16. januar 2019
Midt i de betydelige besparelser er borgmester Benedikte Kiær(K) »moderat tilfreds« med årets aftale for 2019 mellem KL og regeringen om kommunernes økonomi. Den betyder, at Helsingør Kommunes ramme for serviceloft bliver cirka 30 millioner kroner større.Foto: Kenn Thomsen
Midt i de betydelige besparelser er borgmester Benedikte Kiær(K) »moderat tilfreds« med årets aftale for 2019 mellem KL og regeringen om kommunernes økonomi. Den betyder, at Helsingør Kommunes ramme for serviceloft bliver cirka 30 millioner kroner større.Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Million-besparelser: Afviser fyringsrunde før sommerferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Million-besparelser: Afviser fyringsrunde før sommerferien
Helsingør - 14. juni 2018 kl. 05:53
Af Andreas Norrie
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Helsingør Kommune står til at overskride det såkaldte serviceloft med 60 millioner kroner. Endnu er der ikke noget skriftligt materiale klar med konkrete forslag til besparelser, men på rådhuset er forvaltningen i fuld gang med at forberede et katalog med servicereduktioner og effektiviseringer. Besparelserne skal forhindre at kommunen vil blive straffet over bloktilskuddet for at bryde loftet over serviceudgifter i aftalen mellem Kommunernes Landsforening, KL, og staten.

arrow Læs også: Nu er det blevet dyrere at gå på museum

- Hvis vi fortsætter som nu, så kommer vi til at overskride vores serviceloft med 60 millioner i 2018, siger borgmester Benedikte Kiær(K).

De nye spare- og effektiviseringskatalog vil blive fremlagt på næste møde i Økonomiudvalget, og blive drøftet på møder i fagudvalgene samt i budgetforligskredsen bag budgettet for 2018, der består af K, S, DF , R, V og SF. Udenfor budgettet står EL og Lokaldemokraterne.

Det er forventningen, at spareforslagene vil kunne blive vedtaget på byrådsmødet 25. juni før Byrådet går på sommerferie.

- Det er ikke alle forslag, som kan sættes i gang med det samme, og vi når nok heller ikke at finde 60 millioner, men jo flere tiltag vi bliver enige om, jo mindre bliver udfordringen til efterårets budgetforhandlinger, siger Benedikte Kiær.

Årsagen til overskridelsen af både kommunens korrigerede budgetter og loftet over serviceudgifterne er først og fremmest voldsomme budgetoverskridelser på skoleområdet, udsatte børn, hjemmeplejen og plejehjem samt på det specialiserede voksenområde, som blandt andet omfatter botilbud.

Kan ikke bare skære på kulturen

Men hvor skal pengene så komme fra, og kan man spare på følsomme områder som ældre, børn og socialt udsatte?

- Det er umuligt at undgå at kigge på de områder, hvor vi har budgetoverskridelserne. Det er simpelthen de områder, som fylder mest, og er mest løntunge. Hvis vi fandt alle besparelser på eksempelvis kulturområdet ville det svare til, at vi fjernede næsten alt, og kun måske havde et enkelt bibliotek tilbage, siger hun.

I den forbindelse understreger hun også, at eksempelvis idrætsområdet kun udgør cirka halvdelen af kulturbudgettet.

Borgmester Benedikte Kiær(K) afviser, at der er udsigt til en fyringsrunde i kommunen her før ferien.

- Jeg kan ikke lægge hovedet på blokken, og garantere, at der ikke vil ryge stillinger. Men der er ikke tale om noget i retning af de fyringer, som skete efter vores administrationsanalyse. På mange områder har vi en stor naturlig personaleudskiftning, og kan klare nedskæringer ved ikke at genbesætte vakante stillinger, siger Benedikte Kiær, som heller ikke går med planer om at indføre et såkaldt ansættelsesstop, som hun mener er for rigidt.

I forhold til konkrete spareforslag så kan der ifølge borgmesteren blive tale om at indføre et indføre et serviceniveau, som er lavere end i dag. Særligt på områder, hvor Helsingør har et højere serviceniveau end andre kommuner.

- Vi kommer til at se på diverse benchmarks, og der hvor Helsingør leverer et højere serviceniveau kan vi blive nødt til at spare, siger hun.

Som en eksempel på - en mindre - mulig besparelser nævner borgmesteren taksten på Flextur-transport. Her har Helsingør Kommune i dag en kommunetakst, hvilket er billigere for brugeren pr. tur end den grundtakst, som bliver brugt i andre kommuner.

Møller: Rettidig omhu
Hos Socialdemokraterne, som er med i budgettet for 2018, blev sagen i weekenden diskuteret på et ekstraordinært møde i byrådsgruppen.

- Jeg tror ikke det er muligt at finde 60 millioner, men vi mener det er vigtigt at udvise rettidig omhu, siger Henrik Møller, der sammen med de andre budgetpartier afventer forvaltningens materiale.

arrow Dyrere ældremad har uheldige konsekvenser
09. juli 2018 kl. 09:37 Opdateret: kl. 09:37
arrow Til alle der elsker Flynderupgård
07. juli 2018 kl. 20:13 Opdateret: kl. 09:34
arrow Lav dog en levende museumsbutik
03. juli 2018 kl. 09:24 Opdateret: kl. 09:24

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk