12. juni 2021
Skibsklarerergaarden stammer oprindeligt fra det 16. århundrede, men er blevet moderniseret flere gange siden. Stueetagen med butikslokale og skipperstue samt den fornemme skibsklarererbolig på hovedetagen blev gennemgribende restaureret af Nationalmuseet i 1993, og er i dag en del af Museerne Helsingør. Foto: Trine Lønbro Nielsen
Skibsklarerergaarden stammer oprindeligt fra det 16. århundrede, men er blevet moderniseret flere gange siden. Stueetagen med butikslokale og skipperstue samt den fornemme skibsklarererbolig på hovedetagen blev gennemgribende restaureret af Nationalmuseet i 1993, og er i dag en del af Museerne Helsingør. Foto: Trine Lønbro Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye planker puster nyt liv i Skibsklarerergaarden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Nye planker puster nyt liv i Skibsklarerergaarden

Den gamle skibsklarerergaard i Strandgade har fået nye planker under gulvet. De skal stabilisere det mere end 200 år gamle gulv.

Helsingør - 17. maj 2021 kl. 09:52
Af Trine Lønbro Nielsen

Med mere end 400 år på bagen er Skibsklarergaarden et af de ældste og bedst bevarede huse i Helsingør.

Stort set alt fremstår præcis som det har gjort siden en gennemgribende renovering og modernisering i 1780'erne, og derfor er det måske ikke så mærkeligt, at gulvene i stueetagen i en tid har trængt til en kærlig hånd.

Faktisk har gulvbrædderne været så slidte, at de både sank og vippede, når man gik over dem.

- Det er jo originale gulve, som er mere end 200 år gamle, og de har i virkelig langt tid været meget ustabile. Når man gik henover brædderne kunne man mærke, hvordan de sank. Det var så slemt, at der var steder, hvor vi simpelthen var bange for at gå igennem, fortæller byvandrer Peter Andreas Amtoft, der passer Skibsklarergaardens lille købmandsbutik.

Støtte fra Kulturstyrelsen

Men en ting er at konstatere, at noget trænger til renovering, noget andet er at finde tid og midler til projektet. I efteråret bevilligede Slots- og Kulturstyrelsen 100.000 kroner til projektet, og med endnu en nedlukningen af kulturen på grund af coronasituationen forude, så var der endelig de nødvendige rammer til at give det gamle hus en kærlig hånd.

- Det er bare svært at lave gulve, og så skulle åbne igen dagen efter, og derfor synes vi faktisk slet ikke at coronaen kom helt så ubelejligt, som man ellers kunne tro, forklarer Peter Andreas Amtoft.

En planke ad gangen

Det er Nationalmuseets konservatorer, der har restaureret gulvet i stueetagen. Her har gulvplankerne været taget op en efter en, og så er der blevet lagt planker under, der kan understøtte de gamle brædder, så ikke de risikerer at knække. Derudover er gulvene blevet rengjorte og de, der var lakeret er blevet det igen, så de ligner sig selv.

- Det er de samme planker og søm, der er taget op og er blevet genbrugt. Derfor er gulvet stadig helt skævt af århundreders trafik hen over det, så det er blevet lige som det skal være, lyder det fra Peter Andreas Amtoft.

Genåbnet
Udover det nye gulv, så har nedlukningen og restaureringen givet anledning til at overveje, hvordan møblerne stod. Det er blevet til et par omrokeringer, for lidt nyt skal der da ske, selv i århundreder gamle bygninger.

- Man skal passe på, at man ikke klemmer alt for mange ting ind på for lidt plads. Det synes jeg godt, at vi kan have en tendens til, og det er altså lidt synd. Det tager af opmærksomheden fra selve bygningen, som jo egentlig er den, vi er her for at bevarer, forklarer byvandreren.

Skibsklarerergaarden slog for første gang dørene op, efter restaureringen lørdag, og her lagde turister fra blandt andre steder Roskilde og Korsør vejen forbi.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM