommeren og pokalsejlads i eftersommeren. Men derudover kan man opleve smakkerne ved Store Stranddag i juli, ved havnefesten i Snekkersten og ved Sundtoldsmarkedet i Helsingør i august, hvor det er muligt at få en tur.

50-års jubilæet skal fejres med et stort arrangement i den kommende weekend med udgangspunkt i Snekkersten Havn, hvor der vil være udstilling og aktiviteter. Både lørdag og søndag skal der være sejlads på Øresund mellem Snekkersten og Sletten.

De ældste joller
Ikke alle smakkejollerne i Øresund er gamle eller bygget lokalt. Men der eksisterer stadig et lille antal joller, som er bygget på bådværfterne langs Øresundskysten og som takket være omhyggelig pasning og pleje har holdt sig gennem mange år.

Den ældste af jollerne er sildebåden »Saga«, som er bygget i Hornbæk i 1884. I 1919 blev den solgt til en fisker i Sletten, og den lå i Sletten indtil 2012, da den kom tilbage til Hornbæk. Jollerne »Magda« og »Aksel«, som er bygget i henholdsvis 1907 og 1908 i Snekkersten, eksisterer også fortsat.

Jubi-weekend
På lørdag er der jubilæ.umsfest i Snekkersten HAvn, og den indledes klokken 9.30 med åbningstale og sang på flåden. Efter skippermøde går starten 10.30 mod Sletten. I samlet flok sejles der på opvisningssejlads med opgaver undervejs i Espergærde og Humlebæk havne og med frokost i Sletten.

Klokken 13 åbner den historiske udstilling i teltet på havnepladsen med glimt fra de første 25 år under sprydstagen. På Snekkersten Havns nordre mole vil der også være filmpremiere, musik, rebslagning, splejsning, knob og salg af øl og sandwich, og klokken 16 forventes de første joller tilbage efter dagens strabadser.

Søndagen indledes klokken 9.30 med skippermøde og sejlads start klokken 10 ud for Snekkersten Havn på en spændende kapsejladsbane tæt på havnen. Klokken 13.00 er der afslutning med frokost og præmieoverrækkelse.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?