31. marts 2020
Borgerrådgiver Peter Korsgaard er overbevist om, at mange af klagerne til kommunen skyldes, at borgerne er blevet mere pressede på pengepungen. Foto: Lars Skov
Borgerrådgiver Peter Korsgaard er overbevist om, at mange af klagerne til kommunen skyldes, at borgerne er blevet mere pressede på pengepungen. Foto: Lars Skov
Foto: Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Markant flere klager over kommunal sagsbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Markant flere klager over kommunal sagsbehandling
Opdateret 04. oktober 2016 kl. 20:12
Helsingør - 04. oktober 2016 kl. 04:19
Af Sarah Marie Winther
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Antallet af henvendelser til kommunens borgerrådgiver er vokset med 20 procent i løbet af de sidste to år. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Lang svartid, manglende opfølgning og uenighed i afgørelsen er nogle af de mest hyppige årsager til, at borgerne i Helsingør Kommune klager over den behandling, de får i kommunens borgerservice. Det viser årsberetningen fra Borgerrådgivningen, som også afslører, at antallet af klager og henvendelser om rådgivning er vokset fra 266 til 321 i 2014-2016.

arrow Læs også: Borgerrådgiver bliver afløst af billigere tilbud

Større kendskab
Det skyldes først og fremmest, at borgernes kendskab til klagemuligheden er blevet større, mener borgerrådgiver Peter Korsgaard.

- Både kommunens hjemmeside, forvaltningen og forskellige frivillige organisationer er begyndt at henvise til mig, og det er formentlig derfor, der er kommet lidt flere klager, siger han.

Det er især sager om kontanthjælp, fleksjob og førtidspension, der fylder på listen. Og borgernes økonomiske situation spiller tilsyneladende en rolle for, hvor mange klager der lander på Peter Korsgaards skrivebord. Der er nemlig flere og flere der klager, når behandlingen af deres sag ender med et afslag på eksempelvis en bolig eller en enkeltydelse. Det er et tegn på, at der er pres på boligområdet, og at mange har behov for hjælp til at skaffe sig en bolig, vurderer Peter Korsgaard.

Føler sig pressede
- Det er nok en af hovedårsagerne til, at folk klager over afgørelsen. Der er helt sikkert en del borgere, der føler sig pressede, og i mange tilfælde skyldes det beskæringerne i deres ydelser. Jeg har da også en forventning om, at flere får problemer med at klare sig i egen bolig efter lovændringerne, siger Peter Korsgaard.

Fem år uden afklaring
Ud over afgørelsen klager mange over, at de ikke føler sig involveret i deres sagsbehandling, at de ikke får ordentlig opfølgning fra kommunen om sagen, og at sagsbehandlingen tager for lang tid.

Et eksempel fra årsberetningen er en mand, der i 2010 måtte opgive sit arbejde på grund af slidgigt i ryggen, som medførte daglige smerter og nedsatte hans arbejdsevne betragteligt. Efter en arbejdsprøvning henvendte han sig til kommunen og bad om en afklaring af, om han var berettiget til fleksjob. Men efter fem år med tre forskellige arbejdsprøvninger og utallige samtaler med skiftende sagsbehandlere havde han stadig ikke fået afklaring på, om han kunne få fleksjob eller førtidspension, og derfor klagede han i slutningen af 2015.

Klagede over P-bøde
Et andet eksempel er en mand, der i 2015 fik en parkeringsbøde for at have parkeret ulovligt. Han klagede efterfølgende til kommunen og modtog en mail om, at indsigelsen var modtaget, og at han kunne forvente et svar inden for tre måneder. Men svaret kom først efter mere end et år, og manden fik ikke medhold. Han kontaktede derfor Peter Korsgaard og kritiserede den langsomme sagsbehandling, der fik ham til at tro, at kommunen havde opgivet sagen.

Retskrav om involvering
- Et af mine forslag er, at kommunen følger mere op på borgernes sager og sørger for, at de har mulighed for at medvirke mere direkte i sagerne. Der er faktisk et retskrav om, at borgerne skal involveres mest muligt, og jeg tror, det vil kunne gøre dem mere tilfredse og på sigt nedbringe antallet af klager. Men jeg ved, at der allerede bliver gjort en indsats for at få sagsbehandlingstiden ned og gøre begrundelserne for afslag mere forståelige. Det er en vedvarende proces, og vi kan nok aldrig nå til et punkt, hvor ingen klager, siger han.

Færre klager
Hvis man skal udlede noget positivt fra årsberetningen, er det, at der er kommet betydeligt færre sager fra borgere, der har problemer med digitaliseringen og ikke kan finde rundt i selvbetjeningen på kommunens hjemmesider. Peter Korsgaard gætter på, det er fordi flere har fået vejledning til at bruge NemID og begå sig på borger.dk, men også at en række personer er blevet fritaget for at modtage Digital Post.

arrow Besparelser rammer også topchef og borgerrådgiver
10. oktober 2019 kl. 18:07 Opdateret: kl. 18:07
arrow Byrådet skal igen stemme om ny »sladreordning«
20. september 2019 kl. 04:11 Opdateret: kl. 14:48
arrow Flere klager over hjælp til at få tag over hovedet
16. februar 2016 kl. 03:50 Opdateret: kl. 06:48